De hand van God

De hand van God zorgt nogal eens voor ophef. Maradona gebruikte die mano de Dios om Engeland in 1986 in de kwartfinales van het wereldkampioenschap voetbal de doorgang naar de wereldtitel te beletten. Als er in Staphorst kinderen sterven aan polio omdat ze niet zijn ingeënt, is dat volgens de orthodoxe geloofsfanatici daar ook de hand van God. Maar nu is het zelfs in Nederweert hommeles over de hand van God, zijn linkerhand welteverstaan. 

‘Het wil maar niet vlotten met de restauratie van het Heilig Hartbeeld in Nederweert. De vergunningaanvraag vorig jaar zomer om Onze Lieve Heer eindelijk van een nieuwe linkerhand te voorzien, was die wel door de juiste eigenaar gedaan?’

Dat bericht in De Limburger van 11 maart intrigeerde mij. Wat is er met die linkerhand gebeurd? Heeft een vandaal respectloos de hand van de arm gescheiden en als trofee mee naar huis genomen? Prijkt hij nu ergens op een schoorsteenmantel? Heeft God een van zijn onderdanen een vinger gegeven en heeft de onverlaat meteen de hele hand genomen? De mens wikt maar God beschikt en dat valt niet altijd goed uit voor iemand met een slechte hand van ‘wikken’. Misschien heeft hij of zij de euvele moed gehad om God te straffen voor al te veel beschikking en hem daarom onthand? Moet een coldcaseteam op onderzoek uit?

Het Heilig Hartbeeld uit 1920 dat in Nederweert naast het kerkhof staat blijkt al vanaf 2012 de linkerhand te missen. Twee jaar later gaf het college van B&W het beeld de status van gemeentelijk monument en daarmee het recht op gemeentelijke subsidie voor reparatie. Maar nog steeds is daar niets van terechtgekomen. 

Het beeld is eigendom van de Lambertusparochie terwijl de grond waarop het staat van de Woningvereniging Nederweert is. Ja dat is vragen om problemen en juridische haarkloverij. 

Maar tien jaar? Is dat niet wat lang? Of weet de linkerhand in Nederweert niet wat de rechter doet? De randweg Nederweert hield de gemoederen ook bezig van 2012 tot juli 2020. Zou er een verband zijn met de ontbrekende hand van God?

Parochiebestuur en woningvereniging hebben nu een gezamenlijke verklaring opgesteld die een nieuwe vergunningaanvraag een legale status moet geven. De Nederweertenaren houden de adem in. Zou het deze keer lukken of komt er toch weer een kink in de kabel? Mag een restaurateur de handen uit de eigen mouwen steken en dit voor God nu eindelijk met de linker ook mogelijk maken?

Er gebeuren rare dingen de laatste tijd. In Kunrade dumpt een ‘buurtviezerik’ al een jaar lang poeptassen. Ik verzin het echt niet, ik lees het in de krant. En in de Sittardse wijk Broeksittard vonden vijfentwintig bewoners midden op het kruispunt voor de kerk hun verdwenen deurmatten terug.

Zou God hier ook de hand in hebben?
Terug naar de vraag: Wat is er met die linkerhand gebeurd? Het was Voltaire, de vader van de verlichting, die al in de achttiende eeuw met een nieuw denk- en wereldbeeld (ratio in plaats van religie) niet alles aan de hand van God toeschreef maar aan menselijk handelen en natuurwetten. En in dat laatste ligt de verklaring voor het ontbreken van de linkerhand. De Nachtvorst was in 2012 Onze Lieve Heer te machtig. De linkerhand is er gewoon afgevroren. 

Ton Adriaens