Corona 2

Terwijl ik deze column schrijf, zit Nederland nog steeds in een ‘intelligente corona lock down’ volgens premier Mark Rutte. Iedereen moet zoveel mogelijk binnen blijven en als we al naar buiten gaan dan moeten we wel 1,5 meter afstand houden van andere mensen die ook toevallig naar de Ikea moesten! Die 1,5 meter, handen wassen en binnenblijven zijn de drie voorwaarden om van corona af te komen volgens de deskundigen. De discussie over de mondkapjes wel of niet neem ik maar voor lief, want ook daar heb je zoveel hoofden zoveel zinnen!


Het enige dat ik echt leuk vind, zijn de persconferenties van de premier. Nou ja niet per se van hem, maar vooral vanwege Irma! Ik kijk alleen maar naar haar en dan weet ik veel beter of Mark goed of slecht nieuws heeft voor Nederland. Wat een aanwinst is Irma. Met haar erbij is slecht nieuws ineens toch een beetje leuk! Ze brengt het dan ook op een manier dat zelfs horende mensen het begrijpen. Ze komt ook heel overtuigend over en er valt bij haar geen speld tussen te krijgen want dan doet ze waarschijnlijk net alsof ze je niet hoort.

Onlangs mochten de kinderen weer voor het eerst naar buiten om te gaan sporten en spelen in clubverband. Wel onder strenge voorwaarden zoals: geen ouders langs de lijn (‘wat een geluk’, verzuchtte een voetballeider!); na het trainen thuis douchen (vinden de meeste kinderen echt niet erg want waarom zou je überhaupt douchen?) en geen officiële wedstrijden (dus er zijn in ieder geval geen verliezers en meedoen is weer belangrijker dan winnen!) gelukkig is er in ieder geval weer een beetje licht aan het einde van de tunnel!

Want ook thuis begin ik langzaam steeds meer moeite te krijgen met het feit dat ik mijn kleinzoon Lukas niet meer kan vastpakken en knuffelen. Zelfs zijn verjaardag heb ik via het scherm moeten volgen en dat is echt niet leuk! Al enkele weken alleen via beeldbellen dat vrolijke snoetje zien, is niet voldoende om mijn affectie voor hem kwijt te kunnen. Ik weet hoe het voelt als mensen niet op bezoek kunnen bij hun dierbaren in een verzorgings- of verpleeghuis. Dan heb ik nog het geluk dat Lukas fijn samen is met zijn mamma’s. Laten we met zijn allen ervoor zorgen dat we corona de wereld uit helpen. Blijf gezond en let op elkaar!


Jos Heijmans, oud burgemeester Weert!