Aswoensdag

Het is aswoensdag als ik deze tekst schrijf. Na vandaag gaat de vastenperiode in. Normaal gesproken zouden de afgelopen dagen één groot feest zijn geweest. Maar dit jaar gaat de boeken in als historisch jaar. Het carnavalsfeest was nauwelijks een feest te noemen. Nauwelijks versiering, geen prinsen, geen optocht en geen gezellige en spontane ontmoetingen met andere carnavalsvierders. Gelukkig staat carnaval altijd sterk in het teken van sociale initiatieven, zo ook dit jaar. Menigeen heeft zich in huiselijke kring kunnen vermaken met leuke uitzendingen van filmpjes, quizen of muziek. Verschillende verenigingen en stichtingen hebben daar veel energie in gestoken en mooie programma’s gemaakt. 

Misschien heeft u op maandagavond 15 februari in het programma Kruispunt enkele van deze activiteiten gezien. Het was een prachtige opname waarin de Rogstaekers zich van hun beste kant lieten zien en waarin ook de geschiedenis en de werkelijke betekenis van de carnaval goed belicht werden. 

Een prettige bijkomstigheid in dit specifieke carnavalsweekend was dat er zowaar een dikke laag ijs op onze wateren lag. Er kon het hele weekend volop geschaatst worden, iets wat alweer lang geleden was voor velen. We zagen prachtige taferelen die ons weer deden denken aan vroegere tijden, Anton Pieck-achtige plaatjes. Voor mij persoonlijk was het ook enorm leuk om onze oudste kleinkinderen op de schaatsen te zien en de kleintjes op de slee er achteraan. Het is echt een nationale traditie die we weer beleefden en die wellicht een klein beetje de teleurstelling van het niet doorgaan van het carnavalsfeest kon verzachten.

Ondertussen hebben we helaas nog steeds te maken met een hardnekkig virus. De avondklok heeft gelukkig niet tot extra rellen geleid. Dat zou de situatie ook niet helpen. Het enige wat we kunnen doen is ons zo goed als mogelijk aan de regels houden, onze boodschappen kopen bij de lokale ondernemers en regelmatig genieten van het lekkere afhaalaanbod van allerlei horecagelegenheden. Daarmee steunen we die ondernemers die het zo zwaar hebben. Laten we hopen dat de crisis binnen niet al te lange tijd achter ons ligt, zeker nu de vaccinatie (ook in Weert) goed op gang is gekomen. Iedere gevaccineerde zorgt ervoor dat het virus langzaam uitsterft. Helaas weten we allemaal dat het nog een tijd gaat duren voordat wij allemaal een prik hebben gehad. Ondertussen leven we dus nog in een tijd met veel beperkingen. Velen valt dat zwaar en velen krijgen allerlei mentale problemen.  Op het moment dat u dit leest, heeft de Rijksoverheid de maatregelen enigzins versoepeld. 

Gelukkig, zou ik bijna zeggen, is het voorjaar ruimschoots in aantocht. Ik weet niet hoe dat voor u is, maar ik word daar in ieder geval weer erg vrolijk van! 

Ina Leppink-Schuitema, 
waarnemend burgemeester van Weert