De Digitale prothese

In bijna elk vakgebied wordt gedigitaliseerd, het werkt sneller, preciezer, maar het gebeurt ook omdat er steeds minder vakmensen zijn. De echte ambachten van vroeger sterven uit en een opleiding om met je handen iets te doen is voor veel jongeren niet aantrekkelijk. 

Ik ben opgegroeid met een vader die tandtechnicus en tandprotheticus was, van jongsaf aan heb ik gezien hoe je van niets, iets maakt. Dat is nog steeds fascinerend, ook digitaal. Met één afdruk kun je een volledige prothese maken. Je maakt van niets, iets.

Digitaliseren doen we allang. Bij het aanmeten van een gebitsprothese zijn er vijf stappen, aan elke stap zit tandtechnische werk. Dat houdt in dat we voor elke afspraak die u in de stoel zit er een tandtechnicus techniekwerk moet maken. Wij printen lepels, waarin u bij afspraak twee moet happen. Wij printen beetplaten, waar u bij afspraak drie de beethoogte laat bepalen. De pasprothese en de volledige prothese kunnen wij ook printen of frezen. Dit doen we nog lang niet bij alle protheses want goed ontwerpen en realiseren heeft ook tijd nodig. Onze tandtechnici geven wij de tijd om dit proces eigen te maken en hierin te oefenen en te leren. Zo groeien we langzaam naar steeds meer digitaal.

Een volledige prothese digitaal? Dat doen wij voornamelijk bij noodprotheses. Deze draagt u maximaal een half jaar na het trekken van de tanden. Bij het aanmeten van de noodprothese heeft u maar één afspraak. Wij maken een afdruk, deze scannen we in en daarop ontwerpen wij uw noodprothese. Dit digitaal ontwerpen is een vak apart, het is een enorme omschakeling voor de tandtechnicus om van werken met je handen naar werken met een scherm te gaan. Dit heeft tijd nodig en die hebben we ook.

Kunnen we ook een prothese aanmeten zonder te happen?
Ik weet dat collega’s hiermee adverteren, maar om het goed te doen is happen naar mijn idee minimaal 1x nodig. Sommige collega’s gebruiken een mondscanner, die kun je het beste gebruiken als er nog tanden in de mond zitten en er een gedeeltelijke prothese zoals een plaatje of frame nodig is. Een scanner ziet niet precies de omslagplooien, de hoogte van de kaak en de zachte delen. Inmiddels durf ik te zeggen dat we van afdrukken een kunst hebben gemaakt om dit zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Geef vooraf aan dat u dit niet prettig vindt dan houden we daar extra rekening mee.

Loopt u nou met vragen rond over uw mondsituatie? Wat is mogelijk? Wat kost het? Weet dat geen vraag te gek is en geen situatie vreemd. Wij willen u vooral helpen om zorgeloos te lachen, te eten en te bijten.

Goed advies moet voor iedereen mogelijk zijn, daarom is dit ook gratis.

Joep van Engelen 
Tandprotheticus

Geopend: maandag t/m vrijdag voor reparaties en info 
Behandelingen op afspraak (0495) 592 622 | www.eengoedgebit.nl
Weert, Kerkstraat 38a | Maarheeze, Smits van Oyenlaan 2a | Roermond, Zwartbroekstraat 3