Een Dag Met: De leefbaarheidsregisseurs van de gemeente Nederweert

‘Vertrouwen, verbinden en samen realiseren’

Een dag met de leefbaarheidsregisseurs Harold van der Haar (50) en Iris van de Ven (36). Beiden hebben een sociaal maatschappelijke achtergrond en zijn de ogen en oren voor de gemeente Nederweert.  Op de fiets en te voet gaan zij door gans het Nederweerter land. Zo pikken zij wensen en knelpunten op, verbinden zij collega’s aan externe partners of schakelen zij zorginstanties in waar nodig. 

08:00

De app en de mailbox openen. 
Een verzoek van de Volkskrant voor een interview. Harold: “Dat is leuk. Even intern met de afdeling communicatie kortsluiten.” Thuis hebben beide leefbaarheidsregisseurs hun social media al gescand op bruikbare nieuwtjes. Iris: “Als we op het werk komen, hebben we al allerlei ideeën om met collega’s over te sparren.”

Een bedankmail voor het crossbaantje in Budschop. Iris: “Een buurtbewoner vroeg of het mogelijk was om een crossbaan te maken in het park in Budschop. De jeugd had weinig te doen. Na overleg met een gemeente-collega en met enkele bedrijven was het snel geregeld. De kids hebben er heel veel plezier van.” 

08:30

Wandeling met sociaal werker Bouke Kouters van Punt Welzijn. 
Bijpraten en afstemmen. 

09:00

Overleg met wethouder Carla Dieteren over de actie ‘Nederweert Fleurt Op’. Iris: “Na de positief ontvangen vlaaitjesactie, gaan we nu een vrolijke voorjaarsactie doen. Je kunt een voorjaarsbloeier met een opbeurend kaartje bestellen voor iemand die zich alleen voelt.” Harold vult aan: “We doen dit met lokale ondernemers.”

09:45

Iris gaat naar de zorgboerderij. Hier maken deelnemers fleurige dingetjes om mensen die extra aandacht kunnen gebruiken op te vrolijken. Een ander fleurig project is de mogelijkheid om een bankje in de openbare ruimte te adopteren en te voorzien van een gezellig kleurtje. “Daar worden we allemaal vrolijk van”, vindt Iris. 

Een inwoonster haakte in op de oproep van de leefbaarheidsregisseurs om samen te gaan wandelen. Zij wil laten zien dat meer groen in haar buurt fijn zou zijn. Harold neemt zijn collega van de afdeling Groen mee.

11:00

Terug in het gemeentehuis.
Voorbereiding van een online escaperoom voor jongeren. Door corona is er veel eenzaamheid onder jongeren. Daar wil de gemeente Nederweert niet aan voorbij gaan.

12:30

Iedere week bezoeken de leefbaarheidsregisseurs de kernen in de gemeente. Op woensdag gaat Harold samen met de wijkagent en de aandachtsfunctionaris naar Leveroy. Gewapend met koffie en koek maken zij een praatje met voorbijgangers. Hij gaat ook even langs bij Jong Nederland Leveroy. “Zij willen de grond onder de betonnen pingpongtafel verharden. Samen met een collega van de afdeling Ruimte bekijken we de situatie. Er liggen nog tegels bij de gemeenteloods. Dat is handig. Jong Nederland gaat ze zelf leggen. Voilà, opgelost.”

15:00

Tussendoor via de mail een netwerkbijeenkomst organiseren met diverse instanties, om kennis te delen en van elkaar te leren.   

15:30

Nog even langs de Samentuinen in Nederweert. Buurtbewoners kunnen hier hun eigen groenten verbouwen. Harold: “Hoewel buurtbewoners het initiatief voor een Samentuin in eerste instantie maar raar vonden, is het inmiddels een gewaardeerd project waar veel mensen met verschillende achtergronden elkaar hebben ontmoet en er plezier aan beleven.”

16:30

Overleg met de woningvereniging, een collega van Wmo en de klussendienst. Iris: “Voor mensen met een kleine beurs hebben we de fietsenregeling. Werk.Kom knapt fietsen op en verstrekt die aan mensen die aan het werk moeten maar geen fiets hebben. De Stichting Leergeld geeft fietsen aan gezinnen en kinderen die dat nodig hebben. We willen een vergelijkbare regeling opstarten om materialen aan te bieden waarmee mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Denk aan douchezitjes of wc-beugels. Bij renovatie of woningsloop worden die spullen vaak weggegooid, terwijl ze nog prima bruikbaar zijn.”

Harold en Iris knopen mensen en organisaties uit hun netwerken aan elkaar, voorkomen daarmee langdurige besluitvormingstrajecten en zorgen voor concrete oplossingen. Harold: “Tja…soms moet je gewoon doen en is het beter achteraf ‘vergiffenis’ te vragen dan vooraf om toestemming”, grapt hij. 

19:00

Overleg met de Denktank Jeugd. “Samen bekijken we welke concrete activiteiten opgestart kunnen worden voor de jeugd van Nederweert.”

En dit is nog niet alles…
Volg de leefbaarheidsregisseurs op Facebook. Daar vertellen zij regelmatig over hun projecten en activiteiten. 

Iris en Harold krijgen veel voor elkaar. Zij genieten veel vrijheid, steun en vertrouwen van de ambtelijke organisatie en het gemeentebestuur. “Wij noemen onszelf gekscherend het oliemannetje en –vrouwtje. Wij zijn de smeerolie tussen organisaties en inwoners. In het begin vond men ons maar vreemd, maar door onze concrete aanpak kunnen we veel bereiken voor de inwoners.”

Iris van de Ven
i.vandeven@nederweert.nl
06-11436332

Harold van der Haar
h.vanderhaar@nederweert.nl
06-18115295