Boerenbruiden van d’Indj leven op een roze wolk

Op 16 februari 2019 zijn de boerenbruiden Kim en Vivian in de onecht verbonden door een ambtenaar en de dominee!
Daarna was er een geweldige boorebroêluft in kefee-zaal ‘Bi-j Le-nie’. Het bleef nog lang onrustig in d’Indj!
Voor het grote feest blikten we met de bruiden en Jac Beerens (59) van de Boorebroêleftkemmissie van de Piepkukes vooruit op het grote feest.

In het ‘echte’ leven woont Vivian Verdonschot (28) samen met haar partner John. Ze is activiteitenbegeleidster bij verstandelijk gehandicapten met epilepsie en gedragsproblemen binnen Kempenhaeghe in Heeze.
Kim Scheepers (26) is samen met haar partner Sten stevig een huis aan het verbouwen waar ze gaan samenwonen. Ze is HR Officer bij Hotraco Group in Horst.

Het zou de boerenbruiloft in Nederweert-Eind niet zijn als de dames niet ook nog gesierd zijn met een fantastische rij van bijnamen/verwijsnamen. Het is te leuk om die hier niet te noemen.
Vivian is van Frits van Antje van Lemme Lieëntje en Mia van Belle Frietje Kiggen en Leentje Rietjens en van Pierre van Wevers Wullem en van Henny van Pietje van Koëb van Sjang vanne baard en klein sikske en Drina Geelen.
Kim is van John van Lumme Jan en Leen van Sille Harrie en van Gemma van Toon van Frans van Buchters en van Catharina van Tjeu van Es en Tilla Kremers. Zo dat was een hele mond vol

“Het gaat om de liefde”
We gaan even terug in de tijd. Jac Beerens vertelt. “In de Boorebroêleftkemmissie werken we altijd met thema’s. We zoeken naar ludieke of bijzondere dingen. Vorig jaar bijvoorbeeld was het thema ‘Dubbelop’ met twee generaties boerenbruidsparen. Terwijl allerlei gezegdes en zo de revue passeerden, kwamen we ‘op een roze wolk’. Om dan vervolgens uit te komen bij twee mensen van hetzelfde geslacht is niet zo raar, toch?”
Kim en Vivian schudden van ‘nee’. “Nee hoor, niks geks.” Jac vervolgt. “We legden ons idee voor aan de vereniging (de Piepkukes red.) en die zagen geen onoverkomelijke bezwaren.”
Vivian hoefde niet lang na te denken over de vraag of ze met een vrouw in de onecht verbonden wilde worden. Haar enige voorwaarde was dat ze haar bruid wel moest kennen.
Hoewel Kim enigszins terughoudend was omdat ze niet graag in de belangstelling staat, was ze meteen ‘om’ toen ze hoorde dat twee vrouwen in de onecht verbonden zouden worden. Kim: “Dat statement wilde ik wel graag maken. Het gaat tenslotte om de liefde. Dat is wat telt, niet het geslacht!”

Kim en Vivian samen in de Potte Scheur in Nederweert Eind

“Dat kan niet”
Als gebruikelijk werd tijdens de geweldige Bonte Avond de hele boerenfamilie en het thema van de boerenbruiloft bekend gemaakt: ‘Vae laeve op un roze wolk’. En er werd nogal wat ‘uit de kast’ gehaald die avond! Opzwepende klanken van YMCA, ABBA en Queen en een heuse Freddie Mercury-act: ‘I want to break free’, zetten de toon voor de bijzondere verbintenis tussen Kim en Vivian die op 16 februari zou gaan plaatsvinden.
De drie mensen aan tafel stonden volledig achter het idee en sterker nog: anno 2019 hoeft een huwelijk tussen twee vrouwen toch geen taboe (meer) te zijn. Dat dit niet door iedereen in d’Indj zo gezien wordt hebben ze alle drie ervaren. Dat ging van opmerkingen als: ‘dat kan toch niet’ tot krachtigere taal. Hoewel het op zo’n moment wel even slikken is, voegt Kim toe dat het “eigenlijk wel tof is dat het wat oproept. Dan wordt erover gesproken en misschien draagt het bij aan acceptatie en tolerantie.

Tradities levend houden
Jac, Kim en Vivian zijn het roerend met elkaar eens dat de boerebroëluft en natuurlijk de vastelaovundj het ‘allerschoeënste fieëst’ is. Jac gaat het wat rustiger aan doen dit jaar. “De leeftijd, hè”, grinnikt hij. De dames storten zich er volledig in. Vivian: “Ik moet erbij zijn, anders gaat het niet door”, lacht ze. “Zelfs met een gebroken been in het gips, kon ik het niet aan mij voorbij laten gaan.”
De partner van Kim werkt in een café, dus die is met die dagen ‘onder de pannen’. “Maar ik ga feesten”, zegt ze vol overtuiging.
Waar de drie het ook over eens zijn, is dat je als dorp, vereniging of organisatie niet bang moet zijn om te vernieuwen, te veranderen. De hele maatschappij verandert. Tradities moet je koesteren, maar je moet ook niet blind zijn voor ontwikkelingen. Tradities kunnen alleen levend gehouden worden als ze veranderen en vernieuwen. Chapeau voor de Piepkukes!