Colportage bij Huize Charitas der Derde Orde

In april jl. was weer de actie ‘Weert Collecteert’, de geza-menlijke geldinzameling voor goede doelen. Vóór 2017 ging bijna wekelijks de deurbel en stond er een collectant voor je neus te rammelen met een collectebus. 

In de loop van de jaren heb ik dat met enige regelmaat ook gedaan. Zo herinner ik mij dat we als verkenner, scout heet dat tegenwoordig, collecteerden voor de Anjeractie. Van de opbrengst ging 10% naar de verkennerij. Ik had me goed voorbereid. Zo wist ik dat de Anjeractie van het Prins Bernhardfonds bedoeld was om de cultuursector te ondersteunen.

Die voorbereiding was tevergeefs: Bij de eerste de beste deur waar we aanbelden, zei mijn collega-collectant tegen de bewoonster dat we kwamen collecteren voor de Anjerbestrijding.

Op de foto zien we rechts Huize Charitas der Derde Orde aan de Biest. Gebouwd in 1906 en in 1936 uitgebreid met een vergader– en toneelzaal. De Derde Orde werd in 1221 door Franciscus van Assisi opgericht voor diegenen, mannen en vrouwen, die door zijn levenswijze werden aangetrokken, maar geen kloosterling wilden worden. Het grote statige gebouw heeft ook nog even dienstgedaan als schoolgebouw.

Zo’n vijftig jaar geleden belde ik er aan om stickers te verkopen voor Kindervakantiewerk. Het duurde even voor er werd opengedaan, maar ik hoorde wel gestommel op de trap. Op mijn vraag aan de bewoonster of zij voor een gulden een sticker van Kindervakantiewerk wilde kopen, antwoordde zij ontkennend. Toen pas zag ik dat zij haar been had gebroken. Dáárom duurde het zo lang voordat die deur openging. Ik merkte op dat het toch wel spijtig was dat zij met haar gebroken been helemaal de trap was afgelopen om mij nee te verkopen. ‘Dao hejje geliêk in”, zei ze.”Wachtj effe dan haal ich mien portemenee”. En daar ging ze weer de trap op met haar gebroken been. 

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert  •  Reageren: info@stadsgidsenweert.nl  •  Foto: Gemeentearchief Weert (gemeentearchiefweert.nl)