25 november 2024 | Auteur: Koos Neijnens
Begraven we het kerkhof?
Deken Jack Honings van Weert luidt de noodklok. De kosten van het onderhoud van het kerkhof aan de Molenpoort zijn hoger dan de opbrengsten van de begrafenissen. Er zijn ook te weinig vrijwilligers voor het onderhoud en de administratie.
Weert, daar wil je wél begraven worden
Het kerkhof is eigendom van de Sint Martinusparochie. Een klein gedeelte is van de gemeente en in gebruik als Algemene Begraafplaats. Hier liggen vooral protestanten, hindoes en moslims begraven. Het kerkbestuur doet een oproep aan de Weerter gemeenschap om samen een toekomstvisie voor het kerkhof te ontwikkelen.
Het kerkhof aan de Molenpoort is op 1 december 1784 in gebruik genomen. Nu dus precies 240 jaar geleden. Vóór die tijd werden de Weertenaren begraven in de kerk of op het kerkhof naast de kerk, het huidige Oud Kerkhof. Keizer Jozef II van Oostenrijk had afgekondigd dat er alleen nog maar buiten de stadsmuren begraven mocht worden. Omdat er in Weert buiten de ommuring al zeker 200 jaar een kapel lag, de St.-Rumolduskapel, koos men voor een begraafplaats aan de Molenpoort. De kapel deed dienst om de overledenen op te baren. Daarmee was Weert een van de eerste gemeenten met een kerkhof buiten de middeleeuwse stadswallen.
240 jaar kerkhof
Tijdens onze stadswandelingen bezoeken wij regelmatig de eeuwenoude Rumolduskapel en soms ook het kerkhof. Het is en blijft een zeer bijzondere plek, waar veel over te vertellen valt. De moeite waard om te bezoeken. Dat vindt ook historicus Dr. Maurice Heemels, die begin oktober voor leden van de Aldenborgh een lezing hield over funerair erfgoed. “Hier is de geschiedenis van Weert te zien. Van de grafmonumenten van prominente Weertenaren (1850-1950) tot verschillende kunststijlen als art deco en nieuwe zakelijkheid”.
Weertenaren, wat doen we? Maken we er een gedenkpark van of hangt er over enige tijd een bordje aan de kerkhofpoort met de tekst: ‘Wegens sterfgeval gesloten’?
Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert