Volg je hart en kies voor je eigen geluk!

‘De tijd staat niet stil, het is zonde om die te verspillen’

“Veel mensen zappen weg, maar ik zat al op jonge leeftijd aan de buis gekluisterd wanneer er een live operatie op tv was”, lacht de nu 33-jarige Sanne Verspeek. Ze woont samen met haar partner Kristiaan en zijn zoontje Jesse op Molenakker in Weert. “Ik was altijd al geïnteresseerd in de medische wereld. Op de basisschool leerde ik bovendien over Artsen Zonder Grenzen en dat sprak me enorm aan. Mijn opa en oma zijn na de Tweede Wereldoorlog naar Zimbabwe verhuisd en mijn moeder is daar geboren. Mensen helpen in Derde Wereldlanden is iets dat ik tot op de dag van vandaag nog altijd graag zou willen doen.”

De basisbeginselen

Sanne wilde arts worden en na de basisschool volgde ze de HAVO. “Uiteindelijk wilde ik via het VWO Geneeskunde gaan studeren, maar mijn mentor adviseerde me echter om ‘al meteen iets in die richting te gaan doen’. En zo geschiedde. Sanne ging HBO-V (Verpleegkunde) studeren wat haar prima afging. “Net als mijn moeder ben ik een zorgzaam type, dat paste mooi bij deze studie. Toch miste ik verdieping op een ander gebied”, zegt ze. “Ik was erg nieuwsgierig op medisch vlak en tijdens mijn stages greep ik iedere kans aan om mee te kijken tijdens een operatie.” Deze nieuwsgierigheid werd in de zorg zelf niet bevredigd en zo ontstond het idee om Biomedische Wetenschappen te gaan studeren. “Daar zou ik me volledig kunnen richten op het onderzoek naar ziekte en gezondheid, dus die keuze was snel gemaakt.” Sanne ging in Hasselt studeren en rondde haar Bachelor en Master succesvol af.

Werken om te leven, óf…?

Kort na haar studie ging ze als Clinical Safety Specialist werken bij Medtronic in Maastricht. “Ik was in grote lijnen bezig met het waarborgen van de veiligheid van medische technologieën, zoals pacemakers en stents, voor patiënten die deelnemen aan klinische studies.” Een mooie functie met veel internationale contacten, waar haar honger naar kennis wederom werd gestild. Toch miste ze iets…

“Tijdens mijn werk zat ik vooral achter een scherm en daar kreeg ik steeds minder energie van. Ik wilde fysiek met collega’s en patiënten werken. Zonder een database ertussen”, verduidelijkt ze. Ze ging steeds vaker grasduinen door vacatures en haar oog viel op een functie als anesthesiemedewerker in opleiding bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Bij het lezen van de omschrijving kreeg ik de aangename kriebels, die ik had tijdens het meekijken op de operatiekamer gedurende mijn stages.” De knoop doorhakken om te solliciteren viel niet mee, maar haar schoonvader zei: ‘Sanne, als je het over vijf jaar niks vindt, ga je toch gewoon weer wat anders doen!’ “Geen speld tussen te krijgen; ik heb de stoute schoenen aangetrokken en in augustus 2020 gesolliciteerd. Diezelfde dag kreeg ik te horen dat ik aangenomen was!”

In mei 2021 zou Sanne gaan starten. “Toen mijn moeder in december 2020 plotseling overleed, besefte ik eens te meer hoe kort we op deze aardbodem mogen rondlopen en dat het zó belangrijk is om te genieten van de tijd die je hebt. Juist ook op het werk, waar we zo veel van onze tijd doorbrengen. Toen wist ik helemaal dat ik de juiste keuze had gemaakt”, zegt ze met een veelbetekenende glimlach.

Werken aan geluk!

Als anesthesiemedewerker in opleiding is Sanne bezig met de zorg voor patiënten tijdens een operatie. “Je bent het verlengstuk van de anesthesist; samen zorg je ervoor dat de patiënt gaat slapen en weer wakker wordt, maar tijdens de operatie ben jij degene die de vitale functies in de gaten houdt. Zo zorg je ervoor dat de patiënt geen pijn heeft en onderneem je direct actie als er zich tijdens de operatie iets voordoet. Een grote verantwoordelijkheid, waarbij een goede samenwerking met collega’s essentieel is. De opleiding en functie zijn pittig, maar je kunt zoveel betekenen voor een patiënt op het moment dat deze zich vaak het meest kwetsbaar voelt; dat geeft veel voldoening”, vertelt ze gepassioneerd. Daarnaast is het werk lekker afwisselend. “We werken op alle specialismen. De ene keer ben je een hele dag bezig met een grote operatie, de dag erna staan er zes kleinere ingrepen gepland. Ook de samenstelling van het team waarmee je werkt, is nooit hetzelfde.” Heerlijk vindt Sanne het: de continue uitdaging en de samenwerking met collega’s en patiënten. Haar switch heeft voor nieuwe energie gezorgd en haar werkplezier een boost gegeven.

“Volg je hart en kies voor je eigen geluk; de tijd staat niet stil en het is zonde om die te verspillen”, sluit ze ons gezellige gesprek geheel in stijl af.