‘Alles gaat nu Op z’n Jannekus…’

Zij durfde de stap te zetten

Aan de rand van het bos, op een van de mooiste locaties van Weert heeft ze haar werkplek ingericht. Er hangt een energie die gasten direct op hun gemak stelt. Hier werkt iemand die gevoel heeft voor sfeer en warmte en betrokken is bij mensen. Hier word je echt gezien. Dat was ook haar drijfveer om te stoppen met haar directiebaan in het onderwijs en voor zichzelf te beginnen. Tijd en ruimte nemen voor echte aandacht. Niet op de gebruikelijke manier maar Op z’n Jannekus. Een kennismaking met Janneke Adema-Rutjens.

Ze omschrijft zichzelf als sprankelend, professioneel, verrassend, vol passie en energie. Na een gesprek met haar kan ik het allemaal bevestigen. En wat ook helder is, ze volgde haar hart en is happy.

Janneke (41), geboren in Weert, is een avonturier en gaat geen uitdaging uit de weg. Al op jonge leeftijd wist ze goed wat ze wilde: juf of dokter worden. Als je kijkt naar haar CV denk je iets anders: Huupkens, Munten, Tandarts Bongers, Mueëletentje, Kinderpretland, Vitae, Beweegstudio Leef, Kwadrant, Philips van Horne… Waar heeft ze niet gewerkt? “Ik had al deze ervaringen, en nog veel meer, nodig om te ervaren wat ik niet wilde. Er is zoveel keuze. Nu voel en weet ik precies wanneer een situatie mij geen energie oplevert en wat ik kan doen om dit te veranderen of om te besluiten weg te gaan.” Na de Hoge Hotelschool in Den Haag kwam Janneke na wat omzwervingen in het onderwijs terecht. “Ik heb vier jaar als leerkracht op het Kwadrant gewerkt. Vervolgens een jaar op een basisschool in Weesp en vijf jaar op een middelbare school in Eindhoven. Eerst als docent en mentor, later als stagebegeleider, teamleider en conrector. In die tijd doorliep ik diverse opleidingen, cursussen en persoonlijke ontwikkelingstrajecten.” Door de verhuizing terug naar Weert, solliciteerde Janneke op de Philips van Horne als teamleidster. Toen ze hier stopte, was ze directielid HR. Ook hier bleek ze niet op haar plek.

“Ik merkte dat het systeem de overhand nam en de leerling niet meer het belangrijkst was. Het enthousiasme en de betrokkenheid bij collega’s werd minder, wat leidde tot demotivatie en automatisme. De passie verdween. Ik kreeg het daar koud van. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn, dacht ik. Ik kan, wil en zal mensen uit hun schulp halen om trots te zijn op wie ze zijn en wat ze willen en doen, maar had niet de vrijheid hier ‘op z’n Jannekus’ iets aan te doen. En zo is mijn eigen bedrijf geboren”, vertelt de enthousiaste onderneemster.

“We denken te veel en we trekken ons te veel aan van wat anderen van ons vinden. Dat is niet nodig. In mijn trainingen, meestal een-op-een of in een kleine groep, leer je dichterbij jezelf te komen of te blijven. Iedereen heeft patronen. Bij ‘Op z’n Jannekus’ krijg je onder andere inzicht in hoe deze patronen werken, waarom ze er zijn en hoe je ze kunt veranderen. Met daarbij altijd de toevoeging: ‘Er is er maar één die aan de knoppen draait en dat ben jij.’ Het is vaak een bewustwording. Gevoel speelt ook zeker een rol. Hier hoef je niet bang voor te zijn. Sterker nog, het helpt je. Je kunt het gebruiken!”

Janneke is volledig op haar plek. Straalt bij alles wat ze vertelt en heeft een energie die aanstekelijk is. “Op z’n Jannekus is ontstaan om preventief te werken, zowel zakelijk als privé. Win-win. Soms lukt dat niet en gaan we aan de slag met de ongewenste situatie van dat moment.” Je wordt in de watten gelegd en Janneke legt alles uit wat ze doet en waarom. Bewegen, meestal buiten in de bosrijke omgeving, en goed eten zijn vaste onderdelen. De rest is volledig persoonlijk en op maat. 

“Ik volg geen protocollen of procedures. Dat geldt ook als jongeren en hun ouders naar me toekomen met motivatie- en leermoeilijkheden. Het is geen bijles. Het gaat een stuk verder. Iedereen kan en wil leren. Maar soms is voor jongeren het nut van school zoek. Helemaal in de huidige maatschappij. Door simpele, heel duidelijke uitleg en humor lukt het vervolgens om het doel en plezier van school weer te ervaren. Soms zelfs zozeer dat ze zin hebben in de toetsweek of het examen. De rol van de ouders is hierbij cruciaal. Voor iedereen geldt: Je moet wel moeite doen! Het komt je niet aanwaaien.” Ze zegt het streng, met een lach. 

Janneke is puur, oprecht en no-nonsense. ‘Lief met lef’ zoals ze zelf benoemt. “Soms gaan we kickboksen, met professionele begeleiding van Sem, bij de Kickboksschool. Uit de comfortzone. Dat is zó verhelderend. Patronen worden direct duidelijk. Hetzelfde geldt voor wandelen van de gebaande paden in het bos. Beide zijn ontwapenend. Net zoals ik” sluit Janneke af. En ook die uitspraak doet ze Op z’n Jannekus.

info@opznjannekus.nl
06- 19 11 92 23
www.opznjannekus.nl