Bedankt Mam

De liefde voor muziek begon toen ik als klein mannetje regelmatig bij mijn vader in de auto zat en de muziek mocht uitkiezen voor de autorit. Met CD’s, zo ging dat toen nog. Een collectie waarin onder anderen Shania Twain, Madonna en Rammstein voorbijkwamen, kan achteraf gezien worden als een gevarieerde basis voor de toekomst. 

Voor mijn achttiende verjaardag kreeg ik van mijn moeder honderdvijftig euro om te besteden als verjaardagscadeau. In plaats van wat een ‘normale’ achttienjarige zou doen (een computerspel, nieuwe kleren of schoenen kopen), besloot ik naar de kringloopwinkel te gaan. Met die honderdvijftig euro kocht ik een oude platenspeler met boxen en een versterker. Deze apparatuur staat nu, 13 jaar later, nog steeds in mijn woonkamer. Nu kan ik zeggen dat dit een van de beste verjaardagscadeaus ooit is geweest. Bedankt mam! 

Toen ik eenmaal de platenspeler had, begon de grote zoektocht. Ieder jaar groeide de collectie. Ondertussen staat de teller op ongeveer negenhonderd platen. Ik neem mezelf voor ieder jaar tenminste vijf platen toe te voegen aan de collectie. 

Wat mij betreft is er niks mooier dan dat krakende geluid van de naald die over een oude plaat gaat. De genres variëren van country tot rock, tot zelfs een aantal klassieke platen. Mijn favorieten hebben een speciaal plekje aan de muur. 

De collectie is inmiddels ook uitgebreid met een stuk of tachtig singletjes. Deze heb ik aangeschaft om ooit in een jukebox te draaien, maar daar moet eerst voor gespaard worden…

Rik van Lierop (31), Weert