Autobedrijf van Nieuwenhoven bestaat 50 jaar.

Autobedrijf Van Nieuwenhoven, wie kent het garagebedrijf ‘oet d’Indj’ niet? Een begrip in de regio Nederweert en Weert. Geen eendagsvlieg gezien het feit dat het familiebedrijf dit jaar zijn 50-ste verjaardag viert. Dat wat een jaar van feestelijkheden had moeten worden, pakt nu vanwege de coronacrisis iets anders uit. Het bedrijf kijkt terug op een prachtige historie die bol staat van verhalen over auto’s, bouwen, pionieren, mobiliteit, familie en verbouwen.

Caroline en haar broer Bart de huidige eigenaren van Autobedrijf v. Nieuwenhoven

Caroline van Nieuwenhoven, de oudste uit het gezin Van Nieuwenhoven, zit achter haar bureau als ze enthousiast begint te vertellen over het familiebedrijf dat ze runt met haar jongere broer Bart. Foto’s worden tevoorschijn gehaald en verhalen rollen over de tong. Elke foto is weer aanleiding voor een nieuw verhaal. Is het niet over de zoveelste mijlpaal dan is het wel over de mode van toen. Om te gieren soms!

Anno 2020

Dat het ondernemersbloed in haar genen zit, is al snel duidelijk. En dat ze trots is op het succesvolle bedrijf en alle mensen die daarin een rol hebben of hebben gehad, spreekt ook voor zich. Anno 2020 telt Autobedrijf Van Nieuwenhoven naast Bart en Caroline negen medewerkers, is het lid van Stichting Vakgarage, verkoopt en repareert (tweedehands) auto’s en elektrische vervoersmiddelen. Dit laatste doet het sinds 2012 onder het label Green2Go Electric Mobility. Van Nieuwenhoven is thuis in mobiliteit voor particulieren én ondernemers, van fiets tot auto en van koop tot lease. Maar voordat het zover was…

Gebroeders Van Nieuwenhoven

Voor de eerste officiële registratie gaan we terug naar 1 januari 1970. Maar de toon voor zijn eigen bedrijf, zette vader Bert al veel eerder. Caroline vertelt: “Als jonge smid, metaalbewerker, had pap al een passie voor techniek. Na de ambachtsschool rolde hij al snel in de autotechniek, deed ervaring op bij verschillende autobedrijven en dacht eind jaren 60 dat hij dat allemaal wel zelf kon. Zo gezegd, zo gedaan. En dus startte hij met het repareren van de eerste auto’s in de garage achter het woonhuis van opa en oma.”

De eerste werkplaats.

In 1970 nam het serieuze vormen aan en sloot zijn broer Jac zich bij hem aan. Ze schreven zich in bij de Kamer van Koophandel onder de naam Gebroeders Van Nieuwenhoven en bouwden in dat jaar, met hulp van familieleden, hun eigen werkplaats en tankstation op de huidige locatie van het bedrijf. Ook werden het patroonsdiploma behaald en een vestigingsvergunning verleend. Daarmee kwam Gebroeders Van Nieuwenhoven op de kaart te staan.

Mazda dealer

Eenmaal de werkplaats klaar, volgde al gauw het woonhuis dat voor de garage kwam te liggen. In die tijd dé manier om werk, wonen en gezin te combineren. Bart, die zich ondertussen heeft aangesloten bij het gesprek, vertelt: “Caroline, onze zus Carmen en ik hebben daar gedurende onze kinderjaren gewoond. Ondertussen sleutelde pap samen met ome Jac verder. En dat ging ze goed af. Het was 1976 toen ze weer een nieuwe stap zetten. Ze werden autodealer van Mazda en daarvoor werd ook een showroom opgetuigd. Deze kwam haaks op de garage te staan. Familie en vrienden werden weer opgetrommeld om mee te helpen. En opa, Sjeng van Nieuwenhoven, was maar wat trots dat hij de openingshandeling mocht verrichten.”

Opa Sjeng van Nieuwenhoven opent de nieuwe showroom in 1976. Rechts de kleine Caroline.

Gigantische verbouwing

Tot 1990 bleef het vrij rustig bij Gebroeders Van Nieuwenhoven. Er werd nog wel uitgebreid met een wasstraat, een van de eerste in de regio. Hoe modern was dat! En het tankstation werd verplaatst naar de plek waar deze nog altijd ligt en voorzien van een shop. Caroline: “Ik weet nog dat ik als 12-jarige samen met Carmen in het weekend allerlei klusjes moest doen en het tankstation moest beheren. Doodeng vond ik het om de auto’s van klanten vol te tanken en bonnetjes uit te schrijven. Dat waren mijn eerste ervaringen in het bedrijf.”
Mensen bleven Van Nieuwenhoven vinden voor een tankbeurt, onderhoud van of reparatie aan hun auto, maar ook voor de aankoop van een nieuwe of tweedehands Mazda. Dat bood weer ruimte voor nieuwe ambities. In 1990 startten Bert en Jac met een gigantische verbouwing. Beide gezinnen en andere familieleden stroopten de mouwen weer op om het bedrijf millenniumproof te maken. Het nieuwe pand werd over de toenmalige werkplaats en showroom getrokken, waarbij ook het huis, dat al ruim vijf jaar niet meer bewoond was, werd geïntegreerd. En nu waren het Nissans die een plek kregen binnen het bedrijf.

Tijdens de gigantische verbouwing in 1991 wordt het nieuwe pand over de werkplaats gebouwd.

Volgende generatie

Achter de schermen zetten Bart en Caroline hun eerste stappen in hun carrières. Was het toeval dat die raakvlakken hadden met het bedrijf van hun vader? Caroline volgde in 1994 als een van de 24 meiden tussen 800 jongens eencommerciële opleiding aan de IVA (Automotive Business Management). Bart zocht het meer in de praktische hoek en ging voor autotechniek. Hij doorliep alle stappen in autotechniek, deed ervaring op bij andere autobedrijven en werkte zich op tot technisch en diagnosespecialist. Ook heeft hij inmiddels alle certificaten om aan elektrische auto’s te werken. In 2007 kwam de vraag of hij verder in het bedrijf wilde. Bart vertelt: “Ik zag dat wel zitten, maar wilde dat alleen doen als Caroline ook meeging. Zij had immers de commerciële kennis en ervaring die ook nodig is voor het runnen van een bedrijf. Uiteindelijk zijn wij, in goed overleg met pap en ome Jac, in 2008 in dienst gekomen en heeft ome Jac zich teruggetrokken uit het bedrijf. Drie jaar later werden we medevennoten om uiteindelijk in 2016 het bedrijf versneld over te nemen vanwege toenmalige gezondheidsredenen van pap.”

Bart en Caroline namen in 2016 het bedrijf over van hun vader Bert.

Green2Go Electric Mobility

Met de komst van Bart en Caroline kwamen ook nieuwe ambities in een sneltreinvaart. In 2008 presenteerde Nissan zijn eerste elektrische auto. En met het automatiseren van het tankstation in 2010 kwam de shop, die inmiddels was gevestigd in het voormalige woonhuis, leeg te staan. Dit was aanleiding om elektrische scooters, fietsen en scootmobielen in het assortiment op te nemen en een plek te geven. Om de nieuwe elektrische vervoersmiddelen die meer in het teken staan van beweging en duurzaamheid goed voor het voetlicht te zetten, lanceerden Bart en Caroline het label Green2Go Electric Mobility. En met succes! Inmiddels is het familiebedrijf weer een verbouwing verder om ook deze klanten goed van dienst te kunnen zijn. Verder is het afgestapt van het dealerschap met Nissan. Sinds 2013 is Autobedrijf Van Nieuwenhoven een universele autogarage en lid van Stichting Vakgarage die hard voorop loopt op het gebied van technische ondersteuning en marketing.

Filmpjes, foto’s, verhalen en iets lekkers

En dat brengt ons bij het jaar 2020. Dat wat een jaar van feestelijkheden had moeten worden, pakt nu anders uit. Het autobedrijf kan met inachtneming van de RIVM-richtlijnen gelukkig gewoon open blijven. Caroline: “We hebben al meer crisissen doorstaan, en ook deze komen we te boven. We hopen natuurlijk dat ziekte, verlies en verdriet zoveel mogelijk mensen bespaard blijven. Maar het is ook deze crisis die ons temeer doet beseffen dat het goed is om stil te staan bij mooie momenten. En dat willen we in deze uitzonderlijke situatie dan ook op gepaste wijze doen.”


Het autobedrijf duikt in 50 jaar historie. Dat doen ze door op hun sociale media te trakteren met foto’s, filmpjes en verhalen. Én bij een bezoekje wordt getrakteerd op iets lekkers! Om te vieren. Om te herinneren. Om te lachen. Maar ook voor een positief geluid in deze tijd. Het jubileumweekend dat ze in juni van plan waren te organiseren, schuiven ze door naar later, naar wanneer het weer mag. Dus hou de (sociale) media in de gaten. U bent van harte uitgenodigd!

Later in het jaar wordt het 50-jarig bestaan uitgebreid gevierd.