1 april

De dag dat dit magazine bij u op de mat valt is rond 1 april. Dat weet ik omdat ik altijd keurig door de redactie van Weert Magazine op de hoogte wordt gehouden van de verspreidingsdata van het blad. 

Ik moest natuurlijk als eerste denken aan 1-april-grappen. Grappen maken hoort er zeer zeker bij en goede grappen kan ik altijd ten zeerste waarderen. Daar hoort ook een gezonde portie relativering bij.

Alleen moet ik u eerlijk bekennen dat ik deze tijd niet zo in de stemming ben voor grappen. Deze tijd is, wereldwijd gezien, een periode die ik eigenlijk zou willen missen als kiespijn. Niet alleen voor mij maar vooral voor onze jeugd/jongeren en ouderen. Sterker nog: voor iedereen. We komen uit een periode die voor iedereen nieuw was en vooral vreemd. We kregen te maken met een onbekend virus. Overheden kregen te maken met onbekende draaiboeken. Er was wel een duidelijk doel: zorgen dat we de volksgezondheid niet zouden schaden. Daarnaast kregen we te maken met een oorlog met als gevolg een enorme stroom vluchtelingen die tijdelijke woonruimte nodig hebben. 

Zijn we daarin geslaagd? Dit laat ik graag ter beoordeling aan eenieder van u. Wel heb ik heel veel meningen, gezien en gehoord. Los van dit alles heb ik diep respect voor hoe u als inwoners van de regio Weert hiermee bent omgegaan. Ook hoe de regio Weert heeft klaargestaan om de ontheemden op te vangen.

Oprecht meen ik dat we vanuit deze periode ook weer het ‘noaberschap’ hebben ontdekt. De natuurlijke zorg en ‘vrijwillige’ plicht om te kijken, niet alleen naar je dierbaren, maar ook naar je naasten en buurtgenoten. In deze tijd is dat stukje extra betrokkenheid naar elkaar toe wenselijk. Hoe je het ook bekijkt, ook nu blijft de toekomst ongewis. En dan is nu net het beroep op elkaar kunnen doen o zo noodzakelijk. En dat vergt van ons allen extra inzet. Ik zou dan ook willen vragen om ook in de periode die extra ‘hulp’ te willen voortzetten. Want ook in de komende periode zullen er inwoners zijn die afhankelijk zijn van steun in woord en daad.

Laten we ongeacht voorkeur van religie stilstaan bij de Vastentijd en de aanstaande Pasen. Maak tijd voor je gezin, familie en vrienden. Geniet van de natuur en de dieren die deze regio bieden. Neem ook de tijd voor een stukje reflectie en relativering. We hebben elkaar vooral nu nodig.

Een laatste oproep: gebruik social media verantwoord. Zorg ervoor dat je niemand kwetst met een oproep of reactie. Al geruime tijd constateer ik toch helaas dat de social media ‘misbruikt’ worden. Wellicht is het soms beter om eens het directe contact te zoeken en jouw item bespreekbaar te maken. Het is maar een gedachte….

Tot slot. Wellicht dat ik weer zin heb in 1 april grappen in 2024. Heeft u nog een leuke grap voor volgend jaar? Ik hoor het graag!

Raymond Vlecken
burgemeester Weert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.