Decemberperikelen

Het jaar is bijna ten einde. Tijd van bezinning. Of juist van vooruitkijken? Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. Ik ben positief ingesteld en kijk dus graag vooruit! 

Maar vooruitkijken kan niet zonder soms ook even terug te blikken. Recent hebben de Tweede Kamerverkiezingen plaatsgevonden. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar voor de gemeentelijke organisatie is dat een project waar enorm veel tijd in gaat zitten. De organisatie om dit allemaal vlekkeloos voor elkaar te krijgen is immens. Gelukkig lukt dit, mede dankzij de hulp van tientallen inwoners van Weert die zich als vrijwilliger inzetten om gedurende de openingstijden van het stembureau, en daarna, te ondersteunen. Op 6 juni 2024 mogen we dit proces nog weer een keer optuigen. Dit keer voor de Europese verkiezingen. Laat ook daar uw stem niet verloren gaan!

Wat brengt 2024 ons?

Een gemeente wordt niet gebouwd met stenen en beton, maar met de mensen die er wonen en werken. Onze gemeente is een diverse en levendige gemeenschap, vol energie en creativiteit. Dat kenmerkt Weert. We kijken uit naar een jaar vol festiviteiten. Ik heb in ieder geval twee persoonlijke hoogtepunten. Als eerste Antje de Musical. Ik heb al vaker gehoord dat met dit soort evenementen Weert hoge ogen gooit. Voor mij is het de eerste keer om een dergelijk event mee te maken. En de start van de Närrische Europäische Gemeinschaft (NEG), waarbij Weert in het komende jaar voor één jaar de eerste Nederlandse Närrische Kulturstadt wordt. Dit moet een memorabel jaar worden, deels uitlopend naar 2025, voor de hele Wieërter Vastelaovendj. Het moet vooral passen binnen de Wieërter Vastelaovendjbelevening. De voorbereidende gesprekken hebben al plaatsgevonden met de koepels van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL) en de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV). 

Eindejaar…

Maar voor we daar zijn, moeten we eerst nog even de decembermaand door. Waar dit voor de een iets geweldigs is – namelijk uitkijken naar de kerstsfeer -, is het voor de ander oprechte stress. Daarbij kan het gaan om de cadeauverplichtingen die sommige mensen voelen, het organiseren van het feestdiner, de financiële druk of het balanceren tussen werk en privé. Ik balanceer in het midden. Ik geniet enorm van het samenzijn met familie en vrienden en ik hou van de sfeer.

Toch wil ik ook aandacht voor vragen voor het afsteken van vuurwerk. Ook voor Weert en ver daarbuiten geldt dat er duidelijke richtlijnen zijn wanneer vuurwerk afgestoken mag worden. Respecteer deze richtlijnen en ga niet eerder vuurwerk afsteken. U doet uw buren, uw wijkgenoten, uw mede-inwoners een groot plezier. En de bezitters van (huis)dieren vooral. Ieder jaar betekent dit eerder afsteken ook een stuk stress en ongenoegen die niet nodig is. U zou mij als burgervader een groot plezier doen als u rekening houdt met uw medemens.

Raymond Vlecken
burgemeester Weert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.