Echtpaar mist moeder en oma: “We gunnen onze Micah een lieve oma”

Door: Desiré Kappert.

“Als ik op straat andere kinderen met hun oma zie, breekt mijn hart. Dan gun ik mijn zoontje ook zo graag een oma… en mijzelf eigenlijk een moederfiguur.” Dat zegt Cindy van de Moosdijk (29), moeder van de tweeëneenhalf jarige Micah. Samen met haar man Archel is ze op zoek naar een invulling voor de leegte die zij al lange tijd voelen.

Cindy en Archel met zoontje Micah

Cindy en Archel wonen in een ruime woning op Moesel. Als ik binnenloop komen ze net met z’n drieën van buiten waar ze gezamenlijk plezier hadden op de trampoline. Op het oog een gelukkig gezin. Maar gaandeweg het gesprek blijkt er een groot gemis. “Ik ben geboren in Weert en opgegroeid in Leveroy”, begint Cindy. “Ik had een heel goede band met mijn moeder. Ze was alles voor me, vader en moeder tegelijk, maar ook mijn vriendin. Alles kon ik met haar bespreken. Daarom is het zo pijnlijk dat ze er nu niet meer is.”

Moeder Miek is 59 als ze in 2015 naar de dokter gaat voor eenvoudige klachten. Daar komt naar voren dat ze een ernstige vorm van longkanker heeft. De medische molen begint te draaien en ze ondergaat enkele chemokuren en bestralingen. Maar de vooruitzichten zijn somber. Ondertussen wil Cindy heel graag zwanger worden. “Wij hadden zo graag gehad dat mijn moeder haar eerste kleinkind nog zou zien. Toen het vermoeden bestond dat ik zwanger was, hebben we mijn moeder betrokken bij de zwangerschapstest. Door die positieve uitslag kreeg ze een enorme opleving. In die periode hebben is ze zoveel mogelijk overal bij geweest. We hebben samen de naam gekozen   (Micah is afgeleid van Miek), de kinderkamer ingericht en zij heeft heel veel geschreven in het boek ‘Oma, vertel ‘s’. Ik deelde alles met mijn moeder”. Cindy valt even stil en haar partner Archel neemt het gesprek over. Ik had zo’n goede band met mijn schoonmoeder, ze was zo lief en behulpzaam. Het deed pijn toen ze overleed, zeker gezien het gemis bij Cindy.”

In de 15e week van de zwangerschap kon Cindy een echo laten maken in Maastricht. Hierbij was ook te zien dat het een jongetje werd. “We hebben toen een taart met blauwe vulling laten maken die mijn moeder mocht aansnijden zodat ze kon zien dat ze een kleinzoon kreeg. Een dag later moest ze opgenomen worden in het ziekenhuis. De opleving die ze had gekregen was van korte duur en Miek stierf in de vierde maand van de zwangerschap. Cindy: ”Ik was zo boos en verdrietig tegelijk. Kwam overal oma’s met kinderwagens tegen en kon niets meer met mijn moeder delen. Tijdens de bevalling had ik een foto van mijn moeder naast mij staan en voelde ik haar aanwezigheid. Ik was uitgeteld op 16 september maar Micah kwam pas de 19e.Mijn moeder was op 19 april overleden.”

Door persoonlijke omstandigheden zijn de vader van Cindy en de moeder van Archel niet in staat om de rol van opa en oma op zich te nemen waardoor Archel en Cindy een oma en opa missen voor Micah.

“Als ik terugdenk aan mijn jeugd heb ik zo’n mooi beeld van mijn oma. Ze was mijn vertrouwenspersoon, ik kon haar alles vertellen en ze had nooit een oordeel. Dat zou ik mijn zoontje ook gunnen. Een oma (en eventueel) opa die er voor hem zijn. En natuurlijk zou het voor mij ook een leegte opvullen”, vertelt Cindy. “En het kan aan de andere kant – bij de grootouders – ook een leegte invullen”, benoemt Archel. “Mensen die door omstandigheden zelf nooit oma en opa zijn geworden en dezelfde behoeften hebben, kunnen met Micah een mooie tijd gaan beleven. Een groot wederzijds voordeel. Micah gaat nu twee dagen per week naar een gastouder en daar is hij helemaal gek mee. Volgend jaar mag hij naar school, dus een nieuwe oma heeft veel mogelijkheden en tijd met hem. We willen alles in overleg doen en zoeken naar een hele mooie match”, zegt Archel.

Cindy sluit het gesprek af met een citaat dat haar moeder op het sterfbed uitsprak: “Ze zei tegen ons: ‘ga door met jullie leven en vorm een gezin’. En voor mij hoort bij dit een gezin een hele lieve bonusoma.”

Omdat Micah allergisch is voor veel huisdieren is het beter als de bonusoma geen huisdieren heeft. Voor meer informatie, stuur een e-mail naar Cindy en Archel: micahzoekteenbonusoma@gmail.com