Door kunst in hun kracht

Het is prachtig om te zien wat kunst doet met jongvolwassenen die op zoek zijn naar zichzelf en naar meer controle over hun leven. In de projectpilot Kunstkracht 21 van RICK, in samenwerking met Kr8tig, ontdekken zij door muziek, dans, beeldend en theater wie zij zijn, waar hun talenten liggen, waar ze gelukkig van worden en komen zij sterker in het leven te staan. 

‘Ik kan veel meer dan ik zelf dacht’

Laura Tinnemans (29) Woonplaats: Weert
Deelnemer Kunstkracht 21

“Zingen, dansen, tekenen, schilderen, puzzelen: ik vind alles leuk en probeer graag zoveel mogelijk uit. Mijn valkuil is dat ik alles wat ik doe, te goed wil doen. Daarbij vind ik het moeilijk om te focussen, mijn gedachten gaan vaak alle kanten uit.

Via de bakkerij van Kr8tig+, mijn werkplek in Weert, ben ik in mei 2021 gestart met dit project bij RICK. Na kennismaking met verschillende kunstvormen heb ik voor tekenen en schilderen gekozen. Dat geeft me heel veel rust. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Zo mocht ik bijvoorbeeld een eigen invulling geven aan het mondkapje, iets wat heel normaal is geworden. 

In deze zes weken bij RICK heb ik écht veel geleerd. Vooral over mezelf. Ik weet nu dat ik veel meer kan dan ik zelf dacht. En dat het helemaal niet erg is om fouten te maken. Serieus, ik was verbaasd hoe goed het ging. En dat hoorde ik ook terug. Niet alleen van docent Roel, maar ook op mijn werk en van mijn familie.” Mijn droom? Na de zomer wil ik graag met de opleiding Tekenen en Schilderen beginnen bij RICK. En ik zou nog wel eens mee willen doen met Heel Holland Bakt. Als je iets graag wil, moet je er voor gaan.” 

‘Onmogelijk: piekeren als je gitaar speelt’

Anja* Woonplaats: Weert
Deelnemer Kunstkracht 21

“Nog niet zo lang geleden zat ik in een diep dal. Na een zware jeugd raakte ik op mijn 19e arbeidsongeschikt. Daar zat ik dan, alleen op mijn kamertje te wachten tot de dag voorbij was. Een begeleider van Met GGZ leerde me gitaar spelen. Niet veel later ben ik op gitaarles gegaan bij RICK. Achteraf gezien is dat de ommekeer geweest. Eigenlijk werkt het heel simpel: probeer maar eens te piekeren als je gitaar speelt. Dat gaat gewoon niet. Als ik speel, ben ik in een andere wereld. 

Ik merk dat het nu beter met me gaat. Door deel te nemen aan Kunstkracht 21 is mijn zelfvertrouwen gegroeid. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt. Ook al heb ik moeite om dicht bij mijn gevoel te komen, ik besef nu dat ik er gewoon mag zijn. Elk mens heeft zijn verhaal, ik sta niet alleen.

Ook op muziekgebied – wél mijn ding – heb ik iets belangrijks geleerd. Toen ik hoorde dat we als groep samen muziek gingen maken, was mijn eerste gedachte: ‘Dat kan nooit.’ Je kunt niet met mensen samenspelen die nog nooit een instrument hebben vastgehouden. Ik kan je nu zeggen: dat kan dus wél. Met een paar tonen en akkoorden kom je een heel eind. Als je nog nooit iets hebt gedaan, wil dat niet zeggen dat het niet lukt. Je moet het gewoon proberen. In de toekomst, wil ik graag andere mensen in een soortgelijke situatie met muziek helpen om sterker te worden. Het lijkt me prachtig om mijn ervaringen te delen.”

‘Als ik zing en drum, ben ik gelukkig’

Maurice Linders (32) Woonplaats: Heel
Deelnemer Kunstkracht 21

“In de workshop muziek speelden we als groep samen het nummer ‘Smoke on the water’ van Deep Purple. Als ik daaraan terugdenk, krijg ik weer kippenvel. De meesten van ons hadden nog nooit een instrument bespeeld, maar het klonk fantastisch. 

Over de partners

RICK breng mensen in elke fase van het leven in beweging met kunst en cultuur. Via kunst leer je jezelf en de wereld kennen. Kr8tig biedt begeleiding en zinvolle dagbesteding aan mensen die (tijdelijk) de regie over hun leven kwijt zijn. Samen bekijken de partners hoe ze het project Kunstkracht 21 de komende drie jaar kunnen inzetten om jongeren met kunst in hun kracht te zetten. Kijk voor meer informatie op 

www.rickraakt.nl en www.kr8tig.nl

Hoewel ik best goed kan tekenen en schilderen, hou ik toch het meest van muziek. Als ik aan het zingen of drummen ben, voel ik me gelukkig en wordt mijn lichaam helemaal rustig. Dan kan ik de hele wereld aan. Vaak wordt nog gedacht dat je niks kunt als je een licht verstandelijke beperking hebt. Nou, ik kan je zeggen: ik kan veel meer dingen wel dan niet. 

Ik hou van variatie in mijn leven, van nieuwe uitdagingen. Daarom heb ik me bij RICK aangemeld voor dit project. En ik heb er geen seconde spijt van gehad. De sfeer in de groep was geweldig en ik heb nieuwe dingen geleerd. Ik wil heel graag leren gitaarspelen. Of ik nog meer dromen heb? Jazeker. Mijn grootste wens is om als drummer in een bigband mee te spelen, je weet wel: zo’n supergroot orkest. Dat zou fantastisch zijn.”

* Anja is een fictief gekozen naam wegens privacyredenen deelnemer.