Klimbos Weert: adrenaline-kick hoog in de bomen.

Lopend door het prachtige recreatiegebied de IJzeren Man heb je kans de mooiste vogeltjes tegen te komen. Tegenover kinderboerderij het Hertenkamp kan je zelfs hele vreemde vogels spotten; hoog in de bomen zie je dames en heren met knaloranje helmen, onder luid gegil en gelach, een parcours tussen bomen afleggen. We treffen eigenaar Jack Hermans van het Klimbos Weert terwijl de laatste deelnemers moed verzamelen om de hoogte in te gaan.

Ga de uitdaging aan.
Een team van zo’n veertig medewerkers van een bedrijf uit de regio heeft vandaag hun jaarlijkse personeelsuitje. Ze hebben gekozen voor bewegen en sportief bezig zijn in de buitenlucht. Bij het Klimbos Weert zijn ze dan aan het juiste adres. Jack: “Het klimavontuur begint bij de blokhut hier aan de Geurtsvenweg. Na koffie met vlaai krijgen de deelnemers een duidelijke instructie, een klimgordel en een helm. Veiligheid staat natuurlijk bovenaan! Na de instructie ben je klaar om een oefenparcours af te leggen. Als dat goed gaat, mag je starten met parcours nummer 1.” Van de groep is Johan de gelukkige om als eerste naar boven te gaan: “Ik vind het wel een uitdaging, ik ben sportief aangelegd en wel benieuwd hoe dit zal gaan”, zegt hij terwijl hij stap voor stap steeds hoger klimt.

Als Tarzan tussen de bomen.
Op het terrein zijn op grote hoogte vier parcoursen aangelegd. Deelnemers zijn bevestigd aan een life-line. De hoogte en moeilijkheid van ieder parcours is anders. Sta je in het begin nog op een hoogte van vier meter boven de grond, kan je twee hindernissen verder ineens op tien meter hoogte staan. Tussendoor kom je ook nog een aantal ziplines tegen. Dat is een kabel tussen twee punten waar je, hangend aan een katrol, vanaf gaat. Deelneemster Karin aarzelt niet: “Soms moet je niet te veel nadenken maar gewoon gaan. Daarna ben je trots dat je het gedaan hebt. Collega’s helpen elkaar ook, trekken elkaar over de streep. Dat is ook teambuilding. Naast dat het natuurlijk ontzettend gezellig en hilarisch is”, lacht Karin.

 

Veiligheid boven alles.
Zoals gezegd wordt hoog (letterlijk en figuurlijk) ingezet op veiligheid. Naast de helm, klimgordel en life-line krijgen deelnemers een duidelijke uitleg door gediplomeerde instructeurs. Jack legt uit: “In verband met het gebruik van de life-line gelden er wel een aantal restricties; je moet minimaal 1.30 meter lang zijn en mag niet zwaarder zijn dan 120 kg. Daarnaast moet je gekleed zijn om te klimmen. Dichte schoenen zijn verplicht. Als je jonger bent dan achttien jaar, dan dient een volwassenen het vrijwaringsformulier ter plekke te ondertekenen.” Dat laatste geldt met name als er kinderen gaan klimmen. Want ook voor kinderpartijtjes en familiefeesten is het Klimbos een leuke activiteit.

Zoek het hogerop.
De vier parcoursen zijn los van elkaar opgebouwd en je hebt in totaal tweeëneenhalf uur de tijd om deze af te leggen. Tussendoor is gelegenheid om beneden, met voet op vaste grond, te genieten van een drankje of een ijsje. Hier zien we Johan die net even pauze heeft: “Ontzettend leuk om te doen, afwisselend en lekker bezig op zo’n hoog niveau! Boven in de bomen heb je een heel ander perspectief. Prachtig uitzicht. ‘Toch nog hogerop geklommen binnen het bedrijf’ grapten de collega’s al onder elkaar,” vertelt Johan enthousiast. Maar hij heeft geen tijd meer om verder te praten. Er wacht nog één parcours op hem als laatste uitdaging vandaag. Jack: “Niet iedereen durft het aan om de hoogte in te gaan. Daarom bieden we ook een aantal andere activiteiten zoals een GPS-tocht, waterskiën of teambuilding. Voor dat laatste ga je als team, onder leiding van een instructeur, met een aantal spellen aan de slag. Ook is het mogelijk om een aantal activiteiten te combineren.”

Inwendige mens.
Al dat klimmen en zippen in de buitenlucht maakt natuurlijk hongerig. Na afloop wacht alle deelnemers een heerlijke BBQ onder in het bos. Jack:
“Lopend door het prachtige recreatiegebied de IJzeren Man heb je kans de mooiste vogeltjes tegen te komen. Tegenover kinderboerderij het Hertenkamp kan je zelfs hele vreemde vogels spotten; hoog in de bomen zie je dames en heren met knaloranje helmen, onder luid gegil en gelach, een parcours tussen bomen afleggen. We treffen eigenaar Jack Hermans van het Klimbos Weert terwijl de laatste deelnemers moed verzamelen om de hoogte in te gaan. “Ook daarvoor kunnen we zorgen; van BBQ tot een buffet; in overleg met de klant kijken we wat de wensen zijn. Daar bieden wij een passend arrangement bij.” Aan het einde van de dag zien we Johan en Karin nog even terwijl ze genieten van hun hamburger. Karin vertelt enthousiast: “De adrenaline en de kick die je voelt als je op een hoogte van acht meter tussen twee bomen hangt is geweldig, kan ik echt iedereen aanraden!”

Reserveren voor het Klimbos kan heel gemakkelijk online via www.klimbosweert.nl. Voor een groep bestaande uit meer dan 16 personen is het ook mogelijk om buiten de reguliere openingstijden te komen. Bel dan even met Jack Hermans op telefoonnummer 0495- 543854.