Benzinewagentjes en oude kranten

De kermisexploitanten hebben Weert weer verlaten. Het seizoen zit er voor hen (bijna) op. Volgend jaar komen ze waarschijnlijk weer terug, de Snowjet, de Magic Swing, de Big One, de Mad Mill en veel andere internationaal klinkende attracties.

Weert kent een al meer dan vijf eeuwen lange kermistraditie. Van oudsher vestigden zich in onze stad ook veel kermisexploitanten. Aan de Leukerstraat heeft de bekende kermisfamilie Buwalda een mooie plek gevonden. Bekend zijn onder meer ook de families Theunissen en Korten, die vroeger aan de Roermondseweg hun kermisbedrijven hadden.

Opmerkelijke ontdekking op de zolderkamertjes

Op deze foto -eind jaren vijftig- zien we Nella Theunissen, de vrouw van Cas Theunissen, in een benzinewagentje. Het onderschrift luidt ‘over de Roermondseweg rijdt de nieuwste aanwinst van Theunissens attractiebedrijven: de sensatie van de Leipziger Messe’. Naast Nella in het eerste autootje zou ene Cor Verheggen zitten. Op de achtergrond houdt de gemeentepolitie het dan nog spaarzame verkeer tegen. In onze tijd voelden wij ons, als wij op de kermis over de benzinebaan van Theunissen mochten rijden, als Max Verstappen nu. Er was na een aantal rondjes geen finishvlag maar een omhoog klappende rubber flap. Die maakte dan een einde aan het raceplezier.

Wij voelden ons als Max Verstappen nu

Cas Theunissen was met zijn kermisbedrijf gevestigd aan het adres Roermondseweg 81. Daar zit sinds september 1984 Autobedrijf Greijmans. Toen Harrie en Toos Greijmans in 1990 het bijbehorende woonhuis gingen verbouwen en de zolderverdieping eraf haalden,  deden zij een opmerkelijke ontdekking. In de zolderkamers zaten achter de bepleisterde smalle latjes als isolatie honderden oude kranten. Vele edities van de Limburger Koerier en het Kanton Weert uit de jaren 1924, 1925 en 1926 werden door Harrie en Toos Greijmans van de brandstapel gered. Deze oude kranten vormen nu nog steeds een prachtig archief en een ‘beeld van toen’.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert