De kracht van samenwerken

Acht disciplines onder een dak

Leuken heeft er jaren op moeten wachten, maar sinds kort heeft de wijk een eigen gezondheidscentrum. Maar liefst acht disciplines hebben vanaf deze maand hun praktijk gevestigd in het nieuwe winkelcentrum aan het St. Jobplein. Een bundeling van kennis en krachten biedt veel voordelen aan de klanten. Een klantvriendelijke en servicegerichte aanvulling in de wijk.

De wijkraad Leuken heeft zich jarenlang hard gemaakt om in de wijk eigen zorgvoorzieningen te realiseren. Uiteindelijk, na jarenlang overleg met kandidaten en de gemeente, is het nu een feit. Medio februari heeft het Gezondheidscentrum Leuken de deuren geopend. Het Gezondheidscentrum heeft haar huisvesting naast de supermarkt van de Jumbo. Onder één dak zijn de volgende disciplines gevestigd: huisarts, tandarts, mondhygiëniste, diëtiste, fysiotherapeut, apotheek, drogist, logopedist en een verloskundige. Deze specialisten werken, waar mogelijk en nodig, samen om de belangen van de klant zo goed mogelijk te behartigen. Het delen van kennis, overleg over behandelingen, uitwisselen van kennis en overleg over dossiers leveren voor klanten snelheid en voordeel op.

Alle specialisten hebben al een of meerdere vestigingen in Weert of de regio. Allen zijn overtuigd dat zorg dicht bij huis en goede bereikbaarheid belangrijk zijn bij de keuze van een klant. Omdat er door de wijkraad lang gewerkt is aan de opwaardering van Leuken (denk aan de nieuwe school, het sportcomplex en nu het winkelcentrum) heeft ook de gemeente haar volledige medewerking verleend om dit gezondheidscentrum te realiseren. De huisartsen-, tandartsen- en fysiotherapiepraktijk waren uiteindelijk zeer geïnteresseerd om naast hun andere vestigingen ook naar Leuken te verhuizen. De wijk (inclusief Vrouwenhof) heeft 4.200 inwoners. Met Groenewoud erbij wonen in dit deel van Weert ruim 8.000 mensen. Met het oog op de groeiende groep kwetsbare ouderen is wijkgeboden zorg in de buurt dan ook een enorme aanwinst.

Staand vlnr: Guy Mullens (tandzorg), Jos Heltzel (tandzorg), Loek van der Putten (fysiotherapeut), Raymond van Boxtel (fysiotherapeut), Miriam van Leuken (verloskundige), Sharon Betzel (huisarts), Bart Jongen (apotheker), Hennie Hamelers (huisarts).
Zittend vlnr: Charlotte Bruekers (logopediste), Anke Bruekers-Caris (logopediste), Jeroen Renzema (huisarts), Vivienne Coenen (diëtiste). Niet op foto: mw Stefens (huisarts).

Bijna alle specialisten zijn enthousiast over de samenwerkingsmogelijkheden. “Het op elkaar afgestemde zorgaanbod is een voordeel. Je kunt overleggen over een casus, je kunt direct advies vragen of je kunt samen een behandelplan bespreken. Maar het verruimt ook je blik op de gezondheidszorg als je informatie van collega’s uit een andere discipline krijgt. Daarnaast kunnen klanten sneller geholpen worden als zaken in onderling afgestemd zijn”, aldus de initiatiefnemers. “Het is een soort vorm van ‘kruisbestuiving’ in de goeie zin van het woord, waarbij de klant altijd centraal staat.  Door de vestiging van meerdere specialisten onder een dak, kunnen bezoekers een ‘one-stop’ maken waarbij ze vier bezoeken achter elkaar kunnen doen. Zo ga je boodschappen doen in een van de supermarkten, bezoek je de dokter, tandarts of de fysio en loop je daarna bij de apotheek of drogist binnen voor je medicatie. En alles naast elkaar. Hoeveel service kun je krijgen?”

Met de vestiging van meerdere praktijken in de wijk kunnen inwoners van Leuken of Groenwoud zich nu al inschrijven bij alle nieuwe praktijken. “Dat is heel eenvoudig”, aldus een van de nieuwe huisartsen. “Klanten geven toestemming om zich in te schrijven en de assistentes regelen verder alles voor ze. Kortom, dit nieuwe gezondheidscentrum biedt alleen maar voordelen. Voor ons en voor de gebruiker”.

Op zaterdag 23 maart a.s. wordt het centrum officieel geopend waarna iedereen welkom is om tijdens de Open Dag een kijkje te komen nemen.