Dwars Makelaars al 25 jaar een team

‘We zijn een zeer goed uitgebalanceerd ‘’elftal’’ met 13 spelers’

“Ik krijg zoveel energie van het werk dat we doen”, zegt René Dwars tijdens het gesprek over de geschiedenis van het bedrijf. Vol enthousiasme vertelt hij over de beginjaren en de groei van het makelaarskantoor. Inmiddels 25 jaar actief en een zeer vertrouwde naam in de regio. Eind 2019 werd een kantoor geopend in Eindhoven en onlangs een nieuwe vestiging in Roermond. Een terugblik met oprichter René Dwars (59) en de huidige directeur Maarten van Laer (41).

We spreken elkaar in hun kantoor aan de Emmasingel. Sfeervol en stijlvol, wat symbool staat voor de status van het bedrijf. Wat ook opvalt is hoe opgewekt iedereen is. Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat René en Maarten daar met hun karakter de katalysator in zijn. Vrolijk, goedlachs, enorm gedreven; mannen die van hun vak houden. René Dwars zit op de praatstoel.

Maarten van Laer en René Dwars

Start carrière

“Ik kom oorspronkelijk niet uit Weert, ik ben geboren in Enschede. Mijn vader werkte voor een verzekeringsmaatschappij en moest voor zijn functie verhuizen naar het zuiden. Zo kwamen we in Kelpen terecht. Ik was toen een jaar of vier, vijf. We zijn thuis met vier jongens, ik was op een na de jongste. Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd en als bijbaantje werkte ik bij bouwbedrijf van Heur. Na mijn studie ging ik in dienst (in ’t Harde en Amersfoort). Na het leger ben ik via een uitzendbureau aan de slag gegaan. Later solliciteerde ik op een baan als werkvoorbereider op het bedrijfsbureau van Koti. Hier ging een psychologische test aan vooraf waarop ik werd afgewezen. Daaruit kwam naar voren dat ik té gedreven zou zijn en dat ik moeite zou hebben om hiërarchisch overwicht te accepteren. Ik was verbaasd maar herkende er toch wel iets in. Ik moest ook wel terugdenken aan mijn jeugd waarin ik vaak zei: ‘Ik ga nooit voor een baas werken…’. Uiteindelijk belde de directeur van Koti, John van Kouwen, enkele weken later op met de vraag of ik nog interesse had en dat ‘we er samen wel uit zouden komen’; zo begon mijn carrière.” Maarten van Laer, tegenwoordig directeur van Dwars Makelaars, luistert geboeid als René vervolgt. “In die tijd had ik verkering met de dochter van een architect en zo kwam ik in contact met de vastgoed- en bouwwereld. Die vond ik zo boeiend dat ik de makelaarsopleiding ging volgen. In die tijd moest je beëdigd makelaar zijn (na een studie van drie jaar) om een makelaarskantoor te beginnen. Tegenwoordig kan iedereen daar zo maar mee starten. In die tijd was het slagingspercentage maar 10%. Je moest ook een proeve van bekwaamheid afleggen bij de Kamer van Koophandel. Tussen de studie door ging ik op bouwplaatsen de bouwprocessen volgen, puur uit leergierigheid. Dat heb ik nu nog: ‘Een leven lang leren’. Ik wil altijd weten waar ik het over heb”, rondt René het hoofdstuk af.

v.l.n.r.: Bianca Horyon, Yaël Tuasuun, Luuk Knapen, John Megens, Eugene Konings, Maarten van Laer, Rowan Smeets, 
Mike Derksen, René Dwars, Jolanda Buijs, Sanne Rietjens. 

Boga

“In 1990 trad ik bij Jos Knapen van makelaarskantoor Boga in dienst. Ik was toen 26 jaar en heb daar mijn hypotheek- en assurantiepapieren gehaald. We maakten de afspraak dat ik binnen drie jaar het kantoor zou overnemen en dat Jos langzaamaan zou stoppen. Maar gaandeweg de tijd veranderden de standpunten en scheidden in 1997 onze wegen. Toen besloot ik om voor mezelf te beginnen. Ik huurde een deel van het pand waar we nu zitten en ben dat in de avonduren gaan verbouwen. Ik startte van huis uit.  Mijn moeder nam de telefoon aan om mij op gang te helpen. Later, toen de verbouwing klaar was, zat ze op mijn kantoor als ‘assistente’ om de telefoon te beantwoorden. Geweldig toch? In die tijd was internet en mailverkeer nog in opkomst en verliep veel correspondentie via de fax of in enveloppen richting hypotheekbanken. Ik kon daarbij altijd rekenen op de hulp van mijn vader Hein, die bracht – als er haast bij was – de papieren vaak met de auto weg.”

Gedreven

“Ik was vol vertrouwen dat mijn bedrijf zou slagen. Mijn boekhouder was sceptisch. Maar ik was in de veronderstelling dat ‘het werk op straat lag en dat je het alleen maar bijeen hoefde te vegen.’ We gingen samen naar de bank voor een financiering en gelukkig geloofden zij in mij en mijn plannen. Ik had in die tijd ook geen enkele twijfel. Voeten op de grond en werken, werken, werken. En zuinigheid. Ik had ook het principe ‘Don’t take no for an answer’. Hoewel ik veel moest ontdekken en leren, kreeg ik langzaam voet aan de grond. Mijn eerste transactie was de woning van de familie De Monte aan de Maaseikerweg. Dat was wel een yes-momentje.” Maarten valt hem bij en vertelt: “We hadden heel lang een kaartje in de keuken hangen waarop een dansje stond dat we altijd deden als er een huis verkocht was. Gewoon om successen samen te vieren, omdat het ook een teamprestatie is. Samen presteren geeft enorme energie. Dat hebben we jarenlang in stand gehouden.” 

René: “Al snel werd mij het nieuwbouwproject aan de Beltmolen gegund door een projectontwikkelaar. Dat was de start van een gestage groei en ik moest personeel gaan aannemen. Ik ben kritisch op uitbreiding van het team. De mensen moeten van een bepaalde bloedgroep zijn, dezelfde gedrevenheid en absolute teamplayers zijn. En natuurlijk mensen met de nodige kwalificaties.”

De teamfoto uit 2016 v.l.n.r.: Luuk Knapen, Yaël Tuasuun, Beau Gubbels, René Dwars, Sanne Rietjens, Maarten van Laer, Bianca Horyon, Lex Schreven.

Stagiaire

In 2003 kwam Maarten van Laer bij het bedrijf binnen. Maarten – geboren in Arnhem – woonde vanaf zijn 12e in Weert en studeerde HBO Makelaardij aan de Fontys in Eindhoven. “Op mijn 8e leerde mijn oudste zus me 3D-tekeningen maken van huizen. En met de lego bouwde ik de meest bijzondere gebouwen. Tijdens mijn studie zocht ik een stageplek en via-via kwam ik bij Dwars terecht. We hadden direct een klik.” René voegt toe: “Ik werk graag met stagiaires, ze zijn fris, gedreven en willen zich waarmaken. Tijdens die stageperiode van zes maanden zie je of ze in het team passen. Dat gold ook voor Maarten.” Maarten: “Na die stageperiode kreeg ik direct een baan aangeboden bij het kantoor. Ik was toen 23 jaar en heb mijn examen op school uitgesteld om meteen aan de slag te kunnen gaan. Het was erg leuk, leerzaam en uitdagend en sloot perfect aan bij mijn interesses.” 

René: “Je ziet vaak dat mensen zich na verloop van tijd gaan ontwikkelen en specialiseren. De een is beter in dit gedeelte terwijl de kwaliteiten van de ander in een andere richting gaan. Intern gebeurt dat ook. Wij staan dat toe. Zo kunnen ze blijven doen waar ze het meeste plezier in hebben en waar ze goed in zijn. Daar richten we onze organisatie op in. Zo ontstaan er spontaan specialisaties. Zolang ze zich maar ontwikkelen. Er is hier een permanente educatieplicht. Het personeelsverloop in ons bedrijf is zeer gering terwijl dat in de branche het tegenovergestelde is. Bij onze functioneringsgesprekken vroeg ik ook altijd míjn functioneren te beoordelen. Zo ontstaat gelijkwaardigheid en wederzijds respect. “

Diversiteit

Het bedrijf van René Dwars groeide door. Qua bezetting en qua omzet. Tot in 2008 de bankencrisis ontstond en de markt instortte. René: “Dat was een klap. De onzekerheid en de vraag wat er zou gaan gebeuren met de huizenmarkt. Mensen maakten direct een pas op de plaats. De woningen stonden veel langer te koop en we moesten veel meer werk doen om een woning te verkopen. Je zag om je heen allemaal ontslagen vallen en bedrijven failliet gaan. Ik heb toen bij mijn ‘nieuwjaarsspeech’ begin 2009 gezegd dat zich bij ons niemand zorgen hoefde te maken. Dat we ze hard nodig hadden en dat iedereen zijn baan zou houden’. Dat was een commitment maar dan moesten we er allemaal voor gaan. Dus ook op zaterdag of zondag bereid zijn als de klant daarom vroeg. En we hebben het gered.” Maarten vult aan: “En dat maakten ons hele team trots. Dat we in de moeilijke omstandigheden overeind wisten te blijven. Een grote saamhorigheid en slagvaardigheid waren het gevolg.”

De teamfoto uit 2005 v.l.n.r.: Koen Fusers, Yvette van Eerd, Maarten van Laer, Anouk van Lier, Monique Hoeben, 
Sanne Rietjens, René Dwars.

Overdragen

Rond zijn 50e ging René nadenken over zijn eigen toekomst en die van het bedrijf. “Ik wilde op tijd plaats maken voor een opvolger. En absoluut niet te lang wachten tot je geen meerwaarde meer hebt. Voorwaarde was wel dat ik zou blijven werken. Ik moet er niet aan denken om nu al fulltime te kunnen gaan golfen. Ik had Maarten al vroeg op het oog als bedrijfsopvolger en rond 2018 zijn we daarover in gesprek geraakt. Maarten: “Ik werkte bijna 15 jaar in het bedrijf toen deze kans zich voordeed. Een grote stap waar ik wel voldoende tijd voor wilde nemen. Overleggen met mijn partner en met mijn ouders. Mijn vader is businessconsultant en mijn grote sparringpartner. Hij was alert, maar positief. Dat gaf voor mij de doorslag. Maar ook het feit dat René wilde blijven werken. Wij zijn een eenheid binnen ons bedrijf en zitten bijna altijd op een lijn. Dat geeft veel vertrouwen. Via een management-buy-out ben ik sinds 2019 eigenaar van Dwars Makelaars (de bedrijfsnaam die we in 2017 ingevoerd hebben). René vult aan: “We hebben het personeel in het traject meegenomen zodat er direct draagvlak zou zijn. We presteren al jaren als team en wilden dat voortzetten. Vanaf het begin ben ik regelmatig afwezig geweest bij vergaderingen om de nieuwe verhoudingen direct vorm te geven. “Maarten: “Het is eigenlijk dezelfde koers maar dan met een andere kapitein. Natuurlijk leg ik hier en daar andere accenten maar er zijn vooral overeenkomsten. Naast makelaar ben ik ook werkgever. Maar het vak van aan- en verkopen van woningen blijft té leuk, hierdoor sta ik nog graag met de voeten in de klei. Omdat we ook al veel klanten uit Eindhoven hadden (Weert is een zogeheten woonsatelliet voor Eindhoven) hebben we daar in 2019 een kantoor geopend en sinds vorige maand hebben we ook een vestiging in Roermond. Ons werkgebied is zodoende nog regionaler en interessanter.”

Als team trots

“Ook corona hebben we met ons team doorstaan. Op een bepaald moment hadden we zes mensen thuis zitten die niet konden werken. Dat was echt alle hens aan dek. En ook toen bleek hoe sterk de groep is. Slagvaardiger en creatiever met digitale bezichtigingen, afspraken op afstand, minder fysieke afspraken maar toch de contacten weten te onderhouden. En als we dan vast kunnen stellen dat we uiteindelijk prima bedrijfsresultaten scoren geeft dat een kick en maakt dat iedereen trots. We hebben een elftal met 13 gelijkwaardige spelers. En met dat uitgangspunt willen we nog jaren verder”, sluiten de heren gezamenlijk af.

www.dwarsmakelaars.nl0495- 53 75 99