De rente is historisch laag en geen verhuisplannen?

(Schrijver: Marc Op ’t Roodt)
In de vorige editie van Weert Magazine gaf ik aan dat Financieel Fit Weert sinds de oprichting een uitstekende start heeft gemaakt. Recent is de honderdste hypotheekofferte getekend. We hebben dit op een passende manier gevierd met de kopers van de nieuwe woning! 

‘Proactief, meedenkend, laagdrempelig, duidelijk en snel geregeld’, zijn vaak gehoorde terugkoppelingen van onze relaties. Een resultaat om trots op te zijn! 

De rente is op dit moment historisch laag en zijn er geen verhuisplannen? Dan kun je overwegen om je hypotheek over te sluiten. Zo kun je in je huis blijven wonen tegen lagere maandlasten. 

Er zijn verschillende manieren om de maandlasten omlaag te brengen

Denk daarbij aan rentemiddeling of een renteverlaging aanvragen bij de huidige hypotheekverstrekker omdat je tussentijds hebt afgelost of omdat de waarde van je woning op dit moment fors hoger is. 

Hypotheek oversluiten

Met de huidige lage rente krijgen we steeds vaker vragen om na te gaan of de hypotheek oversluiten voordelig is. Dat is niet altijd het geval. Het hangt af van verschillende factoren. 

Bijvoorbeeld welke hypotheekvorm heb je op dit moment of hoe lang staat de rente nog vast. Door de lage rente kunnen we in veel gevallen voordeel bieden. 

Praktijkvoorbeeld oversluiten 

Iemand heeft een woning met een waarde van € 350.000 en een aflossingsvrije hypotheek van € 150.000. 
De huidige rentelasten bedragen € 500 bruto per maand. Over 5 jaar dient de rente opnieuw vastgezet te worden. De kans is aanwezig dat de rente over 5 jaar weer hoger is en hierdoor heb je geen gebruik kunnen maken van de lage rente. 

De boete en kosten om het huidige rentecontract af te kopen bedragen ca. € 15.000. De keuze is om dit bedrag (deels) zelf te betalen of, zoals in dit geval, mee te financieren in de nieuwe situatie. 

De nieuwe hypotheekschuld bedraagt hierdoor € 165.000. De nieuwe maandlasten dalen door de lage rente naar € 220 bruto per maand. Het bruto voordeel per maand is € 280. De terugverdienperiode van de kosten zijn binnen 4,5 jaar en hierdoor verantwoord. 

Met dit voordeel kun je leuke dingen doen of je spaarbuffer aanvullen. Een belangrijk uitgangspunt in dit verhaal is dat we de maandlasten voor de komende 20 jaar vastzetten en hiermee voor een lange periode zekerheid bieden! In veel gevallen is deze rente weer mee te nemen bij een toekomstige verhuizing!

Ben je benieuwd of oversluiten in jouw geval aantrekkelijk kan zijn? Neem kosteloos en vrijblijvend contact met mij op en we bespreken het samen. 
Mail naar weert@financieelfit.nl of bel 0495 – 745 966

Wij zijn bij nagenoeg alle hypotheekverstrekkers aangesloten en geven hierbij een volledig onafhankelijk hypotheekadvies. 

Financieel Fit -Marc Op ’t Roodt