“Je doet het goed of je doet het niet.”

Door: Carla van de Wetering.

Op 28 september jl. vierde hij samen met zijn vrouw en kinderen, familie, vrienden, (voormalige) medewerkers en zakenrelaties van het eerste uur zijn 25-jarig ondernemerschap. Met meer dan 1000 tewerkgestelde medewerkers is hij een van de meest succesvolle ‘lokale’ ondernemers en misschien wel de meest onbekende. Publiciteit en netwerken trekken hem niet, het ondernemerschap wel.

We hebben het over Vitor Moonen (46), geboren in Weert. Vitor woont sinds 1983 in Stramproy, eerst op de Veldstraat en nu alweer bijna 26 jaar op de Molenweg. Hij is getrouwd met Lieke, heeft drie dochters, Iris, Marieke en Mirte en twee zoons, Tom en Tigo.

Vitor Moonen is ondernemer in hart en nieren. Dat werd al duidelijk toen hij als student bedrijfseconomie/marketing in Maastricht studeerde en wat wilde bijverdienen. “Ik zag dat pluimveehouders in de regio zaten te springen om hulp bij het verladen van pluimvee. Dat leek mij een mooie klus voor mijn vrienden en mezelf, dus zijn we samen aan de slag gegaan als pluimveeverlader. Dat nam in korte tijd een dusdanige omvang aan dat ik al heel snel mijn eerste bedrijf startte, IPS ofwel International Poultry Services, een pluimveeverlaadbedrijf. Ik was toen 20 jaar.”

De vrijheid, de verantwoordelijkheid én de uitdaging van het zelfstandig ondernemerschap bleken hem op het lijf geschreven. In 1999 begon hij met PrismaWorx, een uitzend- en detacheringsbureau. In de 20 jaar daarna volgden Irmato, Wisbroek, VMB Bouw, Vimo Investments, Vimo Vastgoed en FieldAssist.


“Het zijn jaren geweest van heel hard werken, van grote successen en natuurlijk ook van teleurstellingen. In de loop van de jaren hebben we heel wat bedrijven overgenomen, succesvol samengevoegd en doorgestart. Soms ontkom je er niet aan om ook weer bedrijven af te stoten of te saneren. Dat doet pijn. Niet alleen vanwege de bedrijven, maar juist vanwege de mensen die er werken. Mensen die zich met hart en ziel hebben ingezet en dan geconfronteerd worden met zo’n ingrijpende situatie. Maar ook dat hoort bij ondernemen.”

Ondernemen, hard werken en nieuwe dingen aanpakken, Vitor vindt het heerlijk. Zich in het zweet rennen op het basketbalveld en genieten van de natuur zijn voor hem de manieren om zijn hoofd leeg te maken. Maar uiteindelijk is zijn gezin het allerbelangrijkste in zijn leven. Dat werd nog eens pijnlijk duidelijk toen twee jaar geleden al tijdens de zwangerschap bleek dat zijn jongste dochter een nierafwijking had. Maanden van zorgen, onzekerheid en stress over de gezondheid van zijn dochter volgden. “Gelukkig gaat het inmiddels heel goed met haar, maar het heeft me wel weer met beide benen op de grond gezet. Ik geniet nog meer dan daarvoor van alle tijd die ik met mijn vrouw en kinderen kan doorbrengen. Het heeft me opnieuw doen realiseren dat gezondheid het meest dierbare en kostbare is dat wij als mens bezitten én dat onderzoek naar ziekten en aandoeningen van levensbelang is. Daarom hebben we bij het feest ter gelegenheid van mijn 25-jarig ondernemerschap aan onze gasten gevraagd om, in plaats van een cadeau, een bijdrage te doneren aan de Nierstichting. De reacties waren hartverwarmend. ”

Vitor met zijn vrouw en vijf kinderen tijdens het 25-jarig ondernemersjubileum

Stramproy is belangrijk voor Vitor en hij is zich bewust van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid als ondernemer. “In Stramproy liggen mijn roots. Ik ben daar opgegroeid en woon er nog steeds, evenals mijn familie. Ik ben trots op het culturele, sportieve en maatschappelijke leven in Stramproy en wil graag, waar mogelijk, mijn steentje bijdragen. Een actief verenigingsleven draagt bij aan een prettige woonomgeving. Om die reden sponsoren wij een groot aantal verenigingen en stichtingen in Stramproy en een aantal in Weert.”

Vitor, zijn vrouw Lieke en dochter Mirte overhandigen de giften t.g.v. het jubileumfeest aan de regiomanager van de Nierstichting.

Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel van Moonen Group of Companies. Het hoofdkantoor, de karakteristieke ‘oude Melkfabriek’ aan de Amentstraat in Stramproy, is volledig gerenoveerd en gemoderniseerd met behoud van oorspronkelijke elementen. Zowel dit pand als de meest recente nieuwbouw woonprojecten voor de reguliere huurmarkt zijn energieneutraal gebouwd, o.a. voorzien van zonnepanelen en warmtepompen.

Vitor is van plan om nog vele jaren actief te zijn als ondernemer. Uit alles wat hij vertelt blijkt een enorme ambitie en gedrevenheid. Vitor zegt dat dat gewoon de ‘aard van het beestje’ is. “Bij alles wat ik doe, hanteer ik het principe ‘je doet het goed of je doet het niet’. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn en gezamenlijk successen te behalen, om met mensen samen te werken en verschillende processen aan te sturen. Leidinggeven, inspirator kunnen zijn, dat is voor mij een enorme drive. Ondanks dat het keihard werken is en niet altijd gemakkelijk, kan ik me voorlopig geen leven voorstellen zonder ondernemerschap.”