DeSwitch Van financiële sector naar lichaamsgerichte psychotherapie en natuurgeneeskunde

Chrit Werdmölder maakte een bijzondere carrièreswitch: na 26 jaar in de financiële sector gewerkt te hebben, startte ze haar eigen praktijk in lichaamsgerichte psychotherapie en natuurgeneeskunde. Lees in dit artikel wat haar motiveerde en hoe ze nu jongeren en volwassenen helpt met hun persoonlijke uitdagingen.

Zoektocht naar de juiste studie

Chrit (54 jaar), geboren op Laar als derde dochter van melkboer Smeets, groeide op in een gezin van vijf kinderen. Met de rijdende winkel – de SRV-wagen – en paarden thuis, was het gebruikelijk dat je van jongs af aan meehielp. Dit vormde een gezonde werkethos bij Chrit. Ze volgt de MAVO in Weert en wist eigenlijk niet zo goed wat ze daarna wilde. “Ik kwam met mijn moeder altijd bij de Rabobank aan het Collegeplein in Weert en vond het er daar heel leuk uitzien. Waarop mijn moeder zei: ‘dan moet je naar de MEAO, want dan kun je later bij de bank werken’. En dat deed Chrit. Na de MEAO wilde ze eigenlijk nog wat anders leren, maar wist niet wat. Ze solliciteerde voor een vakantiebaantje bij de AMRO-bank en daar bleef ze twee jaar hangen. Na de fusie met ABN en het daarom niet krijgen van een vast contract, vond ze in 1992 een baan bij Rabobank Meijel.

De jaren bij Rabobank

Bij Rabobank Meijel begon Chrit aan de balie en volgde ze aanvullende opleidingen. “Ik vond het heerlijk om mezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe dingen te leren,” zegt Chrit. Later werkte ze in de backoffice en ondersteunde ze hypotheken en verzekeringen. Ze was een manusje-van-alles, betrokken bij processen, het maken van werkinstructies tot het vullen van geldautomaten. Na een fusie werd haar rol specialistischer, wat ze minder leuk vond. In 2008 stapte ze daarom over naar Rabobank Weert als ondersteuner van de manager Private Banking. Hier kon ze zich bezighouden met diverse taken en projecten. “Ik genoot van de afwisseling en variatie in het werk, maar ook om andere collega’s te helpen. Ik werd ‘juffrouw Chrit’ genoemd op de afdeling,” zegt Chrit lachend.

De omslag

“Ik voelde een bepaalde onrust, mijn werk werd minder leuk door striktere kaders en richtlijnen. Ik wist dat ik iets anders wilde, maar wat?” zegt Chrit. Een opleiding tot eclectisch energetisch natuurgeneeskundig (EEN) therapeut trekt haar nieuwsgierigheid en na een informatieavond is ze verkocht. “Een hele brede opleiding met heel veel te ontdekken, ook over mezelf. In maart 2016 heb ik me ingeschreven en in april werd ik boventallig bij Rabobank door een reorganisatie. Alsof het zo moest zijn.” In september startte ze met de opleiding voor twee dagen in de week en ging daarnaast aan de slag bij Public Support, een detacheringsbureau voor bestuurssecretarissen. Zo combineerde ze werken en leren, wat af en toe wel pittig was, maar de opleiding gaf Chrit ook heel veel energie.

Een nieuwe passie

Met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel in 2019 kreeg de eigen praktijk van Chrit vorm. Ze studeert cum laude af dat jaar en het wordt steeds drukker in haar praktijk. De combi in loondienst werken en een eigen praktijk was daardoor uiteindelijk niet meer te doen. “Ik wist dat ik een keuze moest maken. In loondienst werken en de zekerheid daarvan loslaten, was lastig. Maar het was vrij snel duidelijk: ik wilde volledige focus op de praktijk.”

Chrit helpt mensen met diverse hulpvragen, vaak vanuit jeugdtrauma’s, pesttrauma’s, faalangst en keuzestress. Naast natuurgeneeskundig therapeut, heeft Chrit een opleiding voor posttraumatische stressstoornissen gedaan en zich de MatriXmethode en kennis van Human Design eigen gemaakt. “Die vormen combineer ik bij mijn cliënten. Ik werk energetisch, pas diverse gesprekstechnieken toe om trauma’s te ontladen en verschillende werkvormen om mensen zelf aan het werk te zetten. Het is geweldig om te zien hoe cliënten na enkele sessies al vooruitgang boeken,” zegt ze enthousiast.

Hulp aan jongeren

Chrit vervolgt: “Na de coronapandemie is sociale interactie voor veel jongeren een uitdaging. Juist tijdens kwetsbare jaren, zaten zij achter een schermpje. Ik zie dat jongeren vaak worstelen met faalangst en keuzestress, vooral omdat ze het gevoel hebben dat ze meteen de juiste beslissingen moeten nemen. Het is belangrijk dat jongeren leren vertrouwen op hun eigen capaciteit, hun eigen pad volgen en dat het oké is om fouten te maken. De generatie kinderen van nu krijgt vaak alles en kennen de waarde van geld niet. Daarnaast zijn ze verslaafd aan hun mobiel en social media, daardoor missen ze real live interactie. Ook zie ik vaak dat ouders hen het stuur uit handen nemen: ‘ik regel het wel’. Kinderen die het heel zwaar hebben, zijn vaak enorm aan het handje gehouden. Sommige kinderen hebben meer ruimte nodig om zelf te ontdekken. Voor ouders kan het lastig zijn om dat vertrouwen te geven. Als moeder van twee opgroeiende jongvolwassenen weet ik dat dat spannend kan zijn.”

Duidelijk dat Chrit met een nieuwe passie een mooie nieuwe richting aan haar eigen leven heeft gegeven. “Mijn werk is zo interessant, dit kan ik nog jaren blijven doen,” aldus Chrit.