Carla Houben-Leenen viel meer dan 80 kilo af

‘Ik heb een ander leven gekregen!’

Een briefje van haar kinderen in haar broodtrommel met ‘Mama, we zijn bang dat je niet oud wordt’, kwam niet binnen. Carla Houben-Leenen(58) woog meer dan honderdveertig kilo toen een botte opmerking van haar huisarts haar wel wakker schudde. Ze kocht een hometrainer en na dertien minuten fietsen was ze keikapot. Maar ze hield vol. Een nieuwe levensstijl die bestaat uit sporten en gezond eten zorgde ervoor dat ze op eigen kracht meer dan tachtig kilo af viel. Carla: “Foto’s van vroeger zijn een goede reminder dat ik nooit meer zo dik wil worden.”

Wake-upcall

Na de geboorte van haar jongens Jelle (24) en Jannes (22) bleven de zwangerschapskilo’s eraan zitten. Haar zittende beroep bij Wonen Limburg was ook niet bevorderlijk. Met een echtgenoot die voor zijn werk vaak van huis was, bleef Carla ‘s avonds thuis bij de kinderen. Het tennissen werd opgezegd; geen tijd, geen puf. En voordat je het weet zit je in die vicieuze cirkel waardoor je alleen maar zwaarder wordt. Carla: “Ik kwam in 2018 bij de huisarts met ontstekingen aan mijn benen. Als je veel suiker binnen krijgt en ongezond leeft, heb je daar namelijk last van. Het is zeer pijnlijk kan ik je zeggen. Mijn huisarts zei toen keihard: ‘Dat krijg je ervan als je zo dik bent en zo’n dikke benen hebt’. Natuurlijk had hij gelijk maar op dat moment vond ik dat zo’n lompe opmerking dat ik dacht ‘Ik zal je eens iets laten zien!’ Nu ben ik hem dankbaar. Dat was voor mij net de trigger die ik nodig had!”

Te belangrijk

Carla doet haar verhaal vanuit haar huiskamer in Nederweert. Toen ik haar vroeg of ze mee wilde werken aan een interview voor Weert Magazine vertelde ze eerlijk: ‘Ik vind het spannend, maar belangrijk’. Spannend omdat ze heel openhartig een persoonlijk verhaal op tafel legt dat iedereen in haar omgeving kan lezen. Belangrijk omdat ze wil verkondigen hoe essentieel een gezonde levensstijl is. “Ik weet waar ik vandaan kom en hoe ik me nu voel, ik weet hoe ik genezen ben van mijn (herstel)operaties en dat gun ik iedereen. Het is superbelangrijk dat we gezond leven en dat we bewegen. Als ik mensen daarmee kan motiveren, dan vind ik dat ik naar buiten moet komen met mijn verhaal.”

Pompoen in plaats van pasta

De dertien minuten op de hometrainer werden opgevoerd. Elke dag een beetje langer. In het begin keek ze televisie voor een beetje afleiding. Later legde ze de e-reader op het stuur en las ze een boek onder het fietsen. Samen met haar zoon Jelle (hij is personal trainer) paste ze haar voeding aan; stoppen met brood, yoghurt met suikers, pasta en aardappelen. En geen snacks! Daarvoor in de plaats kwamen alle soorten groente, kip, kalkoen en vis. Lasagne met pompoenbladen of courgetteschrijven. Rodekool met koolraap i.p.v. met aardappelen. “Ik mocht van Jelle in het weekend één glas wijn drinken. Maar op den duur smaakte me dat niet meer. Ik had er geen behoefte meer aan terwijl we van tevoren echte Bourgondiërs waren.” In het eerste half jaar verloor Carla veertig kilo lichaamsgewicht.

Van huiskamer naar sportschool

Door het enorme gewichtsverlies kreeg Carla last van armen en schouders. Haar gewrichten en spieren moesten als het ware ‘gereset’ worden en dus ging ze naar de fysiotherapeut. Op haar weg daarnaartoe kwam ze langs de balie van de sportschool. Ze was toe aan een nieuwe uitdaging en meldde zich aan voor een sportprogramma van twaalf weken. “Ik had nog nooit gehoord van push-ups, planken, burpees, of squats”, lacht Carla. “Maar ik zag het per week vooruitgaan. Na drie maanden was ik weer achttien kilo kwijt.” Naast het dagelijkse sporten volgde Carla verschillende lezingen over voeding, bewegen en het brein. Dat vond ze zo interessant dat ze zich opgaf voor de cursussen leefstijlcoach, food- en mindswitch. “Ik blijf ermee bezig”, zegt Carla. “Het is geen dieet, het is een leefstijlverandering.”

Carla met haar zonen Jelle(l.) en Jannes(r.).

Die jas is me te groot

Uiteindelijk komt Carla uit op een gewicht van zestig kilo. “Ik was veel afgevallen maar mijn lichaam was afschuwelijk. Ik vond mijn lijf nog lelijker dan van tevoren. Ik had een te grote jas aan.” Carla ondergaat vier hersteloperaties (buik, benen, armen en borsten). Alleen de buikwandcorrectie wordt vergoed door de verzekering. “Dat is soms wel frustrerend. Als iemand een maagverkleining of gastric bypass laat doen, wordt bijna alles vergoed. Ik heb het op eigen kracht gedaan. Dan wordt het puur als cosmetisch gezien en moet je zelf voor de kosten opdraaien. Maar ik heb het er graag voor over gehad.”

Stapje voor stapje

Tot slot heeft Carla nog tips voor mensen die ook een andere leefstijl willen: “De knop moet om. Probeer het niet alleen te doen en geef openheid van zaken. Loop niet te hard van stapel. Begin met kleine stapjes; ga niet meteen voor dertig kilo maar vier het eens als je al vijf kilo kwijt bent! Vandaag is het me gelukt, morgen ga ik het weer proberen. Ik ben ook begonnen met dertien minuten op de hometrainer!”

Kijk voor haar verhaal, tips en recepten op Instagram: carla_leenen