Nicole Kneepkens in Alicante: ‘Inmiddels kan ik het trage ritme enorm waarderen’

Het pad naar een gouden toekomst had ze met hard werken zorgvuldig geplaveid. Nicole Kneepkens (37): “Ik woonde en werkte in Amsterdam en leek een prachtig leven te leiden; wonen in een bruisende stad, een goede baan en een mooi appartement op de Zuidas. Ik kwam er tijdens deze periode achter dat al deze elementen geen garantie bieden voor een gelukkig leven, althans niet voor mij”. En dus ging het roer radicaal om. 

Uitzicht op zee

Nicole groeide op in Nederweert. De afgelopen twee jaar was het, door corona, lastig om naar Nederland te komen maar Nicole hoopt dat dit in de toekomst weer wat gemakkelijker en vaker kan. Vooral omdat ze het belangrijk vindt dat haar dochtertje Lúa (1,5) een goede band kan opbouwen met opa en oma en de rest van haar familie. Sinds 2018 woont Nicole in Playa San Juan; een klein plaatsje op ongeveer vijftien minuten rijden van het centrum van Alicante. Nicole: “We wonen direct aan het strand en vanuit ons appartement hebben we een fantastisch uitzicht over de zee. Ik kan vanuit ons bed iedere ochtend de zon zien opkomen in de zee. Echt ongelofelijk! Alicante is een stad maar het voelt meer als een groot dorp, omdat het nog een heel authentiek Spaans stadje is, waar je echt het Spaanse leven kunt proeven en beleven.”

Uitzicht vanuit het appartement.

Van school naar werk

Ondernemend was Nicole altijd al. Ze koos voor de Hbo-opleiding Management Toerisme met de achterliggende gedachte om daarmee iets van de wereld te kunnen zien. Nicole: “Ik was altijd al erg nieuwsgierig naar andere delen van de wereld en andere culturen. Het laatste half jaar van mijn studie heb ik in de Filipijnen (Zuidoost-Azië) gewoond en daar mijn scriptie geschreven. Dat was een fantastische ervaring die ik nooit zal vergeten.” Na een master in Business Innovation ging Nicole aan de slag in het bedrijfsleven. Ze kwam terecht op het hoofdkantoor van Phone House in Amersfoort waar ze vijf jaar werkte als ‘Category Manager’ (ontwikkelen en introduceren van nieuwe producten). Een volgende stap in haar carrière was een baan in een soortgelijke functie bij Dyson in Amsterdam. Nicole: “Dit was een leerzame en mooie tijd, alleen had ik wel altijd ergens het gevoel dat er iets miste in mijn leven.” 

Keuze vanuit het hart

Met een goede baan en een mooi appartement leek Nicole het perfecte leven te leiden. Toch knaagde er iets. Om aan de hectiek van alle dag te ontsnappen volgde ze yogalessen en startte ze met het integreren van de meditatie- en ademhalingsoefeningen in haar dagelijkse routine. Nicole: “Ik merkte al vrij snel dat ik hier mijn rust in kon vinden, dat mijn stress minder werd en dat ik ook steeds dichter bij mezelf kwam. Omdat het zowel lichamelijk als op mentaal en emotioneel vlak zo’n positief effect op mij had, werd ik erg nieuwsgierig naar yoga. Vanaf dat moment ben ik me in de yoga-filosofie gaan verdiepen. Ik ben cursussen en opleidingen gaan volgen. Het werd ook steeds duidelijker dat de zakenwereld niet bij mij paste. Ik heb toen mijn baan opgezegd en vrij snel daarna ben ik voor drie maanden naar India gegaan. Hier heb ik mijn diploma voor Yoga-docente gehaald en nog andere cursussen gedaan. Yoga zorgt ervoor dat mijn leven meer in balans is, dat ik bewuster leef en dat ik keuzes maak vanuit mijn hart. Deze positieve ervaring van yoga wilde ik ook aan anderen geven”, vertelt Nicole stellig.

Amor a primera vista

In het voorjaar van 2017 gaat Nicole met een vriendin op vakantie naar Alicante. In een barretje zitten ze gezellig aan de Sangria als daar de Spanjaard Pelayo (41) binnenwandelt. Nicole vertelt hoe dat ging: “Het was echt liefde op het eerste gezicht. We raakten aan de praat, voor zover dat dat mogelijk was met mijn paar woordjes Spaans en zijn gebrekkige Engels. We hebben elkaar vanaf dat moment nooit meer uit het oog verloren. Het eerste jaar was het nog op en neer reizen maar al vrij snel waren we het erover eens dat we het een kans wilden geven om samen een leven op te bouwen in Alicante. Omdat ik nooit echt een honkvast type ben geweest, was die keuze voor mij eigenlijk heel gemakkelijk.” In 2018 emigreerde ze naar Alicante en trok meteen bij Pelayo in. Het plan was om niet meer fulltime te gaan werken als category manager maar om te starten met het geven van yogalessen op het strand. “Het was een totale omslag op alle fronten”, zegt ze zelf. 

Ik ‘moest’ van alles

De eerste maanden in Spanje waren echter niet gemakkelijk. Nicole: “Ik kan me nog herinneren dat ik na ongeveer twee maanden mijn moeder en vriendinnen belde om ze te vertellen dat ik er serieus over nadacht om weer terug naar Nederland te komen. Voor mijn vriend Pelayo ging zijn gewone leventje weer door, maar voor mij voelde het alsof ik bij hem op vakantie was. Ik wist ook niet goed waar ik moest beginnen met het opbouwen van mijn leven. Ik denk dat ik in het begin heel veel druk op mezelf heb gelegd; ik moest snel Spaans leren spreken, ik moest werk hebben, ik moest vriendinnen gaan zoeken en ik moest nog veel meer dingen van mezelf. Dat zorgde ervoor dat ik alleen maar bezig was met de dingen die ik niet kon of (nog) niet had in plaats van met alle mooie dingen die ik wel had. Toen is er een knop omgegaan en heb ik mezelf echt de tijd gegeven om te wennen aan de situatie en alles stap voor stap te doen.”

Yoga brengt rust

Nicole legt uit wat yoga voor haar betekent: “Yoga helpt me om me fysiek beter in mijn vel te voelen maar het grootste gedeelte zit hem toch wel in het mentale en emotionele stuk. Ik heb het idee dat ik gemakkelijker kan relativeren, minder snel gestrest raak en in vervelende of moeilijke situaties makkelijker rustig en kalm kan blijven. Sinds ik aan yoga doe, merk ik ook dat ik veel beter naar mezelf kan luisteren. Ik voel mijn lichaam beter aan en probeer ook echt te luisteren naar mijn lichaam als ik me bijvoorbeeld even wat minder goed voel of last heb van kleine pijntjes. Op dat soort momenten zou ik normaal gewoon doorgaan en niet zeuren maar nu probeer ik echt te kijken naar wat ik nodig heb en ook extra lief voor mezelf te zijn.”

Een goed team

Inmiddels heeft Nicole haar draai helemaal gevonden. Anderhalf jaar geleden werden Pelayo en Nicole de trotse ouders van dochtertje Lúa. In de nabije toekomst staat hun bruiloft op de planning en eind 2023 verhuizen ze naar een grotere woning, met een tuin. Pelayo heeft een eigen bedrijf en organiseert sportevenementen en sport- en buitenschoolse activiteiten voor kinderen op basis- en middelbare scholen. Nicole combineert een aantal werkzaamheden; “Enerzijds werk ik parttime voor het bedrijf van Pelayo. Ik doe alle marketingwerkzaamheden en de organisatie van de events. Daarnaast geef ik (op het strand) yogalessen aan kleine groepjes, privé-yogalessen en ben ik sinds kort ook gestart met Yoga-Therapie-sessies voor klanten. Ik ben in 2019 met deze opleiding gestart in Amsterdam. In het begin vloog ik nog regelmatig voor de lessen op en neer, door corona is vrijwel alles overgegaan op online studie.”

Maar dat is nog niet alles. Nicole is ook druk met het organiseren van groepsreizen. Ze vertelt daar enthousiast over: “Dit jaar ga ik, samen met een goede vriend van mij in Nederland, twee reizen organiseren voor bedrijven naar Alicante en Valencia. Dat is iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen en wat ik in de toekomst nog graag zou willen uitbreiden omdat ik denk dat de regio Alicante maar ook de regio Valencia (dat is twee uurtjes rijden hiervandaan) enorm veel te bieden heeft. We willen ook nog speciale padel-reizen aan gaan bieden voor de Nederlandse markt.”

Mañana, mañana

Na vier jaar spreekt Nicole al een aardig woordje Spaans. Ze maakt zelfs al grapjes in het Spaans zegt ze zelf. Ook aan de gewoontes en gebruiken heeft ze zich aangepast. Zoals aan de bekende siësta. Nicole: “Het is een soort van rustmomentje wat ik stiekem ook best begin te waarderen. Waar ik ook aan moest wennen en wat me in het begin irriteerde was het ‘trage ritme’ en het feit dat iedereen maar overal te laat komt. Spanjaarden leven gemakkelijker en relaxter. Mensen maken zich minder druk en genieten meer van simpele dingen in het leven. De lat ligt een stuk lager dan in Nederland.  Inmiddels kan ik dat ‘trage ritme’ enorm waarderen, maar ik kom zelf wel nog altijd graag op tijd, het liefst nog vijf minuten te vroeg!”, lacht Nicole; “Dat krijg ik er denk ik nooit uit.”

Tips voor deze rubriek? Mail de redacteur, Monique van den Brandt
monique@vandenbrandt.eu