Lijfrente: Let op… niet betreden zonder advies!

Lijfrente. Het woord doet wat ouderwets aan. Toch hebben honderdduizenden Nederlanders een “lijfrente”. 
Frank Roggen van Van den Boer en Roggen Financieel Advies duikt in de materie.

Gaten in de pensioenopbouw

Er kan, omdat een werkgever geen pensioen aanbiedt, je tijdelijk zonder werk zit of door een sabbatical, een gat in je pensioenopbouw ontstaan. Dat leidt tot een lagere uitkering nadat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. 

Ook na pensionering lopen kosten door

Stop je met werken omdat je met pensioen gaat, stopt ook het maandelijkse salaris. Je kosten lopen wel door. Pensioen is niets meer en niets minder dan toekomstig inkomen. Heb je pensioenrechten opgebouwd, dan heb je dus ook een stukje inkomen. De vraag is wel of de inkomsten en uitgaven na pensionering in evenwicht zijn. Het is verstandig om ruim vóór dat moment periodiek te berekenen wat jouw verwachte inkomsten en verwachte uitgaven na pensionering zijn. Kom je tot de conclusie dat jouw toekomstige kosten hoger zullen zijn dan je inkomsten, dan heb je wellicht voldoende tijd om maatregelen te treffen.

Lijfrente als oplossing…

Je kan ook een lijfrenteverzekering of lijfrentebankspaarrekening afsluiten. Dat kan via een eenmalig bedrag of via een periodieke storting. Het grote voordeel is dat je het bedrag dat je stort in dat jaar mag aftrekken van jouw belastbaar inkomen. Je betaalt in dat jaar dus minder belasting! Het kapitaal dat je stort zal over het algemeen door beleggingsresultaten in de loop van de jaren groeien.

Direct ingaande lijfrente aankopen

Op enig moment breekt dan het tijdstip aan waarop je het opgebouwde lijfrentekapitaal wil gebruiken om jouw inkomen periodiek aan te vullen. Van het kapitaal koop je dan een direct ingaande lijfrente. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van het opgebouwde lijfrentekapitaal. Je kan bijvoorbeeld kiezen om het lijfrentekapitaal in vijf jaar te laten uitkeren. Of voor de rest van je leven.

O ja, de belasting …

Je las al bij het afsluiten van een lijfrenteverzekering dat je de inleg mag aftrekken van jouw belastbaar inkomen. De keerzijde is dat je over de maandelijkse uitkering weer belasting moet betalen. Toch kan hier fiscaal voordeel inzitten. Namelijk wanneer het belastingtarief waarvoor je inleg in mindering mag brengen hoger is dan het tarief waartegen de uitkering later wordt belast.

Het is ingewikkeld en daarom willen wij daar graag met jou samen over praten

Het denken over het inkomen en kosten waarmee je in de toekomst te maken krijgt, is ingewikkeld. Helemaal ingewikkeld wordt het als je moet letten op heel veel fiscale regels. Het is ons vak na te denken over hoe wij je kunnen helpen om meer financiële zekerheid in de toekomst te krijgen. Als jij hiervoor de tijd wil nemen, doen wij dat ook. Samen kijken we dan wat in jouw situatie mogelijk en verstandig is.

Beekpoort 72, Weert

0495-788 165 • info@vdbr.nlwww.vdbr.nl