Sportartsen Nando Liem en Marieke Brinkman: “Het belangrijkste medicijn dat we hebben is bewegen!”

We eten te veel en bewegen te weinig. Een ongezonde leefstijl leidt tot aandoeningen als obesitas, hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekte. Ontwikkelingen die in de toekomst alleen nog maar tot grotere problemen gaat leiden. Tènzij we in beweging komen! Letterlijk en figuurlijk moeten we in actie komen. Een half uur per dag flink bewegen zorgt niet alleen fysiek voor een beter gevoel. Ook mentaal krijg je er een boost van. Heb je lang niet gesport, ben je geblesseerd of weet je niet welke sport geschikt is voor jou? Sportartsen Nando Liem en Marieke Brinkman adviseren je graag en geven je een duwtje in de rug.

Sportarts is voor iedereen
Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misverstand. Iedereen kan de sportarts bezoeken. In de jaren 60 en 70 is sportgeneeskunde weliswaar ontstaan voor topsporters. Gezond leven en bewegen zijn echter essentieel voor iedereen en daarom is sportgeneeskunde, net als orthopedie of chirurgie, sinds vijf jaar een specialisme in het St. Jans Gasthuis of SJG Weert. We spreken met sportartsen Nando Liem (47) en Marieke Brinkman (37) van MediWeert en vragen hen met welke klachten je bij de sportarts terecht kunt? Nando: “Dat kunnen mensen zijn met een chronische ziekte, met hartproblemen, mensen die kanker hebben (gehad), mensen die bang zijn om te sporten na een hartinfarct, die denken kan ik nog wel sporten? Kan ik mijn lichaam nog wel vertrouwen? Maar ook wanneer je last hebt van een blessure. Of je bent 50+, hebt altijd zittend werk gedaan en wilt de Alpe d’Huzes gaan fietsen? Kan mijn lichaam dit aan? Dat zijn allemaal voorbeelden van mensen die hier terecht kunnen. Samen gaan we kijken wat jouw fysieke en mentale conditie is en hoever je je lichaam kunt inspannen. Samen kijken we welke vorm van bewegen het beste bij jouw past.”

Geen tijd? Smoesjes!

Marieke is sinds 2012 als sportarts verbonden aan MediWeert; “Ik ben sportarts geworden omdat sport mijn grootste hobby is en ik altijd veel interesse heb gehad in het functioneren van het menselijk lichaam. In mijn jeugd deed ik al veel aan sport; handbal, volleybal, tennis en hardlopen. Vanaf mijn achttiende ben ik fanatiek gaan wielrennen. Al mijn vakantiedagen gaan op aan grotere prestatietochten in de Alpen, Pyreneeën en Dolomieten. Een zo hoog mogelijke plaats in het klassement is mijn doel. Werken als sportarts betekent dat je werkt met sporters en veelal gemotiveerde mensen. Maar ik vind het ook een uitdaging ongemotiveerde mensen in beweging te krijgen. Ik adviseer deze mensen altijd om het sporten op een vast tijdstip in je weekschema te zetten en je daar ook aan te houden. Ik hoor vaak als argument “Ik heb geen tijd” maar het is een kwestie van Prioriteit!”

Voetballers en wielrenners

Voordat Nando in 2008 sportarts werd bij Mediweert werkte hij als sportarts bij FC Eindhoven. Nando: “Bij de voetbalclub was ik meer consulent en deed ik keuringen, je kijkt mee als er blessures zijn en je zorgt dat spelers gezond zijn en blijven.” Daarna was Nando een aantal jaren als sportarts verbonden aan wielerploeg Vacansoleil. Nando: “Hier hield ik me bezig met o.a. het gezondheids-preventief beleid, het antidoping-programma en het herleiden van afwijkende bloedwaardes. Maar ook het managen van de ploeg en contact houden met de renners, verspreid over de hele wereld, behoorde tot mijn taak.”

Doe iets!

“Niet bewegen leidt tot zware ellende. Letterlijk zwaar.” Een directe uitspraak van Nando. “Doordat mensen niet bewegen worden ze te dik en krijgen ze hoge bloeddruk, diabetes of een verhoogd cholesterol. En als ze uiteindelijk willen gaan bewegen krijgen ze artrose omdat ze te zwaar zijn om te bewegen. Mensen gaan dood omdat ze niets doen. Nu chargeer ik, maar het is wel waar het om gaat.” Bewegen lijkt het toverwoord. De grafieken tonen het duidelijk aan. Wie meer beweegt, wordt ouder en is langer zelfredzaam. Ook als je al wat op leeftijd bent; het is nooit te laat om te beginnen.

Win-win

Het maatschappelijk belang speelt ook een rol. Gezonde werknemers zijn minder ziek en productiever. Minder uitval betekent minder kosten. Nando: “Als we gezonder leven door meer te bewegen hebben we ook minder medicijnen nodig. Op internationale congressen wordt vaak gezegd:  “Het belangrijkste medicijn dat we hebben is bewegen. Als we de voordelen van bewegen in een pilletje konden vatten dan zou er geen farmaceutische industrie meer bestaan. Zo groot zijn de voordelen van bewegen!”

Gewoon doen
Het streven van Marieke en Nando is om iedereen aan het bewegen te krijgen. Het gaat niet om topsport. Dagelijks een half uur flink wandelen is al goed. Dán ben je gezond bezig. “Sporten mag, maar bewegen moet!”, zegt Nando resoluut.

Mediweert
Vogelsbleek 5
6001 BE Weert
0495 572850 info@mediweert.nl