Gemeenteraadsverkiezingen in 1974

Het ene volksfeest (vastelaovundj) is nog niet voorbij of het andere (gemeenteraadsverkiezingen) dient zich aan. Weertenaren hebben deze keer de keuze uit zeven politieke partijen. Op Weert Lokaal en DUS Weert na allemaal landelijke partijen.

Hoe anders was dat in 1974. Er deden maar liefst 12 partijen mee aan de verkiezingen, waarvan slechts twee landelijke, de PvdA en de VVD. Voor het eerst namen landelijke partijen zitting in de Weerter gemeenteraad.

Op de foto zien we namens de VVD Harrie Sweron, de man met de baard. Als leraar Frans werd hij ook vaak Henri genoemd. Ik trof Henri wel eens bij café ’t Swaentje, toen nog op de Oelemarkt.
Met zijn prachtige zware basstem lokte hij mij een paar dagen vóór de verkiezingen van 1974 uit de tent over de gemeentepolitiek. Hij wist dat mijn oom Harrie (geen Henri) Neijnens wethouder en lijsttrekker was voor de Werknemerspartij. Er volgde een levendige
discussie.
Op het eind van de avond trok ik mijn leren jasje aan. Henri sloeg me hartelijk op de rug en wenste de Werknemerspartij een mooie verkiezingsuitslag toe.

Toen ik ’s anderdaags naar mijn werk in Maarheeze ging, lachten veel passanten mij toe. Er waren zelfs enkele automobilisten die toeterden. Ik begreep er niets van. Pas toen ik mijn jas ophing, zag ik het: Een sticker van de VVD op de achterzijde van mijn jas. Die dekselse Henri!

Ik kon het niet laten en zon op een wederpoets. Henri woonde toen in de Hofakkerstraat met aan de overkant het stembureau in de verpleegstersflat. Op zijn oude Volvo had hij een affiche geplakt van de VVD. De avond voor de verkiezingen heb ik zijn hele auto volgehangen met affiches van de Werknemerspartij.

Onze plakacties hadden succes: De VVD haalde twee zetels, de Werknemerspartij zes.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert  •  Reageren: info@stadsgidsenweert.nl  •  Foto: Gemeentearchief Weert (gemeentearchiefweert.nl)