“Een museum met lef, zowel aan buitenzijde als in de tentoonstellingen”

Curator Haiko Sleumer en team zetten Museum W steeds meer op de kaart

Ruim twee jaar geleden opende Museum W na een ingrijpende verbouwing. Een grootscheepse renovatie en herinrichting van het museum. Tevens werd het rijksmonument deels voorzien van een nieuwe, markante gevel die door een bekleding met TecuGold een goudkleurige huid kreeg. Nieuw was ook de manier waarop de vaste collectie gepresenteerd werd. Aan de hand van tien – voor iedereen herkenbare – levensthema’s staan oude en moderne werken bij elkaar. Een bijzondere en zeer unieke opstelling die tot veel positieve reactie heeft geleid. Sinds twee jaar is Haiko Sleumer als curator verbonden aan het museum en heeft ‘de mooiste baan van de wereld’. Hij is gepassioneerd en gedreven om de kwaliteit en populariteit van het museum verder te vergroten.

Van klas naar kunst

In aanloop naar het Cultureel Lint spreken we Haiko in het prachtige en sfeervolle museum. Haiko (31) is curator, “wat eigenlijk staat voor tentoonstellingsmaker”, licht de Brabander toe, die is geboren in Brabant en zoon van een kunstenaar. “Mijn vader was erg goed met lithografie en zeefdruk. Hij had een atelier aan huis, dus groeiden we op in een creatieve omgeving. We gingen vaak naar musea en tentoonstellingen, dus het zaadje is daar wel geplant. Mijn broer is inmiddels ontwerper. Zelf ben ik, samen met mijn partner, zeer actief in textielkunst en maken we collages die we later vertalen naar wandkleden. Ik ben woonachtig in Tilburg, studeerde er aan de kunstacademie en aansluitend kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Ben enkele jaren docent kunstgeschiedenis geweest aan de Avans Hogeschool Breda en heb les gegeven aan de universiteit van Utrecht. Maar ik vond het in de lessen te abstract en mijn droom was om iets te doen met kunstwerken en tentoonstellingen. In de fase dat ik me aan het oriënteren was kwam de vacature van dit museum voorbij. Na een bezoek aan Weert was ik zo onder de indruk van de uitstraling van het museum, de collectie en de intimiteit dat ik heb gesolliciteerd. Ze zochten een ‘frisse wind met kennis van nieuwe kunst en iemand met lef’. Want met de verbouwing wilde de gemeente een nieuwe koers  gaan varen met het museum. Zowel naar binnen als naar buiten toe.Nou, dat was wat precies bij me paste en sinds twee jaar ben ik hier curator en als zodanig verantwoordelijk voor de wisselende tentoonstellingen in huis als ook voor de projecten buiten de muren. Want we zoeken de mensen steeds meer op om kunst en cultuur verder uit te dragen en zichtbaar te maken.”

Breder uitdragen

Sleumer kreeg als opdracht mee om elk jaar twee wisseltentoonstellingen ín het museum te realiseren en twee projecten buiten de muren. Om daarmee meer naar buiten te treden en kunst toegankelijker maken. Zodoende zijn er jaarlijks twee activiteiten die gericht zijn op publieksparticipatie. Haiko: “Een mooi voorbeeld hiervan was de expositie ‘Vaandels & Weert’ in de Paterskerk. Hierbij riepen we verenigingen en particulieren op om een vaandel te maken of een bestaande aan te leveren voor de tentoonstelling. Een groot succes met heel veel positieve reacties. Op deze manier laten we de mensen ook zien wat we doen. Voor de wisseltentoonstellingen binnen het museum beschikken we over vier ruimtes op de begane grond. Hiervoor trekken we nationaal bekendere kunstenaars aan. In die contacten merk ik steeds vaker dat de bekendheid en imago van ons Museum W alsmaar groter wordt. Dat komt natuurlijk door de spraakmakende verbouwing en de positieve recensies die ons museum krijgt. Zo stond er het afgelopen jaar tweemaal een groot stuk in de Groene Amsterdammer, het oudste (en onafhankelijk) opinieweekblad. Dit soort stukken dragen positief bij aan onze naam. Daarnaast waren we vorig jaar genomineerd voor de Landelijke Museumprijs, waarbij we eervol in de top 6 eindigde. Met name over de unieke combinatie van oude en moderne kunst was de jury erg te spreken.

‘Waardeloze Winkel’.

En heel bijzonder was dat het wereldwijde architectuurplatform Archello ons museum op de longlist had geplaatst voor ‘Museum Building of the Year’. Totaal stonden daar 10 musea uit zeven landen op, uit meer dan 1000 inzendingen van over de hele wereld. Daar waren we zo blij mee. Al met al groeien we sinds de heropening nog steeds in bekendheid en bezoekersaantallen”, vertelt Haiko trots.

Jeugd bereiken

“Een andere vorm van meer bekendheid is educatie aan scholieren. Hiervoor hebben we een medewerker Educatie aangesteld. Hij benadert scholen, zowel basisscholen als het voortgezet onderwijs, en nodigt ze uit voor een bezoek aan het museum. Hierbij maken we – op maat – museumlessen waarbij op elke thema ingegaan kan worden en aangepast aan de leeftijd en het niveau van de scholieren. Tevens zijn er in de vakanties workshops voor kinderen. Zodoende richten we ons op een breed publiek, want kunst is niet alleen voor ouderen, we proberen gericht de jongeren te bereiken en ze iets aan te bieden.”

Veelzijdig

“Vanuit mijn functie bezoek ik veel exposities en ateliers, om relaties aan te gaan met kunstenaars. In Nederland maar ook er buiten. Al moeten we onze connecties beperken tot België en Duitsland omdat het vervoer van kunstwerken erg duur is en de afstanden dus niet te groot mogen zijn. Die hoge kosten hebben ook te maken met de dure verzekering van het transport. Bij het organiseren van exposites komt veel kijken. We moeten zorgen voor de vormgeving, het maken van de teksten, de inrichting, de marketing, bordjes en boekjes samenstellen, opening organiseren, rondleidingen inplannen. En we beschikken maar over een vast team van 5 medewerkers. Daarnaast hebben we een geweldig team van 40 vrijwilligers die veel werk verrichten in allerlei hoedanigheden. En zodra een exposities geopend is, zijn we alweer volop bezig met de volgende. Dus met twee binnen- en twee buitenactiviteiten per jaar ligt de lat hoog. Helaas bleef er door de drukke invulling van mijn baan in de afgelopen twee jaar (te) weinig tijd over voor mijn moestuin en de hobby’s hardlopen en zwemmen.”

Het Crematorium van Kleine Dieren.

Cultureel Lint

“Tijdens het cultureel Lint blikken wij vooruit naar twee bijzondere exposities die eraan staan te komen: ‘Vertrokken Onbekend Waarheen’ en ‘Beestachtig’. Op de zondag van het Cultureel Lint wordt op de Markt voor het museum een ‘Waardeloze Winkel’ ingericht. Dit vanuit het gedachtengoed van Franciscus van Assisi (stichter van de kloosterorde Franciscanen of Minderbroeders). Hij vond dat we duurzamer met spullen moesten omgaan en ze niet zo snel moesten weggooien. In deze ‘winkel’ zijn allerlei waardeloze maar wellicht daarom ook waardevolle spullen te vinden. Later in het voorjaar van 2025 gaan we drie maanden lang een pop-up winkel hiervoor inrichten in de binnenstad van Weert. Hier kan iedereen zijn waardeloze spullen naar toe brengen die ter plaatse getaxeerd worden. Voor de (flut)waarde ontvangt de eigenaar geldbiljetten (‘flutten’), waarmee hij/zij in dezelfde winkel andere spullen kan kopen. Hierover kan ook onderhandeld worden. Alles vanuit de duurzaamheidsgedachte van Franciscus en de bewustwording van ons als consument.”

Bijzondere voorstelling

“Ook op het Cultureel Lint is de theatervoorstelling Het Crematorium van Kleine Dieren te zien. Bij de mobiele theaterwagon op de Markt kun je terecht voor een waardig afscheid van insecten en andere kleine beestjes (tot 10 cm). Het kan gaan om een vogeltje, goudvis of insecten. Kinderen kunnen die zelf meebrengen. Voor die diertjes wordt een volledige uitvaart verzorgd, compleet met opbaring, gedachtenisprentje en koffietafel. De kinderen kunnen een herinneringsdoosje knutselen als eerbetoon. Deze toneelvoorstelling is een voorloper van de tentoonstelling met als onderwerp Memento Mori ‘Vergeet niet dat het leven eindig is’.’ De tentoonstelling start in oktober en het levensthema hiervan is ‘Lijden en Dood ‘.”    

En dan is er ook de concertreeks ‘Samen op Zondag’ die we met het Munttheater organiseren. In de voormalige Raadzaal van ons museum spelen topmuzikanten klassieke muziek. Die Raadzaal (van het oude gemeentehuis) wordt verder gebruikt voor wisselexposities van veelal lokale kunstenaars.”

“Kortom, in de twee jaar die we met dit team bezig zijn hebben we veel mensen bereikt en geprikkeld, naam gemaakt, mooie exposities mogen verzorgen en de bezoekersaantallen zien stijgen. Het geeft voldoening om dat te ervaren omdat een van de doelstellingen was om de kunst meer naar de mensen te brengen, want kunst is voor iedereen” sluit Haiko tevreden af.

“Tot ziens in het museum.”


Wekelijks elke dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur
Museum W: wat draagt bij tot wie jij bent?
Zin om op reis door de collectie van het museum te gaan? Bij onze ontvangstbalie kun je een gratis Familiespeurtocht of Tablettour ophalen. Kijk je ogen uit in de kleurrijke museumzalen, leer jezelf beter kennen en laat je verrassen!

t/m 27 september 2024
Silvia B. – We Are All Entangled
In Museum W zijn beelden te zien waarin menselijke figuren naadloos vergroeien met boomstronken, takken en plantenwortels.

Elke laatste zondag van de maand om 14 uur 
Gratis instaprondleiding 
Een rondleider neemt je mee langs de vele fascinerende verhalen in de collectiepresentatie.

Van 20 oktober 2024 t/m 23 maart 2025
Vertrokken Onbekend Waarheen
Verschillende kunstenaars reflecteren op de tijdelijkheid en vergankelijkheid van het leven. Met werk van Ronald Zuurmond, Shirley Welten, Aline Thomassen en Folkert de Jong.

Vanaf eind maart 2025
Waardeloze Winkel
Met deze uniek winkel brengt kunstenaar Pavèl van Houten een ode aan waardeloosheid. Je kunt er spullen kopen of verkopen die hun functie helemaal kwijt zijn, zoals oude treinkaartjes, stukjes plastic of een lege pen.

Kom je kijken? Alle informatie staat op www.museumw.nl.