Pims Traprenovatie & Timmerwerken

Klein en zelfstandig, maar zeer precies en betaalbaar

Nadat hij meer dan 20 jaar een gespecialiseerde timmerman in loondienst was geweest, zegde Pim Bensen (41) zijn dienstverband op en begon als fulltime zelfstandig ondernemer. Met overtuiging en liefde voor het vak startte hij Pims Traprenovatie & Timmerwerken. Hij heeft er geen seconde spijt van. In gesprek met een gedreven vakman die ondernemer werd.

“Ik heb gestudeerd op Sint-Jansberg in Maaseik, waar je als jonge man het vak houtbewerking goed leert. Daarna kon ik beginnen bij Lammers Timmerbedrijf waar we mallen voor betonelementen maakten. Dit is erg precies werk dat vaak op de millimeter nauwkeurig komt. Nadat het bij Lammers minder ging, werkte ik bij Vlasco Bouw en daarna 15 jaar bij Nijsen Timmerwerk in Weert. Hier heb ik me verder kunnen specialiseren in het vak. Bij het maken van betonmallen moet je in spiegelbeeld denken en werken. Zo was ik gespecialiseerd in trapmallen voor bijzondere trappen. Daar is ook mijn kennis en interesse voor trappen en traptreden ontstaan. En dat komt me nu erg goed van pas.

Ik had het goed naar mijn zin in loondienst, maar toch kriebelde het al lang om zelfstandig te worden. De laatste jaren kreeg ik in mijn vrije tijd steeds vaker verzoeken voor timmerklussen en ook voor traprenovaties. Hier kreeg ik veel positieve reacties op en hieruit kwamen weer nieuwe opdrachten.

Dat gaf voor mij de doorslag om dit bedrijfsmatig te gaan doen. Toch heb ik ook toen nog twee jaar gewacht met het opzeggen van mijn baan. Maar op een gegeven moment dacht ik wel bij mezelf, ‘als je het nu niet doet Pim, komt het er niet meer van’. Gelukkig begreep mijn werkgever het en gunde het mij.

In de loop van de jaren had ik al veel geïnvesteerd in gereedschap en apparatuur en was ik vrijwel compleet. Alleen een grote bus ontbrak. Toen die aangeschaft was kon ik ‘vol gas vooruit’. Ik doe alles zelf; als ik gebeld word door een klant, ga ik zelf inmeten, neem allerlei kleurstalen mee en kan ter plaatse al een prijsopgave maken die ik in een schriftelijke offerte omzet. De offertes bij mij zijn prijsvast. Daar komt later géén meerwerk of extra materiaal bij. Ik bestel het benodigde materiaal en kom het zelf monteren, afwerken en niet onbelangrijk: opruimen. Ook installeer ik desgewenst verlichting in of langs de trap, zorg ook voor de aansluiting op het stroomnet en werk het netjes af. Verlichting die te dimmen is en die je tegenwoordig zelfs met je telefoon kunt bedienen.

Omdat ik zelfstandig ben, geen personeel heb, weinig vaste lasten heb, kan ik goedkoper werken dan mijn collega’s. Daardoor is een klant bij mij soms 20-30% minder kwijt voor hetzelfde werk.

Als ik op locatie kom werken, breng ik een tentje mee waaronder ik alles voorbereid. Zo blijft de rommel en overlast beperkt. Binnen meet ik de treden precies in en kan dan buiten het zaagwerk verrichten. Voor deze overzettrede gebruiken we speciale kit. Deze zorgt voor goede hechting maar ook voor isolatie en demping. Als de klant het wil maak ik ook de stootranden en de wangen (de delen links en rechts van de traptreden). Tot slot kit ik alle naden nog af om het geheel mooi af te werken en om te voorkomen dat er ooit vocht in loopt. Met een gangbare trap ben ik anderhalf tot twee dagen bezig.

Ik woon op Boshoven en ben lid van de boerenkapel van de Brökwagters. Een andere hobby van mij is duiken. Ik ben duikinstructeur bij het Duikteam Nederweert waar we inmiddels 120 leden hebben. In deze verenigingen zitten veel ondernemers die elkaar opdrachten en klanten doorsturen. Inmiddels weet Boshoven wel dat je voor een traprenovatie bij Pim moet zijn. Met dit artikel wil ik dat ook de rest van Weert mij leert kennen. Aangenaam!”