De liefde voor details

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en daarmee natuurlijk ook de schoolreisjes. Al sinds jaar en dag is de Efteling dé bestemming bij uitstek voor busladingen uitgelaten kinderen. En dat terwijl je voor de typische sprookjesachtige sfeer helemaal niet ver hoeft te gaan…

Er was eens…

“Toen ik als kleine jongen voor het eerst met school naar de Efteling ging, bestond alleen het sprookjesbos, een speeltuin en een zwembad. Toch vond ik het een magische plek, waar nostalgische en oer-Hollandse gezelligheid de boventoon voerde”, trapt Antonio Bruijnaers ons gesprek af. “De liefde voor details en het authentieke handwerk spraken tot mijn verbeelding.” Voor zijn 15e verjaardag kreeg de inmiddels 60-jarige Weertenaar een kaart van zijn tante, met daarop een tekening van Anton Pieck en dat wakkerde de ontstane liefde nog verder aan.
“Ik besloot om ansichtkaarten te gaan verzamelen. Zowel van Anton Pieck als van de Efteling zelf, ook al zijn ze natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het heeft vervolgens een hele tijd geduurd voordat ik echt helemaal in de ban raakte van de Efteling en me met het zelf maken van spullen ben gaan bezighouden.”

Handige handen

Antonio was vroeger geen groot fan van de schoolbanken, maar des te meer van het werken met zijn handen. “Ik knutselde graag, heb les gehad in boetseren en ben timmerman van beroep. Op een goede dag, zo’n 12 jaar geleden, zagen mijn vrouw en ik een kast bij de kringloop staan die me maar niet losliet. Ik ben wel drie keer gaan kijken, voordat ik de knoop eindelijk heb doorgehakt”, lacht hij. “In gedachten had ik al een beeld van wat ik er precies mee wilde.” Zo gezegd, zo gedaan en Antonio begon met het opschuren en schilderen van de kast. Met een beamer projecteerde hij er het tafereel van de wolf en de zeven geitjes op en schilderde dit vervolgens over. Dit was het begin van een vurige passie die tot op de dag van vandaag hevig brandt: “Eenmaal klaar met de kast ben ik aan de slag gegaan met het namaken van meubels en andere dingen uit verschillende Eftelingsprookjes en daar ben ik eigenlijk nooit meer mee opgehouden”, bekent hij vrolijk.

Antonio besteedt dan ook het merendeel van zijn vrije tijd aan het namaken van zaken uit de Efteling. 
“Dat is een heel proces”, legt hij uit. “Het begint met het maken en online opzoeken van zoveel mogelijk referentiefoto’s van het object. De details moeten namelijk kloppen!” Dan gaat Antonio aan de slag met het uittekenen van zijn ontwerp en vervolgens is hij zowat elke avond bezig met het bewerken van hout, het snijden van PIR-schuim, het boetseren en minutieus beschilderen van de kleinste details. “Alles gebeurt op gevoel, want exacte afmetingen zijn nergens te vinden. Dat soort zaken worden logischerwijze niet met het grote publiek gedeeld.” Voor zijn werk hergebruikt Antonio vaak materiaal. “Tegenwoordig gooien mensen veel weg. Tussen deze spullen zitten altijd wel onderdelen waar ik nog wat mee kan. Ook dat is voor mij de romantiek van de Efteling: schoonheid ontstaan uit eenvoud.”

Eigen huis en (sprookjes)tuin

“We gaan elk jaar enkele dagen naar de Efteling. Ik vind het heerlijk om in het Sprookjesbos rond te lopen of om alles rustig vanaf een bankje te observeren. De details en de liefde waarmee de bouwwerken gemaakt zijn, zorgen ervoor dat ik de buitenwereld vergeet. Het brengt me een heerlijke innerlijke rust, die ik ook ervaar wanneer ik bezig ben met het werken aan mijn eigen creaties”, mijmert Antonio.
Van de typische paddenstoelen uit het Sprookjesbos tot aan het hoofd van de heks van Hans en Grietje en de (werkende) klok uit de wolf en de zeven geitjes, ze zijn inmiddels allemaal terug te vinden bij Antonio en zijn echtgenote Anita. Zij steunt hem volledig in zijn hobby. Langzamerhand hebben ze van hun huis en tuin een kleine dependance van de Efteling gemaakt en dit is niet onopgemerkt gebleven. “Het gebeurt regelmatig dat mensen me vragen of ze een keer een kijkje mogen komen nemen. Dat vind ik een hele eer. De blije gezichten en de verwondering van mensen vind ik prachtig. Zo geef ik toch een stukje van mijn eigen liefde voor het park door aan anderen!”

Nieuwsgierig geworden naar het werk van Antonio of liefhebber van de Efteling? Neem gerust eens een kijkje op zijn Facebookpagina “Efteling Diverse”. Hier worden foto’s en filmpjes gedeeld, tips uitgewisseld over het maken van eigen Eftelingcreaties en natuurlijk worden de laatste nieuwtjes met betrekking tot het bekendste pretpark van ons land besproken.