De debatclub van Het College: erg leerzaam, maar vooral ook veel lol samen

Op donderdag 6 juni, de dag van de Europese verkiezingen, was de jaarlijkse debatdag voor 3-VWO van Het College. Hierover sprak ik met vijf leden van de debatclub. Hun enthousiasme over hoe leerzaam en gezellig deze club is werkt aanstekelijk. Dus 3-VWO’er: iets voor jou?

Leden van de debatclub: v.l.n.r. Mattias, Sylvie, Noufaissa, Meera (Cian staat niet op de foto).

Uitbreiding van je vriendengroep

Meera Khairi Agha (17), Mattias de Wit (16), Noufaissa Loulichqui (18), Sylvie Maessen (16) en Cian de Vreeze (18) volgen verschillende profielen (studierichtingen) op het VWO. Vóór de debatclub kenden ze elkaar niet echt. En volgens Mattias is dat een van de mooie dingen die voortkomen uit de debatclub: “Je leert heel veel mensen kennen, ook uit andere leerjaren en met een ander profiel.” 
Toch zullen veel leerlingen het vooroordeel hebben dat de debatclub saai is en voor ‘nerds’. Is dat zo?

Wat is de debatclub?

Vanaf 4-VWO kun je lid worden van de debatclub op Het College. Op dit moment heeft de debatclub 18 leden en is het een mix van 4-, 5- en 6-VWO leerlingen die het leuk vinden om te leren argumenteren maar ook om voor zichzelf op te staan. Er worden actuele onderwerpen besproken. Daarnaast doet de debatclub een keer per jaar mee aan een wedstrijd ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Dan debatteer je op provinciaal niveau tegen andere scholen en de winnende school gaat door naar de landelijke ronde. Het eerste deel van het schooljaar oefent de debatclub voor deze wedstrijd. Daarnaast organiseren ze jaarlijks tegen het eind van het schooljaar de debatdag voor 3-VWO. Ook kun je als debatclub meedoen aan het Limburgs Jeugd Parlement (LJP). Verschillende scholen bootsen dan het Europese Parlement na, waar leerlingen veel over de (Europese) politiek leren. Dit is drie dagen op een externe locatie, vooral ook heel gezellig en veel lol maken samen (aldus de debatclub).

Wat voor type leerlingen zijn lid van de debatclub?

Noufaissa: “Leerlingen die het van nature leuk vinden om te discussiëren, maar je ziet eigenlijk diverse types. Ook leerlingen die van zichzelf wat stiller zijn, maar heel goed over dingen nadenken. Dat is het leuke, dat je een mix van allerlei achtergronden hebt en diverse persoonlijkheden, daardoor leer je veel van elkaar.” Sylvie vult aan: “Het is een goede oefening voor leerlingen die wat introverter zijn. Ik vond presenteren heel erg moeilijk en nu vind ik het leuk. In de debatclub leer je spreken voor een groep.” 

Is de debatclub voor nerds?

“Leerlingen weten vaak niet wat we precies doen en ze beseffen niet hoe leuk het is”, geeft Meera aan. “Ze denken dat het extra werk is, maar wij debatteren vaak tijdens verplichte huiswerkuren. Daarnaast speelt bij leerlingen ook wat anderen ervan vinden als je bij de debatclub zit.” Sylvie vult aan: “We debatteren niet alleen, maar hebben ook veel lol en doen leuke activiteiten samen, zoals het LJP.” Noufaissa geeft aan dat de debatclub echt een waardevolle aanvulling is, waar je niet alleen op school, maar later in je werk en ook privé iets aan hebt. “Naast debatteren, leer je goed articuleren en je te verplaatsen in andere personen. Ook al ben je het niet eens met iemand, je leert om met elkaar te praten, zonder ruzie te maken”. Mattias: “Het is leuk en interessant om te zien hoe mensen verschillend denken en hoe ze naar zaken kijken en daar dan zelf over nadenken.”

De debatdag op 6 juni

Cian legt uit hoe deze dag er uitziet: “Alle 3-VWO leerlingen nemen deel aan deze dag. De leden van de debatclub organiseren alles zoals het samenstellen van de teams, ze bereiden stellingen voor en begeleiden de teams op de debatdag. Docenten en oud-leerlingen zijn debatleider of jurylid. Dit jaar waren er tien teams, die in twee pools tegen elkaar debatteren in drie rondes. De twee winnende teams gaan door naar de finale. De teams worden beoordeeld op zeven punten: humor, teamsamenwerking, onderbouwing, invalshoeken, meest pakkend overkomen, persoonlijke voorbeelden en lichaamstaal. Dus ook als je inhoudelijk niet sterk bent, maar je brengt het wel heel goed over, kun je ook winnen.” Dat 3-VWO debattalenten heeft, is wel duidelijk. De stelling tijdens de finale ‘De maatschappelijke dienstplicht moet worden ingevoerd’ werd zowel voor als tegen goed beargumenteerd. Zoals ‘het verrijkt je leven en je leert er andere beroepen door kennen’. Maar ook ‘leerlingen ervaren al zoveel druk, door dit te verplichten, wordt die alleen maar groter’. 

Al met al een geslaagde debatdag, die hopelijk nieuwe leden oplevert voor de debatclub. Cian: “Er zijn genoeg leerlingen die tijdens de lessen goed hun mondje roeren. Ik zou zeggen: zet dat positief in en kom bij de debatclub!”