Een typisch vrouwending

Het schrijven van een column is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als je de opdracht krijgt iets passends te schrijven voor de Vrouwspecial. Nachten heb ik wakker gelegen, de hersens gepijnigd en toen was het een onnozel voorval waardoor ik dacht: ‘Dit is het!’ Mijn vrouw vroeg mij of ik even het nagelvijltje uit haar handtas wilde pakken. Ik werd geconfronteerd met een onvoorstelbare chaos. Geen enkele opberglogica!

‘Hoe kun je hierin iets terugvinden?’ In ontelbare vakjes, ritsjes, gleufjes zat een veelvoud aan boodschappenbriefjes, sleutels, kassabonnen, een uitpuilende portemonnee, de autopapieren, het mobieltje, zakdoekjes, ontsmettingsgel, kauwgum, een meetlint van de Gamma, aangebroken rolletje pepermunt, een pincet, twee pennen, enkele tabletten paracetamol, handcrème, winkelkarmuntjes, een spiegeltje, miniborsteltje, kam, naaigarnituur, een powerbank én make-up spulletjes in allerlei maten en soorten. Het nagelvijltje kon ik niet vinden. ‘Dit is het, een typisch vrouwending!’ Iedere deskundigheid op het gebied van make-up is mij vreemd. Wel permitteer ik mij regelmatig beoordelingen van de make-up van vertegenwoordigers van het vrouwelijke geslacht. En je ziet af en toe wat langskomen: geplamuurde gezichten, fuchsia-roze lippen, wimperextensions met de lengte van de tanden van een grashark, clowneske handgeschilderde ‘permanente’ wenkbrauwen. Wat topadvocate Ines Weski met haar zwarte gothic ogen wil uitstralen? Ik heb geen idee.

Terwijl ik mij bij toptennisster Kiki Bertens wel eens afvraag: ‘Heeft ze wel wenkbrauwen?’ ‘Heeft ze wel wimpers?’ Het zal nooit een Sjarapova worden maar met een beetje make-up zou ze er toch veel leuker uitzien? Een smaakvolle make-up misstaat niet en net als vele mannen met mij raak ik gefascineerd door felrode lippen. Waar zou dat toch vandaan komen? Om daarachter te komen ben ik wat dieper in de materie gedoken. Zoals borsten volgens biologen zijn bedoeld als surrogaatbillen om mannelijke aandacht te trekken, zo verwijzen de lippen van vrouwen naar hun schaamstreek. Schaamlippen worden roder en zwellen op bij seksuele opwinding. Daarom stiften vrouwen hun lippen rood! Raar woord eigenlijk, ‘schaamlippen’. Alsof je je ergens voor moet schamen. Ik heb heel lang niet geweten wat een schaamlip was. Tot ik voor het eerst iemand tegenkwam met een hazenlip. Ik dacht ‘dat moet ‘m zijn’. Ja wist ik veel? Voor een hazenlip hoef je je trouwens ook niet te schamen. Jan Jaap van der Wal heeft er zijn handelsmerk van gemaakt.

Terug naar de rode lippen. Wetenschappers van de Universiteit van Manchester hebben ontdekt dat een rood gestifte mond de aandacht van mannen direct naar die lippen leidt. De gemiddelde man staart 7.3 seconden naar rode lippen en maar 2.2 seconden naar lippen zonder kleur. Rood is niet alleen de kleur van de liefde, het is ook de kleur die zelfvertrouwen en ambitie uitstraalt. Een vrouw met rode lippenstift laat zien dat ze stevig in haar schoenen staat. De kleur van de lippenstift zegt dus iets over de persoonlijkheid van de vrouw. De zwarte lipstick straalt brutaliteit uit en dat je enorm zeker over jezelf bent. Er zijn maar weinig dames die met deze kleur weg kunnen komen. Ook een oranje kleur -avontuurlijk en wild- kan niet iedereen goed hebben. Fuchsia-roze is vooral wild en ordinair. Een laatste antropologische opmerking nog: Er zijn wetenschappelijke publicaties waarin een recht evenredig verband wordt gelegd tussen de grootte van mondlippen en schaamlippen. Dus als je grote zwoele zoenlippen hebt, dat je dan ook grote … Zo wordt van mannen met een grote neus gezegd dat ze ook een grote ‘ik-zal-hem-maarniet-bij-naam-noemen’ hebben. In dat verband wil ik toch even opmerken dat mijn neus, zeker en profil, behoorlijk aan de maat is.

Ton Adriaens