Back to a simple life

In het buitengebied van Heythuysen is een droomachtige plek in de natuur waar een simpele manier van wonen en leven de bewoners verrijkt. Verrijking door de ruimte die er is om te leven, maar ook door ruimte in hoofd en hart. Claire Schroijen heeft een inspirerende visie op wonen en leven, die je aan het denken zet. Mij in ieder geval. Jou ook?

Saartje, Ambre & Harrie 

begroeten je vrolijk op het ‘paradies’. Zij zijn naast Claire, Jos en de vele andere dieren de bewoners van deze open plek in de bossen van Heythuysen. En dat is alles wat Claire nodig heeft voor balans in haar leven en een fijne woonomgeving. “s Morgens de gordijnen van onze Pipowagen openen en onze paarden zien. De facetten van de natuur zo dichtbij ervaren. Wat heb ik nog meer nodig? O ja, zeker lieve Jos, een goeie kop koffie, veel lachen en af en toe wat gezelschap. Maar ik kan heel goed op mezelf zijn. Ik ben oké met mezelf”, geeft Claire aan. De visie van Claire werkt aanstekelijk. Hoe is deze ontstaan?

Claire Schroijen, 43 jaar, geboren in Weert, opgegroeid in Haler tussen de rabarberplantjes en varkentjes. Partner van Jos Meijs, inspirerend en ondersteunend voor mens en dier waarbij het paard de hoofdrol in haar leven speelt.

Leerschool

Toen Claire 9 jaar was, kwam haar vader te overlijden en waren haar moeder en broers druk met het boerenbedrijf. De jonge Claire kwam in die periode via een naburig echtpaar in contact met paarden. Ze hielp mee en creëerde haar eerste pony. De thuissituatie was soms lastig en op 20-jarige leeftijd gaat Claire uit huis. Ze besluit om in hartje Weert te gaan wonen. “Vet op stap gegaan en een fantastische tijd gehad. Maar na een jaar dacht ik ‘wat doe ik hier?’. Toen heb ik samen met een vriendin een boerderij in Nederweert gehuurd. Ik werd verliefd op een Amerikaanse springruiter en daar start de business met paarden”, aldus Claire. Die periode is een goede leerschool geweest. Vooral omdat het haar deed inzien wat ze echt wilde en dat het binnen de paardenhouderij anders mocht gaan. “Het was een pittige tijd”, vervolgt Claire: “Ik had meerdere baantjes om alles rond de paarden te kunnen bekostigen en toen liep mijn relatie stuk. Op dat moment stelde iemand mij de vraag: Wat is jouw eigen overtuiging Claire? Leef dat na! Dat moment van bewustwording was de ommekeer. Ik heb dezelfde dag tegen mijn paarden gezegd: Ik heb jaren voor jullie gezorgd en nu gaan jullie voor mij zorgen.” En zo verliep het.

Paarden inzetten om mensen te kietelen

Dat is wat Claire nu doet: mensen kietelen met behulp van paarden. Ook de zorg voor kinderen komt om de hoek kijken, door een meisje dat in een lastige situatie zat. Want die mooie ‘paradieselijke’ plek is ook een omgeving waar ‘anders getalenteerde’ kinderen ruimte en vertrouwen krijgen. Claire vervolgt: “We bieden een veilige, bewust kleinschalige setting, waar deze jongeren eigenlijk zelf een kudde vormen. In de groep wordt veel samen gedeeld en iedereen zorgt voor elkaar. Ze mogen hier veel, daar groeit hun verantwoordelijkheid juist van. En uiteraard is de verbindende factor de liefde voor het paard. Klein durven te blijven als ondernemer maakt dat je innerlijk echt gelukkig kunt zijn. Gezond verstand en je intuïtie ontwikkelen, kan enkel als je voldoende rust in je leven kent. Als je constant in een ratrace zit, raak je het overzicht kwijt.”

Onvoorwaardelijke liefde

Dat is wat een paard voor Claire betekent: “Daar kun je tegen leunen, aanhangen als je het even moeilijk hebt”. Ik zie een traan in haar oog en daarmee raakt ze mij ook meteen. Claire: “Altijd een luisterend oor of gewoon in stilte, want soms mag er gewoon gevoeld worden. De symboliek van een paard is vrijheid en onafhankelijkheid. Paarden hebben hun natuurlijke behoeftes nodig om gezond te kunnen zijn. Allesbehalve opgesloten te staan tussen vier muren. Jos wist dit al en inspireerde mij. Maar ook dat je allesbehalve een groot bedrijf of riant inkomen nodig hebt om gelukkig te zijn.”

Makkelijk praten over moeilijke dingen

“Dat is wat wij hier nastreven, binnen een groep of met elkaar”, vervolgt Claire. “Tot de kern van een ander komen, in de emotie die ons raakt. We zijn namelijk allen gelijk, vinden elkaar in authenticiteit. De wereld is van iedereen en we delen de ruimte, maar ook liefde en verdriet. En neem volle verantwoordelijkheid voor jezelf.” Op het terrein worden ook inspiratie-momenten georganiseerd gericht op innerlijke groei. Vanuit haar visie wil Claire anderen graag inspireren, om echt ‘alles’ uit het leven te halen. En dat gaat soms met een ‘slag en stoot’, want sommige mensen vinden iets van de manier waarop Claire en Jos wonen en leven. Maar zoals Claire zegt: “We hebben meer moedige mensen nodig en, volgens Jos, zonder de boeven geen Bassie & Adriaan.”

Ook in jou zit een tovenaar

Tijdens ons gesprek komen twee meisjes voorbij gedarteld, vrolijk zwaaiend met een toverstaf van gouden hartjes waarmee ze het bos in gaan. “Dat is wat wij hier doen”, legt Claire uit, “Anderen helpen herinneren dat je alles kunt creëren in het leven. We hebben alles al in ons. Iedereen heeft een tovenaar in zich”. Zo magisch en simpel kan het dus zijn.

Dit ‘paradies’ dient overigens te verhuizen. 

Heb je een tip? Mail naar info@divine-stars.com