‘Als je werk doet dat je leuk vindt, volgt het geluk vanzelf!’

Werkzaam bij de redactie van NOS Stories

De afstand tussen Weert en Hilversum is niet alleen letterlijk aardig ver, maar de 30-jarige Ibrahim Doslu moest figuurlijk gezien ook een lange weg afleggen voor hij zover wist te komen. De goedlachse Weertenaar, een bekend gezicht door zijn werk bij de Milieustraat en in de lokale politiek, besloot niet alleen zijn droom te volgen, maar wist deze ook te verwezenlijken.

Foto: Bob van Deurzen

Een goede theoretische leerschool…

“Als jonge jongen was ik wat onzeker en had ik het niet altijd even gemakkelijk op school. Eenmaal op Het Palet, een school voor speciaal basisonderwijs, kreeg ik hulp bij het leren en ben ik actief aan mijn zelfvertrouwen gaan werken”, vertelt Ibrahim.
Hij zette door en volgde uiteindelijk een opleiding om in de detailhandel aan de slag te kunnen gaan. “Hiermee zou ik als winkelmanager kunnen gaan werken. Ondanks dat dit me wel leuk leek, heb ik mezelf toch de vraag gesteld: ‘ga ik hier gelukkig van worden?’ Ik besefte dat dit niet het geval zou zijn. Vanuit mijn intrinsieke motivatie, iets uit mezelf willen bereiken, besloot ik daarom door te blijven leren en ik heb uiteindelijk een studie HR gevolgd op Zuyd Hogeschool. Van een carrière op dit gebied is het echter niet gekomen”, laat hij met een brede glimlach weten.

…een praktische carrière

“Toen we enkele jaren geleden te maken kregen met een pandemie, zat ik net in de fase tussen afstuderen en het vinden van een baan. Ik ben toen, deels uit verveling, begonnen met een eigen TikTok-kanaal. Je hoorde vrijwel alleen somber nieuws en ik wilde daar iets positiefs tegenover zetten”, legt Ibrahim uit. “Zo kwam ik op het idee om komisch bedoelde video’s van herkenbare alledaagse situaties te gaan maken, zoals irritaties in de trein of het gebruik van mobiele telefoons op school. Dit in de hoop een glimlach op het gezicht van jongeren te kunnen toveren.” Na enkele video’s nam het kanaal van Ibrahim een hoge vlucht. Hij legt uit: “Mijn filmpjes werden steeds vaker bekeken, het aantal volgers van mijn kanaal groeide en ik kreeg steeds meer positieve reacties. Dit motiveerde me enorm en vanaf dat moment ben ik begonnen met het maken van drie korte filmpjes per dag. Een hele klus, maar zeker de moeite waard. Ik werd op den duur zelfs door mensen op straat herkend!”

Professionele ‘hobby’

Wanneer Ibrahim een vacature ziet langskomen voor een redactionele functie bij NOS Stories, maakt zijn hart een sprongetje. “Dit zou betekenen dat ik van mijn hobby mijn beroep zou kunnen maken”, zegt hij vol overtuiging. “Maar toch twijfelde ik of ik wel zou solliciteren, aangezien ik geen journalistieke opleiding gevolgd heb. Na veel vijven en zessen heb ik besloten uit mijn comfortzone te stappen en heb ik gereageerd.” Een goede zet, zo bleek later.
“Inmiddels ben ik vanaf 2021 fulltime werkzaam bij NOS Stories op de redactie. Samen met mijn collega’s verzorgen we het nieuws voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar.” Ibrahim legt uit wat dit inhoudt: “Hierbij moet je denken aan het schrijven van korte scripts voor filmpjes op YouTube, TikTok en Instagram; social media platforms die populair zijn bij de jeugd. In die filmpjes geven we uitleg op begrijpelijke wijze. Dit doen we niet alleen bij nieuwsitems, maar we spelen ook in op de actualiteiten, zoals bijvoorbeeld de verkiezingen en de formatie van een kabinet. Daarnaast maken we items over trends en andere zaken die jongeren bezighouden.” Bovendien schrijft Ibrahim samen met zijn collega’s van NOS op 3 mee aan de nieuwsbulletins voor de Radiozender 3FM. Deze worden elk uur uitgezonden.

“Mijn werk is zeer afwisselend, net als de werktijden. De ene keer ga ik ‘s ochtends al op pad, de andere keer in de avonduren. Ik vind die variatie heerlijk; ik heb altijd zin om op onderzoek uit te gaan!”

Foto: Bob van Deurzen

Bewandel je eigen pad

Ibrahim heeft inmiddels een vast contract bemachtigd en woont in Hilversum (“lekker dicht bij het mediapark”). “Ik heb het prima naar mijn zin, maar terugkomen in Weert voelt altijd als thuiskomen”, zegt hij stellig. “Lekker bij familie op bezoek, met vrienden afspreken en een praatje maken met bekenden op straat. De afwisseling tussen het anoniem opgaan in de menigte in de Randstad en het drukke sociale leven in Weert bevalt me prima.” Ibrahim prijst zich gelukkig met de weg die hij heeft afgelegd: “Ik spreek veel jongeren die, net als ik vroeger, onzeker zijn over hun toekomst. Mijn advies is dan steevast: zorg ervoor dat je werk gaat doen dat je leuk vindt, dan volgt het geluk vanzelf!”

Mooi gesproken door een bijzondere jongeman die van deze woorden zijn realiteit maakte!

Geïnteresseerd in de humoristische filmpjes van Ibrahim?
Volg hem dan op zijn TikTok-kanaal: @contentfabriek.
Inmiddels gingen zo’n 265.000(!) volgers je voor…