Cultuur ‘afhalen’ maakt ruimte voor échte beoefening

Fysiek genieten van kunst is broodnodig

Na zwaar weer, door vele maanden lockdown, schijnt nu volop de zon bij cultuurpartner RICK in Weert. Het bruist van activiteit. Kunstprojecten in het onderwijs en in de maatschappij zijn weer opgestart. Er worden proeflessen aangevraagd en er starten verschillende nieuwe korte cursussen. “De les die we met elkaar geleerd hebben de afgelopen jaren is dat het fysiek kunnen genieten van kunst écht onmisbaar is”, stelt Frank Rademakers, directeur bij RICK.

De afgelopen jaren kwam ons leven door corona deels ‘on hold’ te staan. Een kopje koffie drinken, een nieuwe trui passen, maar ook naar muziekles gaan; dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen, konden niet meer. “Als er iets niet meer is of kan, ga je het missen. Je tas inpakken met potloden, spitzen of je gitaar. Je reis naar RICK. Het samen schilderen en het bewegen op muziek in de groep. De feedback op een scène met de andere acteurs of je zangsolo. En met elkaar sparren over een juiste compositie en kleurgebruik”, vertelt Frank.
Kunstbeoefening gaat niet alleen over het aanslaan van een snaar of het zetten van een penseelstreek; handelingen die je thuis ook zelf kunt uitvoeren. Het gaat om het plezier in een les, de interactie met je docent, het sociale contact met je groepsgenoten en de energie, creativiteit en inspiratie die in het pand bruisen. “Het is een beleving die je samen met anderen deelt.”

De meerwaarde van kunst en cultuur is, door de pandemie, duidelijker als nooit tevoren. “Het is net als eten afhalen, iets wat ik tijdens een lockdown vaker deed”, illustreert Frank. “Maar, samen met mijn vrouw, thuis eten valt in het niet bij dineren bij kaarslicht, met een sfeervolle entourage en een gastvrije ober in een gezellig restaurant. De beleving verschilt als dag en nacht. Hetzelfde geldt voor kunstbeoefening. Het fysiek kunnen bezoeken van een culturele instelling is cruciaal.”

Samen fysiek toneel spelen zorgt voor een unieke dynamiek

Agenda vol kunst en cultuur

Toen het weer ‘mocht’ gingen alle remmen los. Medewerkers, bezoekers, samenwerkingspartners en cursisten van RICK staan te springen om aan de slag te gaan met beeldende kunst, muziek, theater en dans. “Tot aan de zomervakantie genieten we van leuke evenementen zoals de opening van het stadspark in Weert, het Familiefestival in Nederweert, het Pianofestival in Budel en natuurlijk Cultureel Lint in de binnenstad van Weert”, licht Frank toe. Het is slechts een greep uit de vele activiteiten. Want naast deze grotere events sluiten vele cursisten het jaar de komende weken af met exposities, concerten, dansvoorstellingen en musical- en theatershows. “Dit is een voorproefje voor wat er volgend schooljaar staat te gebeuren”, glundert Frank. “Want RICK bestaat in cursusseizoen 2022-2023 maar liefst 75 jaar! We zijn nu al bezig met de voorbereidingen om dit jubileum samen met de inwoners van Weert en de rest van de regio te vieren. En bij feest horen ook cadeautjes, RICK trakteert straks op bijzondere kunst en cultuur!”

Programma Cultureel Lint
Tijdens Cultureel Lint kun je bij RICK genieten van diverse gratis workshops en optredens. Probeer een muziekinstrument uit of ontdek de kunstenaar in jezelf met een workshop tekenen, schilderen, kalligrafie, edelsmeden, beeldhouwen of duurzame mode. Kinderen kunnen toneel spelen en knutselen. Als muzikale omlijsting kun je genieten van een harp- en vioolduo en het strijkers- en koperensemble. In de stad treden onze orkesten, ensembles en dansgroepen op.