Desney Reemers op Bonaire: ‘In Nederland hebben ze de klok en hier  hebben we de tijd’

Het gevoel een bepaalde weg te moeten bewandelen om aan alles te kunnen voldoen, altijd maar weer het perfecte plaatje proberen te zijn… Dat gevoel had Desney Reemers (31) in Nederland en dat voelde voor haar niet oké. Tijdens verschillende vakanties op Bonaire maakte ze kennis met het rustige en relaxte leven op het eiland. Samen met haar partner Vico en hond Django waagden ze twee jaar geleden de sprong; ze emigreerde naar het Nederlandse eiland in de Caribische zee, achtduizend kilometer verderop.

Van Weert naar Bonaire

Ze heeft zojuist nog even gebeld met haar ouders in Weert. Dankzij social media heeft ze regelmatig contact met het thuisfront. In de wijk Groenewoud en daarna op Molenakker groeide Desney op samen met haar zus Jill en hond Laika. “Het was bij ons thuis altijd een drukke maar gezellige boel”, zegt Desney. Na de lagere school volgde ze de opleiding detailhandel (niveau drie) maar, zegt Desney zelf: “Het was een hele leuke opleiding maar ik ben toch echt iemand voor in de praktijk.” Dus na haar examen ging ze aan de slag in de detailhandel, van weekendhulp tot nu in haar eigen winkel op Bonaire. Desney: “Ik zat thuis in Nederland achter de laptop en dacht ik ga op de Facebook-pagina van Bonaire een bericht posten dat ik op zoek ben naar werk. Ik dacht het kan maar vast geregeld zijn! Ik kreeg best veel leuke en enthousiaste berichtjes terug. Het bericht dat me het meeste aansprak was van Sunsmiles: een winkel met badkleding, strandjurkjes, sandalen en zonnebrillen. Ik mocht op gesprek komen.”

Leven en laten leven

Op 17 januari 2020 vertrekken Desney en haar man Vico samen met hond Django naar Bonaire. De ouders van Desney reizen mee om het jonge stel weg te brengen. Desney vertelt hoe dat ging: “Mam en pap gingen mee op vakantie, zij waren nog nooit op het eiland geweest. Dus we gingen met z’n viertjes plus de hond! Wat was dat spannend zeg. Gelukkig is de reis goed gegaan met de hond. We waren al vaker op vakantie geweest naar Bonaire en hadden allebei ons hart verloren aan het prachtige eiland! De rust, de zon en de vriendelijke lokale mensen; daar word je gewoon blij van. Het is hier leven en laten leven, en wat vandaag niet lukt, komt morgen wel. Je wordt gewaardeerd zoals je bent, ik denk dat ik dat het allerbelangrijkste vind.”

Een droom komt uit

Bij aankomst op Bonaire gaat Desney op sollicitatiegesprek bij Sunsmiles. Dat voelde direct goed vertelt ze: “Ik kreeg meteen een paar leuke sandalen mee naar huis om te oefenen, want hier kan je namelijk zelf je sandalen samenstellen (kijk maar eens op de site sunsmilessandals.com). Echt een superleuk idee. Het is een hele leuke winkel.” Na twee jaar hier gewerkt te hebben heeft Desney onlangs haar droom kunnen verwezenlijken. Samen met de eigenaresse van Sunsmiles heeft ze een eigen winkel geopend in de nieuwe woonwijk Hato, aan een leuk pleintje waar je ook de DA-drogist, Bruna en Pearl Opticien kunt vinden. Desney: “Ik heb altijd stiekem gedacht: ‘Hoe vet zou het zijn als ik ooit mijn eigen winkel zou hebben?’ Nou, deze droom is zeker uitgekomen. De winkel heet Lingerie & Sportswear By Des. Ik ben er supertrots op! Mocht je ooit naar Bonaire komen en de winkel willen bezoeken; we zijn te vinden op de Kaya Gob N Debrot 96! Ik ben zo blij dat ik verhuisd ben naar Bonaire. Dit had ik veel eerder moeten doen!”

Ezels en leguanen in je tuin

Het eerste half jaar woonden Desney en Vico in de studio van de opa en oma van Vico. Zij overwinteren namelijk op Bonaire. Daarna kwam er op hetzelfde erfje een huisje te huur waar ze een jaar gewoond hebben. Niet lang daarna besluit oma dat ze hun huis mogen huren. “Inmiddels wonen we er al één jaar en volgende maand gaan we naar de notaris om het huis van opa en oma te kopen! Het ligt op een lokaal erfje ‘Rancho mal Macho’. Het is een hele rustige plek waar ook geiten, ezels en leguanen vrij rondlopen. In het begin dacht ik, ‘het lijkt hier wel een kinderboerderij’, maar nu ben ik er wel aan gewend dat er altijd dieren om ons huis heen lopen. Alleen de honden raken er niet echt aan gewend”, lacht Desney. “Een betere plek hadden we ons niet kunnen wensen, we wonen midden in een grote lokale familie, het zijn zulke lieve mensen.”

Niks gaat zoals gepland

Desney’s man Vico (34) is geboren in Roermond. Ze kennen elkaar negen jaar en viereneenhalf jaar geleden zijn ze getrouwd. Desney: “Vico werkt bij Cavalier Logistics op Bonaire. In het begin werkte hij in de horeca maar sinds kort heeft hij besloten om terug te gaan naar de logistiek. Vico heeft in 2008 al een hele tijd op Bonaire gewoond, dus voor hem was het thuiskomen! Voor mij was het in het begin wel even wennen, vooral aan het rustige relaxte leven. Je bent zo gewend om de hele dag alles te plannen en dat alles op tijd moet, dat is hier dus echt niet zo. In Nederland hebben ze de klok en hier hebben we de tijd. Hoe meer je gaat stressen hoe langzamer het gaat, haha. Dat leer je hier wel af. Je moet er tegen kunnen dat niks gaat zoals gepland. Niks moet en wat vandaag niet is, komt morgen wel!”

Ik mis je

Als Desney dan een mindere kant van haar emigratie moet noemen dan hoeft ze daar niet lang over na te denken. “Het meest vervelende is toch dat je buiten Europa woont en niet zomaar eventjes bij pap en mam of bij zus Jill op de koffie kan, of even kan knuffelen met mijn neefje. Natuurlijk mis ik ze, op sommige dagen wat meer dan de andere, maar je leert ermee omgaan. Gelukkig zijn er social media en hebben we op die manier veel contact. Dat maakt het draaglijker. Verder is in Nederland alles beter geregeld. Op dat gebied loopt Bonaire wel echt achter. Hier moet je vroeg uit de veren, naar de instantie gaan en wachten tot je eindelijk aan de beurt bent. Meestal staan er lange rijen en dan maar hopen dat het loket niet dicht gaat. In Nederland is bijna alles digitaal, dat is hier wat minder maar dat heeft ook wel zijn charmes”, vertelt Desney.

In april van dit jaar maakte Bonaire bekend paal en perk te gaan stellen aan het toerisme en een bezoekersmaximum gaat invoeren. Ook krijgen toeristen een ’contract’ voorgeschoteld waarmee ze zich verbinden aan de waarden van het eiland.

Nog maar één cruiseschip per dag, geen grote resorts en geen marketing meer gericht op de massa. Bonaire is het massatoerisme beu en probeert de koers om te buigen voor het te laat is. “We willen over tien jaar tijd maximaal 250.000 bezoekers per jaar, dat kan het eiland aan”, zegt Miles Mercera, de directeur van de Tourism Corporation Bonaire. Maar dan wel een bepaald type bezoekers. Vandaar dat nu de ‘Bonaire Bond’ wordt gelanceerd. Dit is een soort contract waarmee bezoekers beloven het eiland te zullen respecteren. “We willen mensen aantrekken die ons imago en onze cultuur respecteren. Mensen die slechts komen voor bier en Pina colada’s? Of BN’ers die alleen maar komen voor de plaatjes op Instagram? Die mogen liever wegblijven.”

Perfecte plaatje overboord

Bonaire kent een van de zachtste klimaten van de Caraïben. De maanden januari tot en met maart zijn het koelst maar dan is het nog steeds 25 graden. Het voorjaar begint in april met gemiddeld 28 graden en in september is er gemiddeld de hoogste temperatuur van 30 graden. Het zeewater is ongeveer gelijk aan de luchttemperatuur. Desney: “Het heerlijk warme weer is natuurlijk een van de redenen dat we hier willen wonen. Ik word blij als ik ’s morgens op sta en de zon schijnt. Heerlijk! Ik werk vijf dagen per week en in het weekend maak ik tijd vrij om leuke dingen te doen. Dan kun je me altijd op het strand vinden. Dat is genieten! In Nederland had ik altijd het gevoel dat je een bepaalde weg moest bewandelen om aan alles te moeten voldoen. Dat gevoel heb ik hier op Bonaire totaal niet. Hier hoef je niet het perfecte plaatje te zijn, je bent zoals je bent en zo word je ook geaccepteerd. Wat ik ook totaal niet mis is het jagen en rennen in Nederland. Natuurlijk maak ik ook lange dagen, maar als je vrij hebt dan heb je ook écht het gevoel dat je vrij bent. Tot slot vragen we of Desney nog tips voor ons heeft wat we zeker moeten bezoeken als we op Bonaire zijn? “Wat ik een van de mooiste plekken vind is het eilandje Klein Bonaire. Je kan er met een bootje naar toe gaan, koelbox mee en lekker relaxen. Ook een echt mooie plek is Thousand Steps; een van de bekendste duikstekken van Bonaire. En natuurlijk mijn winkel Lingerie & Sportswear By Des!”, lacht Desney. 

Tips voor deze rubriek? Mail de redacteur, Monique van den Brandt monique@vandenbrandt.eu