De wonderen zijn de wereld nog niet uit

Jezus veranderde water in wijn zodat op die bruiloft in Kana flink doorgepimpeld kon worden. Bij een andere gelegenheid kwam hij met een ‘wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging’ op de proppen waardoor er voor duizenden mensen wat te bikken viel. In een goede bui deed hij er zelfs voor iedereen nog een visje bij! Of die wijn en die snacks nou echt nodig waren? Maar goed, het waren wel wonderen. Voor de rest is me van Jezus vooral bijgebleven dat hij niet vies was van een flinke knokpartij met Farizeeërs, met zijn vrienden een bootcamp van veertig dagen ondernam in de Sinaïwoestijn en de neiging had om over water te lopen. Nee, hij draaide zijn hand niet om voor een wonder op verzoek.

Wonderen zijn de wereld nog niet uit maar het is toch een stuk lastiger geworden. Tenzij je sterft als paus. Dan is de kans levensgroot dat je heilig wordt verklaard mits je twee wonderen verricht hebt. Daarvoor gaat dan een legertje kazuifelrukkers op pad om een wonderbaarlijke gebeurtenis te koppelen aan jou als overleden paus. Blijkt een fluitje van een cent. Na één wonder word je zalig verklaard, bij het tweede volgt de heiligverklaring. En als je ziet wie er allemaal paus kan worden is dat ook het probleem niet op weg naar een wonder of twee.

Neem nou de Duitser Joseph Ratzinger. Hij was lid van de Hitlerjugend, maakte carrière in de kerkelijke hiërarchie en drong door tot de inquisitieraad van het Vaticaan waar hij de bijnaam ‘Rottweiler van God’ kreeg. Als aartsbisschop hield hij pedopriesters de hand boven het hoofd en werd desondanks, of misschien dankzij dit verdoezelen van misbruikschandalen, paus van Rome. Eenmaal op die post beledigde hij de profeet Mohammed, bleef hij schandalen onder het pauselijk tapijt vegen en rehabiliteerde hij een notoire holocaustontkenner. Nadat zijn butler naar buiten bracht hoe rot en corrupt het van vriendjespolitiek aan elkaar hangend Vaticaan was, trad hij af en liep zijn opvolger nog acht jaar voor de voeten. Oudejaarsdag 2022 overleed hij en meteen werd er opgeroepen tot een snelle heiligverklaring: ‘santo sùbito’.

Zijn voorganger was de Pool Karol Wojtyla. Als paus Johannes Paulus II werd hij in recordtijd heilig verklaard. Dat was zeer omstreden want ook hij was op de hoogte van vele misbruikschandalen. Hij beschermde zelfs menig geestelijke die seksuele verlokkingen van kinderen niet had kunnen weerstaan. De man wees condoom- en pilgebruik af en predikte periodieke onthouding en ‘voor het zingen de kerk uit’.
Hij werd heilig verklaard op grond van de wonderbaarlijke genezing van een zuster die op zijn voorspraak genas van Parkinson en de genezing van kanker van een Italiaanse vrouw precies op de dag dat hij zalig werd verklaard.

Toch een aanfluiting en beledigend voor de grote baas als je toeval als wonder bestempelt. De eerste paus die over water kan lopen mag voor mij heilig verklaard worden. Voor minder doe ik het niet!

Ton Adriaens