De totstandkoming van Cwartier

Van wild idee tot succesvolle formule

Ze kennen elkaar pas sinds 2011, John Jacobs en Brian Voesten. Beiden met een verleden in de civiele techniek, projectontwikkeling en gemeentelijke organisaties. In die tijd waren ze allebei zelfstandig ondernemer en werkten – los van elkaar – als adviseur in opdracht onder andere voor de gemeente Eindhoven. John vanuit een kantoor in Weert en Brian had kantoor in Strijp-S, het grote bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve sector, dat sinds 2000 gerealiseerd is op het voormalige bedrijfsterrein van het Philipsconcern. “Strijp-S is een samensmelting van enthousiasme, creativiteit en ‘out of the box’ – denken”, licht Brian toe. Een omgeving die beide mannen inspireerde en waar ze ook hun eerste gesprek hadden. Waarschijnlijk is daar de basis gelegd voor de realisatie van Cwartier.

John: “We hadden direct een klik, zaten op dezelfde golflengte en durfden allebei anders te denken als het gaat over gebiedsontwikkeling. De energie en de flow die er heerst in Strijp-S was voor ons aanleiding om te kijken of we zoiets ook in Weert voor elkaar konden krijgen. In 2011 werd duidelijk dat het voormalige stadhuis aan de Beekstraat nog geen nieuwe bestemming had als de gemeente in 2014 zou verhuizen naar het nieuwe gebouw aan de Wilhelminasingel. Dat idee prikkelde onze creatieve breinen.” 

Brian: “We waren inderdaad geïnspireerd door hetgeen er in Strijp-S / Eindhoven was ontstaan. Eerst hebben we goed gekeken naar het bestemmingsplan van het leegkomende stadhuisgebouw en de omgeving. Want je kunt, in dit geval voor de tijdelijkheid, een heel mooi plan bedenken als het bestemmingsplan dat niet toelaat, ben je terug bij af. Hier bleek ook horeca en detailhandel mogelijk te zijn. Ons plan ging richting een Shopping Lab, een bruisende omgeving met allerlei kleine, creatieve en nieuwe winkels, verdeelt over het gebouw. Met gezamenlijke ontmoetingsruimtes en verrassende horecagelegenheden en op de bovenste verdiepingen kantoren. Een grote community die elkaar versterkt.”  

John: “We hebben in die tijd met veel ondernemers gesprekken gevoerd over ons plan en uiteindelijk hebben we een, in onze ogen, plan ingediend met maatschappelijke waarde.” 
De gemeente heeft in die fase (2013) vijf partijen gevraagd een plan in te dienen voor de nieuwe bestemming van het gebouw. Uiteindelijk kwam het plan van Geerd Simonis – naar voorbeeld van ©-Mill in Heerlen, dat hij daar sinds 2007 in het voormalig Philipscomplex heeft gerealiseerd, als beste naar voren. Ons plan als tweede. Op verzoek van de gemeenteraad zijn wij toen met Geerd gesprekken aangegaan die resulteerden in een zeer prettig samenwerkingsverband voor een nieuwe invulling die de naam Cwartier kreeg.  

Een belangrijke startvoorwaarde was de huisvesting van Punt Welzijn die met ruim 1300 m² direct de grootste huurder werd.”

Brian Voesten, John Jacobs en Geerd Simons.

John: “De gemeente heeft natuurlijk een bepaald risico genomen om met ons in zee te gaan. Er was in het begin nogal wat onzekerheid over de interesse voor de kantoren, maar die verdween redelijk snel. Het bleek een succes, het sloeg snel aan en de ondernemers kwamen van ‘hun zolderkamers af’. Het duurde drie jaar voor er zwarte cijfers werden geschreven. Vanaf het vierde jaar zaten we vol. Op dit moment zijn er 106 huurders en is er zelfs een wachtlijst.”
“In de beginfase was er kritiek vanuit de vastgoedeigenaren. Ze vonden dat er sprake was van paracommercie omdat huurders in Cwartier goedkoper zouden kunnen huren dan in hun leegstaande panden in de binnenstad. In de praktijk blijkt dat gewoon niet het geval. De leegstaande winkelpanden bleken niet geschikt als kantoorruimte. En de vierkante meterprijs hier is gelijk aan de marktconforme tarieven. De huurkosten voor de Cwartiermakers zijn relatief laag omdat de oppervlakte van de kantoren klein is. Het kleinste kantoor is 12 m². Door het gemeenschappelijke karakter betaalt iedereen mee aan de servicekosten. Deze aanpak zorgt voor een goede verhouding in huurkosten en het aanwezig serviceniveau. De chemie, de verbinding, de sfeer én de saamhorigheid zorgen voor onze populariteit.

Cwartier is nu een levendig geheel dat zorgt voor traffic. En dat op zo’n unieke plek midden in het centrum, dat moet je behouden. Daarom zou het goed zijn om bij een transitie te kijken in hoeverre het format van Cwartier opnieuw in te passen is in de aanstaande gebiedsontwikkeling. Want wat goed is moet je omarmen. Je kunt het hooguit verbeteren. Denk daarom niet te veel in stenen en in investeren, maar denk met name vanuit mensen en wat zij voor de stad betekenen”, aldus Brian en John.