De zorg af en toe uit handen geven?

LEES DE RESPIJTWIJZER

Tijd voor jezelf

Mantelzorgers zorgen langdurig voor iemand uit hun omgeving. Dit levert veel mooie momenten op van liefde en dankbaarheid. Maar het kost ook energie. Sanne Kuepers van Punt Welzijn vertelt: “Daarom is het belangrijk om ook goed voor jezelf te blijven zorgen. Door af en toe de zorg uit handen te geven, heb je even tijd voor jezelf. Dit helpt om er daarna weer voor de ander te kunnen zijn.”

Mantelzorgondersteuners van Punt Welzijn. V.l.n.r. Sanne Kuepers, Imke Gijsen, Pauline van Hulzen en Elisa van Knippenberg

De zorg loslaten

De zorg even uit handen geven wordt respijtzorg genoemd. De zorgtaken van de mantelzorger worden tijdelijk overgenomen door vrijwilligers of professionals. Dit kan gaan om een paar uur, een dag of langer. Sanne vult aan: “Gebruikmaken van respijtzorg klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk is dat niet altijd zo. De zorgtaken uit handen geven om even iets voor jezelf te doen, is niet gemakkelijk. Toch is het heel belangrijk!”

Zo ervaart Ria dit ook. Zij was jaren mantelzorger voor haar man. Haar man raakte gehandicapt door een hersenbloeding, diverse herseninfarcten en TIA’s. Ria zegt: “Een aantal jaren geleden hoorde ik over het bestaan van respijtzorg. Ik zorgde al heel lang voor mijn man, dus probeerde ik uit te zoeken of wij hiervoor in aanmerking kwamen. Ik was er namelijk hard aan toe om er een weekje tussenuit te gaan en even de zorg voor mijn man over te dragen aan iemand anders.” Op de vraag wat respijtzorg voor Ria en haar man heeft opgeleverd, antwoordt ze: “Mijn man voelde zich snel thuis in het verpleeghuis waar hij logeerde. Hij was wel liever thuis, maar hij deed dit voor mij. Ik kon met een gerust hart weg omdat er goed voor hem werd gezorgd. Omdat hij het goed had, kon ik ontspannen en de zorg loslaten. Toen ik thuiskwam van vakantie kon ik er weer beter tegenaan en daar heb ik echt een paar weken profijt van gehad.”

Ria ziet dat de rol van mantelzorgers steeds belangrijker wordt. Daarom adviseert ze andere mantelzorgers om ook eens na te denken over respijtzorg. Gewoon een aantal uren of misschien wel dagen voor jezelf. Ria vult aan: “Daar kan je echt van opknappen, als de zorg tenminste goed geregeld is en je je daarbij op je gemak voelt.”

Respijtwijzer

Ria heeft gebruik gemaakt van logeerzorg, maar er zijn nog meer vormen van respijtzorg. Er kan bijvoorbeeld ook gebruik worden gemaakt van dagbesteding, de inzet van een vrijwilliger aan huis of een aangepaste vakantie. Alle informatie over deze verschillende vormen komt samen in de nieuwe respijtwijzer. Sanne: “De Respijtwijzer bestaat uit een informatiefolder en een overzicht op onze website. In de folder staat welke vormen er zijn om de zorg tijdelijk over te dragen. Op onze website staat een overzicht van aanbieders van respijtzorg hier in de regio.”

Weten wat er mogelijk is

Donderdag 25 juni jl. is de Respijtwijzer officieel uitgereikt aan mantelzorgers, wethouder Dieteren van de gemeente Nederweert en wethouder Sterk van de gemeente Weert. De Respijtwijzer is met veel enthousiasme ontvangen. Sanne licht toe: “De Respijtwijzer is ontstaan omdat veel mantelzorgers nog geen gebruik maken van Respijtzorg. In gesprekken met mantelzorgers uitgelicht De zorg af en toe uit handen geven? Lees de Respijtwijzer merken wij dat zij niet altijd weten wat er mogelijk is en het ingewikkeld vinden. Mensen denken al snel ‘laat maar zitten, ik doe het zelf wel’. Zorgen voor een ander moet zo makkelijk mogelijk gemaakt worden, daarom hebben wij deze Respijtwijzer ontwikkeld.”

Bekijk de Respijtwijzer op www.puntwelzijn.nl/respijtwijzer.

Mantelzorgondersteuning

Eén op de vier mensen is mantelzorger. Mensen die, op wat voor manier dan ook, hulp geven aan iemand in hun omgeving. Zóveel mantelzorgers, en toch kun je het gevoel hebben dat je er alleen voor staat. Goed nieuws: Punt Welzijn is er voor jou! Sanne: “Natuurlijk is jouw situatie uniek en juist daarom leren we je graag kennen, zodat we je persoonlijk verder kunnen helpen. Want wij weten hoe mantelzorg in het Weerterland werkt.” Zorg jij voor iemand uit jouw omgeving en wil je graag meer weten over mogelijkheden om de zorg af en toe te delen? Bekijk de Respijtwijzer op www.puntwelzijn.nl/respijtwijzer.

Heb je vragen over de respijtwijzer of heb je een andere vraag over mantelzorg? Neem dan contact op met Punt Welzijn via mantelzorg@puntwelzijn.nl of bel 0495-697900.

Samen het verschil maken Punt Welzijn is een welzijnsorganisatie gericht op kinderen, jongeren, ouders, senioren, vrijwilligers(organisaties) mantelzorgers, buurtbewoners en nieuwkomers in Weert. Ook is Punt Welzijn er voor mantelzorgers en vrijwilligers(organisaties) in Nederweert. De stichting stimuleert iedereen om in beweging te komen en het beste uit zichzelf en elkaar te halen door samen te werken.