Buienalarm: van hobby naar landelijk succes

Franklin van Velthuizen (41) uit Weert ontwikkelde in 2009 ‘Buienalarm’. Inmiddels gebruiken bijna vier miljoen mensen deze mobiele weerapp. “Het gaf me een gevoel van trots. Ik had nooit gedacht in mijn eentje zo’n succesvolle applicatie te ontwerpen!”

“Ik weet nog dat ik bijna tien jaar geleden op het festival Lowlands stond. De lucht werd plots erg donker, het zag ernaar uit dat het zou gaan regenen. Om me heen zag ik dat verschillende mensen hun telefoon pakten en de app Buienalarm openden. Ik vond het grappig te zien dat mensen daadwerkelijk mijn app gebruikten!”

De Weerter ‘uitvinder’ Franklin ontwierp de Buienalarm-app

Buienalarm

Franklin herinnert zich nog goed hoe het idee van Buienalarm in 2009 ontstond. “Ik was op dat moment bezig met mijn Master Informatica aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Via een website van HTC won ik mijn eerste smartphone. Als programmeur was ik gefascineerd door de werking ervan. Met de software van dit Androidapparaat hobbyde ik een beetje.” “Ik zag dat de website Buienradar gegevens over de neerslag aanbood die je gratis mocht gebruiken. Door het insturen van je locatie kon je weersvoorspellingen binnenhalen in tekstvorm. Ik dacht: hoe gaaf zou het zijn als mijn telefoon zelf in de gaten houdt wanneer het gaat regenen en mij hierover een berichtje stuurt?”

Succes

Franklin ging aan de slag met het uitwerken van zijn idee. Op zijn zolderkamertje in het studentenhuis in Eindhoven ontwikkelde hij een mobiele applicatie, een alarm dat afgaat wanneer het in de door jou ingevoerde omgeving gaat regenen. Begin 2010 verscheen de eerste versie van Buienalarm in de Google Play Store. Franklin zag het aantal downloads binnen een mum van tijd stijgen van 50.000 naar 300.000 in 2013. Buienalarm groeide uit tot één van de meest gedownloade apps in Nederland. De applicatie werd door bezoekers van Androidworld.nl in 2011 verkozen tot de Nederlandse app van het jaar. In 2015 werd Buienalarm bekroond met de iCulture award, een prijs van iCulture, een website die dagelijks nieuws checkt over Applesoftware.

Van hobby naar fulltime job

Een hobby groeide uit tot een fulltimebaan. “Veel mensen denken dat wanneer een app klaar is, je er geen werk meer aan hebt. Dat lijkt misschien logisch, maar het is niet zo.” Franklin legt uit dat er elk jaar nieuwe mobiele telefoons op de markt komen met nieuwe software die ervoor kan zorgen dat een verouderde app niet meer werkt op een nieuwe telefoon. Franklin: “Denk bijvoorbeeld aan de privacyregeling. Toen Buienalarm net op de markt kwam, mocht je zonder toestemming de locatie van een gebruiker van de app opvragen. Dat is nu niet meer zo. Deze wijziging moest ik verwerken in de weerapp.” Ook ging Franklin op zoek naar manieren om Buienalarm uit te breiden. Naast het tonen van grafieken op de app kwam er in 2013 een nieuwe versie van Buienalarm waarop ook radarbeelden te zien zijn.

Drijfveer

“Het geeft me energie wanneer ik handelingen in het dagelijkse leven kan automatiseren”, vertelt Franklin. “In mijn huidige huis in Nieuwegein ontwikkelde ik bijvoorbeeld software waarmee ik de lichten in huis zonder een druk op de knop aan en uit kan zetten. Alles gaat automatisch op basis van lichtinval en aanwezigheidsdetectie!” Na het behalen van zijn Bachelor zocht de programmeur een Master waarbij hij informatica kon combineren met meteorologie. Deze was er niet. “Het is pure toeval dat mijn werk precies de combinatie is van deze twee vakgebieden!” Wat Franklin zo interessant vindt aan meteorologie? “Met het weer hebben we elke dag te maken. Al is het om te weten wat je de volgende dag voor kleren aan wilt doen. Iedereen is constant bezig met het weer, dat fascineert me en maakt het voor mij interessant me erin te verdiepen.”

Verkocht

Sinds 2012 was er al een investeerder betrokken bij Buienalarm die mede-eigenaar was. In 2018 verkochten zij Buienalarm volledig aan Infoplaza, het bedrijf achter de weersite Weerplaza. “Hier heb ik lang over nagedacht. Buienalarm was toch een beetje mijn kindje. Maar ik realiseerde me dat als ik Buienalarm verkoop aan een bedrijf met meer kennis op het gebied van meteorologie, de app nog veel groter kan worden.” De voorwaarde was dat Franklin nog steeds blijft ontwikkelen voor Buienalarm. Dit doet hij dan ook op ZZP-basis. “Ik was immers de enige die alles wist van Buienalarm”, zegt de programmeur lachend. Zijn doel is dat er in de toekomst wereldwijd gebruik kan worden gemaakt van de app. “De Nederlander die op de camping in Frankrijk zit, moet ook kunnen zien of ze het daar droog houden”, zegt Franklin. Wanneer dit mogelijk is? Franklin: “Sneller dan je denkt! We zijn al erg ver met de ontwikkeling.”

Franklin blijft werken aan de door-ontwikkeling van de app.