Welkom bij de zusters Birgittinessen

Volgend weekend wordt wereldwijd Kerstmis gevierd. En het weekend daarna Oud- en Nieuw. Altijd een mooi moment om weer eens terug te kijken. Stadsgidsen Weert mocht ook dit jaar weer zo’n 100 stadswandelingen organiseren en bijna 2000 mensen rondleiden in o.a. de binnenstad, bij de urnenvelden, de Biest of Fatima.

Een hoogtepunt bij de centrumwandelingen is de kloostertuin van de zusters Birgittinessen in de Maasstraat. Volgend jaar zijn de zusters Birgittinessen maar liefst 180 jaar in Weert gevestigd! De stadsgidsen zijn er altijd welkom. Het is een heel bijzondere stilteplek midden in de stad. Bezoekers kijken hun ogen uit en reageren verrast op onze verhalen over gebeurtenissen en anekdotes die horen bij deze historische plek. 

Veel mensen die door de Maasstraat lopen, zullen het beeld op de foto herkennen. Het is het beeld van de Heilige Birgitta boven de hoofdingang van het klooster. Te zien is dat de zusters een zgn. Birgittijnse kroon dragen. Deze bestaat uit een zwarte sluier met daaromheen een witte band en een wit kruis. Op de vijf knooppunten zijn rode stippen aangebracht, die de vijf wonden van Jezus aan het kruis voorstellen. Het habijt van de zusters is grijs van kleur.

Wat op de foto van het beeld óók te zien is, is dat Birgitta een boek op haar schoot heeft. Het verhaal gaat dat Birgitta ieder jaar in de nacht van 31 december op 1 januari, precies om 24.00 uur (dus net voordat het vuurwerk begint), één bladzijde van het boek omdraait.

Alle hedendaagse complotdenkers worden uitgedaagd om dit wonderbaarlijke en eeuwenoude fenomeen over twee weken ter plaatse te komen bekijken en te bevestigen. 

De Stadsgidsen regio Weert wensen alle lezers van Weert Magazine hele fijne feestdagen en een gezond 2023. Ook in 2023 is iedereen van harte welkom bij de vele stadswandelingen.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert