Bospop gaat steeds groener

Je hoort tegenwoordig steeds meer over duurzaamheid en ook in de evenementenwereld is het een belangrijke factor om over na te denken. Muziekfestivals zijn super populair, maar ze kunnen ook een negatieve impact hebben op het milieu. Gelukkig doet Bospop al een hele tijd zijn uiterste best om het festival steeds duurzamer te maken en de schadelijke effecten zoveel mogelijk te beperken.

Zo is er in 2021, samen met lokale partners WTL Watertechniek Van Stratum, Nering Bögel en Mansvelt Kessels, rondom het festivalterrein langs de A2 in Weert een grote ring in de grond geïnstalleerd waarbij vaste aansluitingen zijn gecreëerd voor water, (pers)riool en elektriciteit tijdens Bospop. Dit heeft ervoor gezorgd dat het douchewater van de camping wordt opgevangen en gebruikt wordt om de toiletten mee door te spoelen, waardoor het waterverbruik aanzienlijk is verminderd. Ook draait het festival nu op vaste spanning en worden er enkel bij storingen noodaggregaten gebruikt. Dit zorgt voor een vermindering van maar liefst 20.000 liter diesel per editie en een grote daling van de CO2-uitstoot.

Op het vlak van eten en drinken heeft Bospop al jarenlang een gevarieerd aanbod. ‘Waar we van oudsher vooral uitgingen van een breed aanbod om al onze gasten te kunnen faciliteren in hun dieetwensen, speelt nu de gedachte aan het minder belasten van het milieu en aandacht voor dierenwelzijn ook mee’, aldus manager food and beverage Michelle Schreurs. ‘Het aanbod van eten en drinken is daarom verder uitgebreid met nog meer vegetarische en/of veganistische opties. Een mooi voorbeeld hiervan is kwekerij Zwamburg, een van onze aanbieders, die zijn oesterzwammen kweekt op het koffiedik van Limburg en er zwamballen van maakt, een lekkere bitterbal die ten opzichte van de standaard rundvlees bitterbal veel minder water nodig heeft en 100% veganistisch is’.

Guns N’ Roses komt naar Limburg! Op 11 juli 2023 beloven de legendarische rockers het Evenemententerrein Weert Noord op z’n kop te zetten. Vorig jaar gaf de band Guns N’ Roses al een spectaculair optreden in het Groningse Stadspark, maar nu is dus Paradise City Weert aan de beurt! Maak je klaar voor een nostalgische trip down memory lane en rock along op hits als ‘Sweet Child O’ Mine’, ‘Welcome to the Jungle’ en ‘Nightrain’.
Check voor meer info: www.mojo.nl/concerten/gunsnroses 

Maar Bospop doet meer! Uit het oogpunt van duurzaamheid krijgen lokale leveranciers altijd voorrang op leveranciers buiten de regio. ‘Dat doen we enerzijds omdat we de lokale economie willen ondersteunen, maar ook omdat de producten en diensten van minder ver hoeven te komen, wat de CO2-uitstoot danig vermindert. Dit gaat van tenten en rijdend materieel tot en met de boodschappen bij de lokale winkeliers’ legt voorzitter Florian de Wit uit. ‘Bospop ondersteunt ook het verenigingsleven van Weert en omstreken. De verenigingen werven vrijwilligers en die komen bij ons vrijwilligerswerk doen. Het is een win-win situatie. De vrijwilliger krijgt toegang tot het evenement en de vereniging krijgt per gewerkt uur een donatie. Op die manier spekken veel lokale en regionale verenigingen hun kas voor het hele jaar en kunnen zij hun verenigingsactiviteiten op een hoger niveau realiseren. Ook werkt Bospop sinds 2019 met inzet van statushouders. Deze mensen hebben inmiddels een verblijfsvergunning en wij helpen ze met de invulling van hun dagbesteding. Bij ons helpen ze in de op- en afbouw. Onder begeleiding van onze teamleiders werken ze mee het evenement op te bouwen en af te breken en komen ze in contact met veel lokale vrijwilligers. Dat helpt weer bij hun integratie in de maatschappij.’ 

Bospop blijft voortdurend aan verbeteringen werken en onderzoekt op dit moment de introductie van herbruikbare bekers en borden. Dit heeft als voordeel dat er minder afval wordt geproduceerd en dat de kosten op de lange termijn lager zijn. Er kleven echter ook nadelen aan. Er zijn namelijk veel meer logistieke uitdagingen mee gemoeid. Denk daarbij aan het verzamelen en reinigen om deze items opnieuw te gebruiken. Tot die tijd maakt Bospop nog gebruik van wegwerpvarianten. Gelukkig zijn deze wel van 100% recyclebaar materiaal! 

We hopen jullie allemaal te zien op 7, 8 en 9 juli in Weert!  Mocht je nog geen kaarten hebben, ga naar www.bospop.nl