Een burn-out leerde hem dat het anders moest

“Ondernemer, denk ook aan jezelf”

Zijn zoontje hield hem een spiegel voor, waardoor hij anders naar zichzelf ging kijken. Hij hakte resoluut enkele knopen door en stopte met zijn te intensieve werksituatie. Nu, ruim 2,5 jaar later, is Ralf Cuijpers zelfstandig ondernemer en helpt hij collega-ondernemers, zowel cijfermatig, strategisch, als ook op het menselijke vlak. “Zorg voor een goede balans tussen het werk en jezelf” is zijn advies.  “Ik heb geleerd dat het anders fout kan gaan.” Maak kennis met een bevlogen, ambitieuze maar ook realistische ondernemerscoach.

Ralf (44) werd geboren in Ittervoort en woont sinds z’n 26e in Weert. Eerst op de Wilhelminasingel, maar sinds 2011, met Pauline en hun kinderen Fay en Lars, op Laarveld. “In 2017 hebben we daar een mooi huis gebouwd waar het heerlijk wonen is. Een echt ‘thuis’ en dat heb ik nodig. Daar ben ik in 2021 wel achter gekomen toen ik tegen een burn-out aanliep. Het roer moest toen resoluut om”, steekt Ralf van wal.

Vroeger wilde hij kok worden, maar de werktijden weerhielden hem ervan. Na de havo op de Philips van Horne ging Ralf naar Eindhoven voor de opleiding Facilitaire Dienstverlening. “Uiteindelijk lag mijn professionele toekomst niet in de keuken en koos ik voor een andere richting. Omdat ik goed was met cijfers en affiniteit had met economie, ben ik die richting opgegaan. Ik doorliep een leer-werktraject en ging aan de slag bij Koenen en Co Accountants in Roermond. Eenmaal klaar met m’n SPD-opleiding ben ik overgestapt naar een kleiner kantoor in Eindhoven, waarna ik ook de AA-opleiding ging volgen. Ik was ambitieus en wilde vooruit. Mijn functies kregen meer inhoud, ik ging relatiebeheer erbij doen en meer klanten begeleiden, waar ik ook sterke binding mee kreeg. De groei was ingezet.”

“Tussen 2006 en 2011 heb ik mijn AA-opleiding succesvol afgerond en ben ik de opleiding tot fiscalist gestart. In 2011 werden de eerste gesprekken gevoerd om eventueel zelfstandig ondernemer te worden. Na een zoektocht hebben een compagnon en ik toen een bestaand kantoor in Geldrop over kunnen nemen met vier medewerkers en circa 160 klanten. In het begin kwamen er nogal wat vervelende dossiers op ons bureau, dat heeft behoorlijk wat kruim gekost om alles op de rit te krijgen. In het jaar erna hebben we helaas afscheid genomen van het personeel en zijn we langzaam gaan bouwen aan een nieuwe start. Dat kostte veel tijd en vooral veel stress en negatieve energie, maar ik wilde per se slagen.  Daarnaast bleef ik geloven in de kansen en mogelijkheden die in het verschiet lagen. Ik werkte heel veel in die tijd, achteraf te veel. Uiteindelijk raakte ik overprikkeld en vloeide de energie langzaam weg. Ik was daardoor niet altijd de prettigste persoon thuis, zal ik maar zeggen. Mijn vrouw Pauline heeft me geweldig gesteund en bleef volledig achter me staan. Mijn zoontje opende mijn ogen. Hij was zeven jaar toen hij op een avond zei: ‘Papa, jij bent vaak alleen met het eten thuis en dan moet je weer werken…’ Dat hakte er wel even in, kan ik je zeggen. Als je veel werkt, mis je ook veel van de kinderen, zonder dat je het in de gaten hebt.  Dat wil ik nu koste wat het kost voorkomen.”

Uiteindelijk belandde hij in een burn-out. Het roer moest om, besefte hij. “Ik heb hulp gezocht van een psycholoog en heb knopen doorgehakt . Vervolgens hebben we een partij gevonden die het bedrijf wilde overnemen. Direct viel er een grote last van mijn schouders. Ik wilde graag zelfstandig blijven maar zonder personeel. Terug naar de basis. We hebben alle klanten geïnformeerd en een aantal heb ik, in goed overleg met mijn compagnon, mee kunnen nemen. In juni 2021 ben ik hier in Cwartier begonnen als De Ondernemerscoach. Ik heb daarmee een grote stap teruggedaan, maar zit daardoor erg lekker in mijn vel en beheer nu mijn eigen agenda. Ook heb ik nu invloed op hoe en wanneer ik werk. Daar ben ik heel transparant over geweest tegen alle klanten, waardoor er wederzijds begrip en loyaliteit ontstaat.”

“Met mijn bedrijf begeleid ik ondernemers op het administratieve en fiscale vlak. Denk daarbij aan het verwerken van de administratie, het opstellen van de jaarrekening en fiscale aangiftes. Daarnaast begeleid ik hen bij de ontwikkeling van hun bedrijf. Samen kijken we naar de toekomst, zowel van de ondernemer als zijn onderneming.  In een vroegtijdig stadium stippelen we het pad uit dat daar het beste bij past. Ik ben geen accountant die op afstand adviezen geeft, maar wil schouder aan schouder staan. Dus geen factuur voor een belletje of snelle tip. Ik wil dan ook onderscheidend zijn met laagdrempelige, heldere en begrijpelijke uitleg. Transparantie en vertrouwen zijn hierin heel belangrijk. Dat kan als je een relatie opbouwt op basis van gelijkwaardigheid. Maar daar hoort soms ook duidelijkheid bij, die confronterend kan zijn. Het creëren van bewustwording vind ik belangrijk.  Ik houd ondernemers voor om zich niet te veel weg te cijferen maar ook aan zichzelf te denken. Niet alleen op financieel, maar ook op persoonlijk gebied, Zorg dat er een goede balans is tussen werk en privé. Door mijn eigen situatie ben ik min of meer ‘ervaringsdeskundige’ die achteraf gezien een mooie spiegel voorgehouden heeft gekregen”.  

Zijn gezin vormt zijn baken. Door de veranderingen kan hij nu een goede invulling geven aan de gezinstijd en de kinderen. “Mijn leven is in balans waardoor ik optimaal kan functioneren. Hardlopen is mijn passie, ik ben nu in training voor de marathon van Parijs, komend voorjaar. Als ik aan het hardlopen ben, maak ik mijn hoofd leeg. En zo wordt inspanning weer ontspanning. De perfecte balans”, besluit Ralf.