24 mei 2025 | Auteur: Désiré Kappert
Begraven in de natuur steeds populairder
Natuurbegraafplaats Weerterland inmiddels een jaar in gebruik
Ruim een jaar geleden ging de natuurbegraafplaats in Weert open voor gebruik. Eigenaren Emiel en Nathalie Paquay waren daarvoor al zeven jaar bezig geweest met de voorbereidingen, regelgevingen en vergunningen. Ook hun zoon Jules is betrokken bij de natuurbegraafplaats. Vanaf de opening in juni 2024 bleek de belangstelling voor een natuurgraf groot. Veel mensen hebben al bij leven een graf uitgezocht en vastgelegd. Ook hebben er meerder begrafenissen en herbegravingen plaatsgevonden. Daarnaast hebben de eigenaren het afgelopen jaar hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van het gebied en de uitbreiding van de faciliteiten.
Het prachtige gebied langs de Heihuisweg ademt rust en straalt sereniteit uit. De lentezon valt sfeervol door de takken van de hoge bomen en geeft de paden, die omheind zijn met mos, een vredig aanzicht. Al lopend door het bos benoemt Emiel het treffend: “Deze natuur heeft een positieve invloed op de mens, die heel goed is voor ons welzijn. Ze biedt een oase van rust waar je nieuwe energie kunt opdoen. En om iedereen deze rust en sfeer te laten ervaren hebben we het gebied opengesteld om te wandelen. Hierdoor kan iedereen op zijn eigen manier én eigen moment voelen wat het bos met je doet.”
Ontzorgen geeft rust
Nathalie licht toe waarom mensen kiezen voor een natuurbegraafplaats. “In de gesprekken die we met mensen hebben gehad en waarbij ze een plek in het bos hebben vastgelegd, bleek dat het praktische aspect een belangrijke rol speelt. Een graf op een gewone begraafplaats moet bijgehouden worden en na twintig jaar moeten nabestaanden kiezen of ze het grafrecht verlengen (en betalen) of dat ze het graf laten ruimen. Vaak een heel lastige keuze voor nabestaanden.
Op een natuurbegraafplaats is dat anders. Hier is het grafrecht eeuwig en worden graven dus nooit geruimd. Daarnaast is er geen onderhoud, het is zelfs niet toegestaan; het bos moet bos blijven. Op het graf komt een natuurlijke en onbehandelde boomschijf te liggen waarbij de overledene of de nabestaanden zelf de inscriptie kunnen bepalen. Wij stellen deze ter beschikking en verzorgen ook de inscriptie. En het meest bijzondere is dat de plek waar mensen begraven willen worden vooraf is uit te zoeken en vast is te leggen. En we werken met GPS-coördinaten zodat de locatie in dit twaalf hectare grote gebied eenvoudig terug te vinden is. Al dit gemak in combinatie met de geweldige omgeving geeft de mensen die het geregeld hebben veel rust. En het feit dat het de nabestaanden, wat dit betreft, volledig ontzorgt spreekt de mensen aan. Daarnaast is begraven op een natuurbegraafplaats ook financieel gunstiger, hoeft er geen grafsteen aangeschaft te worden, zijn er geen onderhoudskosten en hoeft er geen verlenging van grafrechten betaald te worden. Bovendien is een ecologische kist voordeliger. Dus naast de unieke omgeving spelen financiën in sommige gevallen ook een rol om te kiezen voor een natuurbegraafplaats.”
Aangepast
Het afgelopen jaar is er ook verder gewerkt aan de ontwikkeling van het gebied. Waar de natuurbegraafplaats tot dusver toegankelijk was via een zandpad, is er inmiddels een vergunning verstrekt om de ingang rechtstreeks aan de Heihuisweg te maken. Emiel: “Sinds het weer wat beter was, kon er volop gewerkt worden aan het rijpad en de parkeerplaatsen. Ook is er een spanstructuur geplaatst, een soort van stretchtent. Een stijlvolle overkapping die vanuit de parkeerplaats uitmondt in de bosrand. Mocht het bij een uitvaart slecht weer zijn, biedt deze voorziening bescherming.
In het bos zijn ook bankjes en wegwijzers geplaatst, vervaardigd door ‘Weerterlandhout’. Hier werken gepensioneerde timmerlieden uit Weert met hout dat in ons Weerterland is gerooid. Ik vind dat erg mooi, om lokaal hout hier een tweede leven te geven. En deze inrichting past erg mooi in het gebied.”
“Ook op ecologisch gebied hebben we niet stilgezeten. Een groot bosgebied als dit vraagt voortdurend aandacht. In de afgelopen jaren is er al heel veel gebeurd. Dit is een zogeheten ’Goudgroen Natuurzone’ die een hoge beschermingsgraad heeft. Alle grote veranderingen op het terrein moeten gemeld worden en gaan in overleg met ecologen. Zo hebben we in het begin heel veel overwoekerende exoten rigoureus gekapt en uitgedund. Nu zijn we bezig met inheemse aanplant. Langs het parkeerveld is er nieuwe bosaanplant en er worden hier oorspronkelijke glooiingen teruggebracht die ook in het bos aanwezig zijn.
Mooi en functioneel tegelijk
Op de hoek Kruispeelweg/ Herenvennenweg is het gras zoveel mogelijk teruggedrongen om inheemse kruiden en bloemen te laten groeien. Hiervoor werken we samen met een zeer gespecialiseerd zadenbedrijf. Met hen hebben we ook vruchtdragende struwelen en struikgewassen aangeplant zodat er in de toekomst geen afrastering meer nodig is. Waar mogelijk is deze al verwijderd.
Op de akker langs het zandpad is voor het tweede jaar mosterdzaad gezaaid, mede om stikstof op te nemen. En omdat het oog ook wat wil is dit aan de rand vermengd met een inheems zaadmengsel zodat het geheel een prachtig bloeiend weiland wordt. In het najaar komt hier gefaseerd jonge bosaanplant. Gecombineerd met een geurig bloemenmengsel moet dit een ‘kraamkamer’ voor insecten worden. Het hele gebied is zeer de moeite waard om eens te bezoeken. Daarom is het overdag ook publiekelijk toegankelijk gemaakt.
Om de toekomst van dit prachtige gebied te waarborgen is er een stichting opgericht met tot doel de belangen van de grafrechthouders te beschermen. Daarnaast het beheer, de ontwikkeling én de continuïteit van het gebied als begraafplaats veilig te stellen. Hierin doneren we per graf € 400,-. “
Nathalie: “Wat ook steeds vaker voorkomt is een herbegraving. Wanneer een van de partners van de overledene begraven ligt op een traditioneel kerkhof, willen kinderen hun ouders vaak weer ‘samenbrengen’. Het graf op het kerkhof laten we dan delven en beide personen worden hier dan samen begraven. Dat kan ook met urnen die hier ter aarde besteld worden. Maar alles wat hier begraven wordt, kisten, urnen, manden of een wade, moet op natuurlijke wijze afbreekbaar zijn. Mensen zeggen ook dat het mooi is om op te gaan in de natuur. Een bijzondere vorm van duurzaamheid.”
Vrije keuze
Emiel: “Wanneer mensen een rondleiding willen hebben en meer willen weten over de mogelijkheden kunnen ze een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. We hebben op de Nieuwe Markt een informatiekantoor ingericht waar de privacy gewaarborgd is. We kunnen ook afspreken om samen het gebied te bezoeken. Hier kunnen mensen dan later, in alle rust, een plek uitzoeken voor hun laatste rustplaats. Dat kan op een van de glooiingen in het bos, net bij een grote boom, bij een open stuk op het mos of juist achteraan aan het eind van een pad waar zelden iemand komt. In alle gevallen is er veel ruimte tussen de graven en hebben we ervaren dat een grafbezoek hier als heel rustgevend en prettig wordt ervaren.
Het is mooi werk om op deze manier een bijdrage te leveren aan begrafenissen en de rouwverwerking ervan. Want de natuurbegraafplaats biedt de overledene én de nabestaanden rust in de prachtige Weerter natuur.”
Natuurbegraafplaats Weerterland
www.natuurbegraafplaatsweerterland.nl
contact@natuurbegraafplaatsweerterland.nl
0495-53 90 09