”Bewegen op Recept”

Door Desiré Kappert

“Voor mensen die bewegen hard nodig hebben en die tussen wal en schip vallen, zijn we vorig jaar gestart met een nieuw concept. Wij willen die groep namelijk helpen om een eerste stap te zetten naar meedoen in de maatschappij en een betere gezondheid. Onder de naam ‘Bewegen op Recept’ draait het project in de wijken Boshoven en Fatima dat een brug slaat tussen de zorg en de sport”, vertelt projectleider Pauline Jacobs.

Sinds september 2018 is bij Life Style health & prevention het project gaan draaien. Pauline Jacobs (31) fysiotherapeute van beroep, heeft de coördinatie over het nieuwe initiatief dat met landelijke subsidie mogelijk is gemaakt. Pauline: “Dat mensen door te weinig bewegen allerlei klachten krijgen en minder gelukkig zijn, is bekend. Niet iedereen is in de zorg op de juiste plek, maar velen voelen zich niet direct comfortabel in de sport. Voor deze groep willen we invulling geven met deze aanpak. Praktijkondersteuners van huisartsen, maar ook medewerkers van de Thuiszorg, wijkwerkers van Punt Welzijn of de Beweegmakelaar gaan mensen die ondersteuning nodig hebben, doorsturen naar dit project. Dat kunnen mensen met overgewicht zijn of bijvoorbeeld mensen die te maken hebben met een depressie, hartklachten of in een isolement terecht zijn gekomen. Met hen heb ik een intakegesprek met een coachend karakter waarin ik ze informeer over de kansen en mogelijkheden. Indien gewenst, gaan we samen invulling geven aan de noodzaak.”
Pauline gebruikt het intakegesprek ook om risico’s in te schatten en de gezondheid in kaart te brengen. Door haar empathie om echt te luisteren, kan ze samen met de deelnemer ontdekken waar zijn/haar hart sneller van gaat kloppen en waar ze echt gemotiveerd van raken.

Pauline heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om een netwerk op te bouwen met zorgaanbieders en beweegaanbieders (bijvoorbeeld sportverenigingen). Na de eerste gesprekken met de deelnemers wordt samen gekeken naar de motivatie en de interesse van de deelnemer. Hij of zij kan kiezen naar welke sport of beweegvorm de voorkeur uitgaat. Samen met Pauline wordt een plan op maat gemaakt. Pauline: “Daarna is het aan de trainers van de sportverenigingen (die door ons zorgvuldig zijn uitgekozen en waar kwaliteit en begeleiding wordt gegarandeerd) om invulling te geven aan de mogelijkheden. Iedere deelnemer krijgt een beweegplan, afgestemd op zijn of haar capaciteiten. Een ‘warme overdracht’ naar de sporttrainer gebeurt met een zogenaamde ‘zachte landing’ waardoor de deelnemer warm en respectvol wordt opgevangen. Voor de duidelijkheid, ze moeten wel zelf een (kleine) bijdrage doen, maar dankzij de subsidie kunnen we iedereen in de gelegenheid stellen om te starten.”

Bewegen op Recept zorgt voor begeleiding op maat

“Het gaat in eerste instantie over een traject van 12 weken. Hierna heb ik een evaluatiegesprek met waarbij we kijken of iemand door wil gaan en op welke manier. De meeste mensen hebben dan inmiddels zoveel baat bij het sporten dat ze zich veel lekkerder voelen, pijnklachten af zijn genomen, ze horen weer ergens bij en ze halen voldoening uit het sporten. Daarnaast ervaren ze natuurlijk dat hun conditie vooruit is gegaan. Maar het belangrijkste is de zingeving die ze zijn gaan ervaren en het weer ‘meedoen’ in combinatie met de gezondheidsverbetering. Na 26 weken volgt een afrondend gesprek en besluiten we om mensen los te laten met het vertrouwen dat hun nieuwe leefstijl een patroon is geworden.”
Een van de deelnemers is Louis (62). Ik ben nu 7 weken bezig en voel me fitter en slaap beter. De adrenaline, of een ander stofje dat vrijkomt tijdens het sporten, voelt naar meer. Het was wel even oppakken. Ik ben over de streep getrokken door het gesprek met de praktijkondersteuner en de intake. Ik heb toen getwijfeld tussen zwemmen & fitness. We sporten nu met een vaste groep, steeds dezelfde trainer en ongeveer dezelfde leeftijdsgenoten. Door het bewegen ben ik kilo’s afgevallen en wat gezonder gaan eten. Ik ga zeker door. Ik wil je aanraden, ga ook bewegen. Het doet je echt goed.”

Pauline: ”Louis is een voorbeeld wat sporten met een mens kan doen. Er was vooraf enige twijfel, maar al snel kreeg hij in de gaten hoe prettig het is. Mensen ontmoeten anderen, zijn onderdeel van een groep en het geeft invulling aan hun dag. Allemaal zaken waardoor mensen ook mentaal een verandering/verbetering doormaken. Want uiteindelijk is dat het doel, dat mensen zich – op eigen kracht – beter gaan voelen en dat in stand houden.

Samen bewegen motiveert om te bewegen
Bewegen op Recept geldt voor mensen binnen alle leeftijdscategorieën, die nog niet bewegen en moeite hebben om de eerste stap te zetten. Mocht je zelf overwegen of het iets voor jou is of juist voor iemand in je omgeving? Neem dan eens contact op of praat er over met bijvoorbeeld de praktijkondersteuner.

Voor meer informatie of mogelijkheden kun je naar: www.bewegenopreceptweert.nl  of bel met Pauline Jacobs (0495) 54 37 10.