Blokjes om

Eerste vaccinatie gehad. Top geregeld in Weert met vriendelijk parkeerbeheer, gastvrouwen en –heren, formulierencontroleurs, prikmeesters en gezellige nazit in de wachtruimte.

Die buitenshuis ervaring, samen met het mooie weer, wakkerde misschien bij mensen nog meer de behoefte aan om samen op een terras te zitten. Vanaf de heropening zijn de terrasstoelen in onze dorpen goed bezet. Fijn! Voor de directe, sociale contacten die weer ruimte krijgen, voor de toeleveringsbedrijven en niet in de laatste plaats voor de horecaondernemers die hun vak weer kunnen uitoefenen.

We mogen ons verheugen op een zomer waarin voorzichtig aan activiteiten, evenementen, feesten een kans krijgen. Als we tenminste …u kent de mantra al: afstand houden, testen, handhygiëne en mondkapjes. Het is verleidelijk die regels een beetje te laten verslonzen. Verleidelijk, maar onverstandig. Nu even volhouden! Voor een heerlijke zomer en daarna ook fijne familiefeesten rond Sinterklaas en Kerst. 

In de een-op-een gesprekken, die ik tot nu toe tijdens een blokje om voerde met inwoners klinken met betrekking tot de pandemie verschillende signalen door. Thuiswerken is ervaren als een zegen (geen files) en een vloek, in verband met de totale vermenging van werk en privé. Er is enorm veel werk verzet vanuit al die logeerkamers, zolders en keukentafels. Ik hoop en verwacht dat de voordelen die we hebben mogen ervaren overeind blijven na corona en dat op een gezonde manier werk/privé-balans vorm krijgt. Goed voor de combinatie met mantelzorg, sporten, ruimte op de weg, enzovoort. De coronatijd was zwaar en lang voor (oudere) familieleden die van contact verstoken waren en anderzijds zijn er waardevolle bezoeken in een veel kleiner gezelschap geweest als alternatief voor de Nederlandse ‘allemaal in een kring’-verjaarsvisites.

Vele online quizzen zijn gespeeld, hele verzamelingen minutieus opnieuw geordend en er is massaal met lego gebouwd. Zeventig legowerkstukken sierden de afgelopen weken ruim dertig etalages van winkels in Nederweert. De bouwers varieerden van de allerjongste jeugd tot vijftig-plus. Met geavanceerde blokjes uit de allernieuwste collecties en blokjes die al enige generaties meegaan. Inwoners en toeristen maakten met veel plezier het ‘blokje om’ om de werken te zien en winkels te bezoeken. De speurtocht die erbij gemaakt was, werd meer dan duizend keer gratis uitgegeven en geoorloofd gekopieerd in het zwarte circuit. “Joh, dat is bij ons helemaal niet”, vertrouwde een Rotterdamse toerist me toe bij een van de etalages. “Dat kan”, zei ik. “Hier wordt dat door creatieve en betrokken inwoners en ondernemers gewoon gedaan.” Editie 2021 van ‘Blökske um’ smaakt naar meer. Samen! Doen! Groots! 

Birgit Op de Laak,
burgemeester Nederweert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van Weert en Nederweert.