Uniek zuilenproject afgerond met nieuwe dimensie

Kunstwerken komen ‘tot leven’ via augmented reality

In het voorjaar van 2019 begon de realisatie van het ‘Zuilen Kabinet’. Zevenentwintig betonnen zuilen die onder de Boshoverbrug staan, zouden door internationale streetart-artiesten voorzien worden van bijzondere graffiti – ‘kunstwerken’. Ruim anderhalf jaar is met veel enthousiasme en overgave gewerkt, waarbij elke graffiti/streetart-artiest de vrijheid had in de uitvoering. Ze ontvingen daarvoor alleen reis- en verblijfskosten. Daarnaast werd het materiaal ter beschikking gesteld. Er was grote belangstelling onder de artiesten die normaal gesproken voor hun werk worden betaald. Samen maakten zij 54 unieke kunstwerken. Vier hiervan komen via een bijzondere techniek ‘tot leven’. Zondag 19 september a.s. is tijdens het Cultureel Lint de (vanwege corona) uitgestelde opening.

Tijdens het Cultureel Lint op 19 september a.s. zal oud-wethouder cultuur Geert Gabriëls om 14.00 uur het geheel officieel openen. Veel van de kunstenaars zijn die middag aanwezig om uitleg te geven. Ook wordt een bord met toelichting over het project onthuld. Een project dat een mooi voorbeeld is van eigentijdse cultuur, dat een compliment voor de initiatiefnemers Geert en Angelo én de gemeente Weert verdient.

De initiatiefnemer van het Zuilen Kabinet is de Weerter graffiti-artiest Geert Loijen (44), die samen met coördinator Angelo Martinus ruim twee jaar bezig was het project te realiseren. Ondersteunt door de gemeente Weert en het Mondriaanfonds hebben de mannen er een zeer bijzonder geheel van weten te maken. Geert: “Doel was om deze vorm van graffiti dichter bij het publiek te brengen. Ik denk dat we daarin aardig slagen. De opening volgende week moet daar nog een extra impuls aan geven. Gaandeweg het project kreeg ik steeds meer aanvragen – ook van internationale artiesten – om hier een werk te mogen maken. Al met al is dit project met deze omvang uniek. Ik denk dat we Weert hiermee wel op de graffiti-kaart zetten.” Dat gaat zeker ook gelden voor de nieuwe dimensie die toegevoegd is.

Frank Smolenaers en initiatiefnemer Geert Loijen zijn trots op de extra dimensie bij het Zuilen Kabinet.

Die extra dimensie is de zogeheten ‘augmented reality’, wat zoveel betekent als ‘aangevulde realiteit’. Met behulp van een QR-code komen sommige kunstwerken ‘tot leven’. Deze interactieve beleving is uitgewerkt door Frank Smolenaers van Molino Studio uit Weert. “In mijn werk gebruik ik de AR-techniek o.a. als onderdeel voor reclamecampagnes. Van Angelo Martinus kreeg ik het verzoek om eens te komen kijken naar deze graffiti-werken met de vraag of ik de AR-techniek hier ook kon toepassen. Uiteindelijk zijn vier van de zuilen voorzien van een augmented reality-beleving”.

“Als basis gebruik ik het ontwerp van de kunstenaar die hij op de zuil gemaakt heeft. Via de QR-code ziet de toeschouwer op zijn telefoon een combinatie van de werkelijke én een virtuele wereld. In iedere animatie zit ongeveer 20 uur arbeid. De animaties zijn in overleg met de artiest tot stand gekomen. Ik heb ze gevraagd wat ze met het werk wilden zeggen en uitbeelden. Die gedachten heb ik in beweging en geluid proberen om te zetten”, geeft Frank aan. 

De digitale ontwikkelingen bij het Zuilen Kabinet zijn ondertussen ook buiten Weert niet onopgemerkt gebleven. Zo is Frank met de ontwikkeling van soortgelijke projecten gestart in Leuven (B) en in Groningen (vragen over de mogelijkheden van Augmented Reality kunt u mailen naar: info@molino-studio.net).

“Uiteindelijk zijn we erg trots op het geheel”, sluit Geert af. “Op de prachtige zuilen, op de samenwerking met de grote artiesten en op de gemeente Weert. Ik hoop dat er in de toekomst via sponsorgelden of subsidies geld beschikbaar komt om door te kunnen gaan met dit project. Het is absoluut de moeite waard om eens een kijkje te komen nemen, hier onder de Boshoverbrug.”