Coronahufters

Je kent ze ongetwijfeld, de coronahufters. De lafhartige bedriegers die zich voordoen als zorgmedewerkers en zich bij alleenstaande ouderen naar binnen lullen om geld en sieraden buit te maken. De rapper Gers Pardoel, ‘Blijf iedereen knuffelen, liefde stopt het virus’, de volkszanger Hazes jr. ‘Blijf feesten en mekaar handen schudden’, en die vreselijk arrogante Trump met zijn belachelijke maatregelen, zijn onzinnig gebazel en zijn poging om met miljoenen dollars bij een Duits laboratorium een coronavaccin te kapen met exclusiviteitsrecht voor de Verenigde Staten.

De onwetenden, onverschilligen met maar anderhalve hersencel, die het allemaal overdreven vinden, ‘Ach wat, ik voel me goed. Wat zal ik anderhalve meter afstand houden.’ Maar ook de asociale hamsterhufters die zich nog steeds laten leiden door de AH-reclamekreet ‘Hamsteren!!!’, de schappen plunderen en zich er niet voor schamen vakkenvullers te overvallen of op een onbewaakt moment in de winkelkar van een ander te graaien. Waar is die idiote run op wc-papier eigenlijk op gebaseerd? Is dat een eerste levensbehoefte? Krijg je diarree van het coronavirus? Ik krijg in ieder geval de schijt van dit soort hufters!

En die Belgen nondedju; komen eerst massaal de grens over om hier vertier te zoeken wat in België niet mag, gooien op de terugweg hun kofferbak vol wc-rollen, en besluiten dan dat wij niet meer bij hen mogen tanken. Levensgevaarlijk, in een auto zitten en aan een pomp staan. Maar de ergsten zitten misschien wel in de Tweede Kamer. Ze schieten daar meedogenloos vanuit de heup. Niet gehinderd door enige kennis van zaken bestoken ze Bruno Bruins met valse insinuaties, demagogisch gelul en onnozele prietpraat. Allemaal willen ze hun punt maken, scoren voor de bühne, terwijl Bruno zijn tijd wel beter kan gebruiken. Kostbare tijd wordt verspild aan politieke spelletjes spelende parlementariërs. Na een debat van elf uur, zonder lunchpauze, bezwijkt ‘onze’ minister. Als er iemand een betrouwbare, deskundige en hardwerkende indruk maakte dan was het wel Bruno Bruins. Aan zijn inzet zouden al die volksvertegenwoordigers een puntje kunnen zuigen. Wekenlang was hij dag en nacht in de weer, in overleg met deskundigen in de zorgsector en collegaministers in binnen- en buitenland, afwegingen makend en beslissingen nemend.


We moeten nu samen voorkomen dat hufterigheid zich als een virus gaat verspreiden. Laat je niet verleiden om voor de zekerheid toch ook maar te gaan hamsteren. Laat dit virus je niet te pakken krijgen. De echte hufters zijn onverbeterlijk en daar moeten we ons tegen wapenen. In een soort van omgekeerde massa- immuniteit de hufters een halt toe roepen. Ik stel voor hier het time-out gebaar voor te gaan gebruiken: De horizontaal gestrekte hand loodrecht op de gestrekte andere hand. Stel je eens de vakkenvuller voor die met deze T van ‘terug’, zwijgend maar zelfverzekerd de opdringerige klant op afstand houdt; de minister die de aanval van het kamerlid beantwoordt met een twintig seconden durende doordringende blik om het dramatisch effect van dit T-teken nog te vergroten!


T for victory!

Ik prijs de dag waarop Hugo de Jonge, de opvolger van Bruno Bruins, in debat met Wilders, Baudet of een andere populistische puntenscoorder zwijgend en met minzame blik het T-symbool geeft en voorzitter Khadija Arib met een hamerslag dit signaal bekrachtigt.

Ton Adriaens