Andiamo!…wij gaan verder

GEVRAAGD ZANGERS

Zingen is gezond, zingen is leuk, zingen verbroedert. Veelgebruikte clichés maar daarom niet minder waar. De zangers van Vocaal Ensemble Andiamo! zijn het volledig eens met elkaar over de clichés. De groep staat aan het begin van een boeiend project op weg naar een lenteconcert en zou graag meer zangers daarvoor warm maken: “Kom erbij en zing mee.”

Andiamo! zoekt enthousiaste mannen. Kom erbij en zing mee.

Het zijn acht mannen die veel plezier beleven aan zingen. Jaren maakten zij deel uit van koren en muziekgezelschappen en sinds twee jaar hebben zij elkaar gevonden in het ensemble Andiamo! Het is Italiaans en betekent ‘wij gaan verder!’. De groep zangers is een nieuwe weg ingeslagen en zingt wekelijks in de kleine bezetting van acht man. Hierbij is elke stempartij (zangstem: bas, bariton, lage en hoge tenor red.) dubbel bezet, wat in de praktijk soms te licht is om sommige nummers te zingen. Daarnaast willen ze graag een bredere bezetting om altijd meerdere zangers per zangstem te hebben. Geen vereniging, geen leden Het bijzondere van Andiamo! is dat het geen vereniging is. Er zijn dus ook geen leden en er is geen bestuur. De dirigent heet muzikaal leider. Andiamo! houdt het graag eenvoudig en de zangers besteden hun energie liever in zingen dan in besturen van een logge organisatie. Wekelijks komt de groep bij elkaar voor de repetitie die onder leiding staat van de ervaren Tim Schulteis (40). Hij studeerde aan het Conservatorium in Maastricht en zong als koorzanger in vier grote koren en ensembles. Met zijn ervaring en expertise tilt hij Andiamo! naar een hoger niveau zodat er voor de zangers voldoende uitdaging blijft. Het repertoire is zeer divers. Van ‘Nothing else matters’ van Metallica tot ‘Une belle histoire’ van Michel Fugain. De zangers overleggen samen met Tim over de nummers die ze willen en kunnen zingen. Keuzes worden in onderling overleg en saamhorigheid gemaakt. Kwaliteit en plezier zijn belangrijke pijlers binnen Andiamo!

Elke zanger komt tot zijn recht

Het voordeel van deze kleine groep is dat elke zanger beter tot zijn recht komt en meer aandacht krijgt van de muzikaal leider. Hierdoor kan een zanger zich beter ontwikkelen. Geen grote en logge groep waarbij het leerproces veel tijd in beslag neemt, maar snelle en korte lijnen. Tijdens het zingen, maar ook er omheen. Dat vinden de zangers van Andiamo! erg prettig. De groep is zich nu aan het voorbereiden om op 11 januari 2020 te starten met een nieuw project. Daarvoor is Andiamo! op zoek naar zangers die hieraan mee willen doen. Het project moet leiden naar het lenteconcert op 19 april 2020. Mannen die zich willen verbinden aan het ensemble, of alleen aan het komende project, zijn van harte uitgenodigd om aan te sluiten. Geen lidmaatschap of grotere verplichtingen, maar ook zeker de mogelijkheid voor een langere deelname aan het koor.

Persoonlijke begeleiding

Mannen die zich aangetrokken voelen tot het gezelschap kunnen op 11 januari a.s. kennis komen maken. Tijdens een ‘snuffelmiddag’ kunnen nieuwe deelnemers een gevoel krijgen bij het ensemble, bij de muzikale leider en bij de plannen. Op 8 februari a.s. starten de repetities voor het lenteconcert en vervolgens elke donderdag van 20.00 – 21.30 uur. Iedere nieuwe zanger krijgt persoonlijke begeleiding en wordt een-op-een wegwijs gemaakt. Tim Schulteis verstrekt mp3- bestanden waarop elke zangstem is ingezongen en waarmee thuis dus heel gemakkelijke geoefend kan worden. Uiteraard worden de nieuwe deelnemers/stemmen beoordeeld. Wanneer iemand besluit om deel te nemen is er natuurlijk wel commitment gedurende het project. Vrijblijvendheid past niet binnen een groep die werkt aan een uitvoering of een concert.

De zangers van Andiamo! spreken over een enorm gezellige groep, met veel verbondenheid, muzikale verantwoordelijkheid maar ook kameraadschap. De groep is open, flexibel en vriendschappelijk. Met nieuwe aanwas hopen ze een stevigere fundering onder hun ensemble te krijgen om zo samen nog meer mooie nummers te kunnen zingen.


Heb je interesse of wil je meer weten. Bel dan met Paul van Betuw: 06 – 15 58 04 48